Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnás-meggyes gyümölcstorta

Málnás-meggyes gyümölcstorta
Málnás-meggyes gyümölcstorta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk minden évben az eperszezonnal együtt kezdődik a gyümölcstorta-szezon is, alig-alig van hétvége egy vagy két gyümölcstorta nélkül. Mivel az eper idén már elfogyott, a következő gyümölcsök jönnek a sorban: meggy, málna, aztán az egres, ribizli, majd a barack, és utána az elmaradhatatlan őszi gyümölcsök, a szőlő, körte, alma.
Télen pedig előkerülnek a déligyümölcsös változatok....  szóval gyümölcstortából sosem elég.  :)
 

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A tetejére

ajánlat

Én nagyon régóta minden gyümölcstortát valamilyen pudinggal megkenve készítek, szerintem sokkal finomabb, mint a sima vajas kenés, vagy amikor egyből a piskótára kerül rá a gyümölcs.
A pudingokat és a gyümölcsöket is számtalan kombinációban lehet variálni, így biztos, hogy sosem fogjuk megunni....
A tetejére tálaláskor és szeleteléskor tejszínhabot is nyomhatunk.
Miután elkészülünk a tortával, meg fog maradni egy fél adag kész pudingunk. Mivel macerás a pudingos tasak tartalmát pontosan elfelezni, hogy csak annyit készítsünk el belőle, amennyi a tortára kell, ezért én mindig az egészet megfőzöm. A másik rész legtöbbször már másnap egy újabb gyümölcstortára kerül, de ha mégsem, akkor pohárba töltve beteszem a hűtőbe. Mindig akad jelentkező rá, aki elfogyassza. ;)
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcstorta formát kivajazzuk, majd selyempapírral kibéleljük. A széleit körben levágjuk, hogy ne legyen sokkal magasabb, mint a formánk, mert akkor sütés közben megég.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzákanalazzuk a cukrot, és kézi mixerrel, 3-as fokozaton kemény habbá verjük. Ezután 1-es fokozaton egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, végül egy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a sütőport.
  3. A tésztát a tortaformába töltjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 10 percig magasabb hőfokon (kb. 200-220 fok) sütjük, majd letesszük takarékra (kb. 180-160 fok) és további 15-20 perc alatt készre sütjük. A kész piskótát kivesszük a sütőből, kiborítjuk a formából, és óvatosan lehúzzuk róla a papírt. Hűlni hagyjuk.
  4. Amíg a piskótánk sül,  a gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, és elkészítjük a vaníliás pudingot.
  5. Miután a pudingot többször is átkeverve langyosra hűtöttük, a felét rákanalazzuk a kész piskótánkra, és egyenletesen elsimítjuk rajta. Ezután tetszőleges elrendezésben mehetnek rá a gyümölcsök, majd a tetejüket megszórjuk a vaníliás cukorral.
  6. A színtelen tortazselét 1,5 dl vízzel és 1,5 dl meggylével a tasak leírása szerint elkészítjük. (Ha friss meggy kerül a tortára, és nincs ennyi meggylevünk, akkor használhatunk piros tortazselét is.) Amikor már langyos a zselénk, akkor kanalazzuk a torta tetejére, hogy leszivárogva ne áztassa el az egész piskótát, hanem egyből megdermedjen a tetején.
  7. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 56 637
elküldve: 22
receptkönyvben: 656
elkészítve: 14/25
Facebookon megjelent: 2

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pudingos gyümölcstorta, meggyes-málnás torta

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bubuka86
bubuka86 Sat, 2015-03-14 14:08

Szia
Gyönyörű a tortád. Én is hasonlóan nagyon szeretek gyümölcstortákat készíteni, bár nállunk a pudingos annyira nem jött be. Próbáld ki javaslom tejszinnel, keményre felvered a tejszint, legjobban nekem a poros tejszin jött be, és mikor már jó kemény, belekevered a DR outker zselatin fixet, ami direkt tejszines krémekez van, a piskótát vékonyan megkenem vagy olyan vagy hasonló lekvárral mint ami a tetején lesz, de akár ki is hagyható, erre jön a tejszin, kicsit hűtőben hagyd pihenni, erre jön a gyümölcs, és arra a zselatin. Imádom a piros bogyós, erdei gyümölcsös, ananász, mandarin, őszibarack, meggy, ribizli, szeder tortákat. Próbáld ki, nállunk a tejszin telitalálat, a vajas krém émelyítő, a pudingos se tökéletes, a tejszines, habkönnyű, és nem is édes. Pont jó. :)

pitypangvirág
pitypangvirág Thu, 2013-08-08 19:50

Szia! Azt szeretném tudni, hogyan béleled ki a formát a papírral úgy, hogy a barázda is megmarad? Nem tudom elképzelni.
Én nem rég eldöntöttem, hogy nem sütök gyümölcs tortát, mert totálisan beleragadt a formába :-(. De így, hogy megláttam a recepted, megjött a kedvem tenni egy próbát vele :-).
Köszi a választ!

iceflower
iceflower / iceflower Sat, 2013-08-10 20:10

Szia pitypangvirág!

A barázdákban is szépen megmarad a selyempapír, próbáld csak ki! Először kikened vajjal a formát, majd beleigazítod a vékony selyempapírt (nem sütőpapírt, mert az vastag), és körbe levágod a tetejét. Szépen belesimul a barázdákba, a vaj "odaragasztja", majd beleöntöd a tésztát, és megsütöd. Nekem mindig könnyen lejön sütés után a selyempapír a tésztáról.
Ha túlsütöd, akkor szeret ráégni a papír, és nehezen távolítható el, de ha eltalálod a sütési időt, akkor könnyen le kell jönnie.
Remélem, sikerül!

NoSalty
Nosalty / NoSalty Fri, 2011-07-08 14:57

Kedves Iceflower!
Receptedet kiemeltük iWiW Klubunkban!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

klarica
klarica Wed, 2011-06-15 12:31

Én még annyit szoktam hozátenni hogy a tortalapot átitamom rumos vzzel és megkenem eperlekvárral majd jöhet a puding:)

marcipanne
marcipanne Thu, 2011-06-09 10:04

Kedves Iceflower!
Gyönyörű ez a torta! Éppen most vettem egy gyümölcstorta formát és a recepted alapján készítettem el benne az első tortát, nagyon nagy sikere volt! Köszi a receptet! Timi

iceflower
iceflower / iceflower Mon, 2011-06-20 08:13

Kedves marcipanne!
Örülök a sikerednek, köszi, hogy itt is megosztottad velünk! További jó sütögetést kívánok neked is, a nyári szezonban rengeteg gyümölcs-variációval elkészíthető ez a torta.

Csokisbolondgomba
Csokisbolondgomba Sun, 2010-10-24 22:41

Én albérleti lehetetlenküldetéses körülmények közt sütöttem meg a sütit egy olyan régi sütőben,aminek a gombját akárhova tekerhetem, nem változik a hőfok, mégis tökéletes lett a piskóta. :) Egy nap alatt elfogyott az egész torta. Nagyon finom és egészen egyszerű megcsinálni. Alig várom a piros gyümölcsös időszakot, hogy minél többet lehessen csinálni kertből is. :)

_eViKe_
_eViKe_ Mon, 2010-07-19 16:49

Szia :) áh, már látom. Bocsánat, de nem gondoltam volna, hogy a válasz ott lesz :) azért köszi :)
Üdv: _eViKe_

_eViKe_
_eViKe_ Fri, 2010-07-16 16:08

Hello kedves iceflower!

Az elkészítésnél azt írod hogy kanalazzuk a piskótára az elkészült puding felét. A másik felét hová teszed? sehol se látom hogy írnál róla... Előre is köszi a választ.

Üdv: _eViKe_

iceflower
iceflower / iceflower Fri, 2010-07-16 21:10

Szia eViKe!
Pedig leírtam az ajánlat című részben. Onnan kezdődik,hogy
"Miután elkészülünk a tortával...."

De ha gondolod, akár el is felezheted a tasak puding tartalmát, és akkor csak annyit főzöl meg, amennyit a tortára teszel. 1 egész csomag puding nagyon sok rá, a fele éppen elég.

Jó sütögetést! :)

iceflower
iceflower / iceflower Mon, 2010-07-05 08:34

Szia Ivon! :((
Az én gázsütőm leírása szerint ilyen hőfok van a sütőtérben, amikor maximumra tekerem fel. Nekem még sosem égett szénné, ennyi idő alatt csupán szépen megemelkedett a tészta a formában.
De persze sütő és sütő között sok különbség lehet. A lényeg az, hogy az első 10 percben magasabb hőfokon kezdjük a sütést, aztán csökkentsük 160-180 fokra.
Inkább javítom a leírásban, nehogy más is így járjon.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-07-04 14:58

Az ajánlott 290 fokon, cirka 6.5 perc alatt égett szénné a tészta külső rétege. Hogy mindenkinek szép napja legyen, maradjunk a 200 foknál.

iceflower
iceflower / iceflower Thu, 2010-07-01 22:20

Köszönöm szépen a dicséretet. Ezt a hétvégén készítettem, a fotó is akkor készült róla, és a receptet is akkor töltöttem fel. Ma újra sütöttem egyet, mert a család megszavazta! :) Málna, egres és ribizli is került rá, a tortazselét pedig a meggy levével készítettem. Hááát.... hamarabb elfogyott, mint amennyi ideig készült. :)))
Érdemes kihasználni most e fincsi gyümölcsök szezonját!
Csak csendben jegyzem meg: én is fogyózom!
-11 kg-nál tartok, és mégegyszer ennyi visszavan.....

Krityó
Krityó / Krityó Fri, 2010-07-02 09:08

Ilyen finom ételek mellett hogy tudsz fogyózni??? Rám is rám férne egy 5-ös... hogy csinálod?
Üdv: Kriszti

iceflower
iceflower / iceflower Fri, 2010-07-02 10:20

Hát mostanában elég nehezen. :) Februárban kezdtem, akkor még nem sütöttem ennyi finomságot, de most a gyümölcsök csak úgy ontják az ötleteket.
Igazából nekem is még 5-7 kg-ot kellene leadni, de inkább mégegy tízest tervezek, hátha utána visszajön pár kiló.
Egyébként kalóriaszámolással fogyózok, és rendszeresen tornázok dvd-re. Ha az ember lánya kitartóan csinálja és betartja a napi megengedett kalóriát, akkor szépen lemennek a kilók.

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Thu, 2010-07-01 21:50

Gregoreva! hol is laksz? Nem lehetne egy kicsit legelni a kertedben? :D Ja mit is keresek én itt............. hiszen fogyózom :(( de nagyon jól néz ki ez a torta iceflower. !!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-07-01 14:01

Gyönyörű!!Nem sok a hozzávaló, és elkészíteni se bonyolult, ahogy olvasom.Még jó hogy van málna a kertbe,meg ribizli és szeder.Jöhet a gyümis repertoárba ez is!Köszi:Éva-Anyóca

334
tojás 4 db
finomliszt 4 evőkanál
cukor 4 ek
sütőpor 0.5 csomag
vaj 0.5 ek
tej 0.5 l
vaníliás pudingpor 1 tasak
tortazselé 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
meggy 10 dkg
málna 10 dkg