Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével

Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével
Málnás pite mentás-fehércsokis krémmel és balzsamos málnazselével
110 perc / előkészület: 60 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megint egy pite. Sokadik a sorban, de ő most felkerül ide is, mert egyszerűen olyan íze van, hogy ettől vétek megfosztani az emberiséget :)

Céges bulira készült, az íz a fejemben született meg, aztán a számban, majd végül ennek alapján el is készült. Időigényes kicsit, de a jó dolgokra várni kell! És ez jó.... :)

hozzávalók / 12 adag

Tészta

A belevaló

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a vajjal, cukorral, 2-3 evőkanál tejföllel (esetleg hideg vízzel) és a sóval jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg jól nyújtható tésztát kapunk.
  2. Ezután fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihentetni legalább 1 órára, de ha több időnk is van, annál jobb. Én 1 napot szoktam pihentetni.

Balzsamos málnazselé

  1. Egy marék málnát kezdjünk el főzni kb. 1 dl vízben egészen addig, míg a málna szétfől, a magokat látjuk úszni a főzetben, fantasztikus illata és szép színe van. Minél több a málna, annál jobb lesz az íze. Szerintem lehet csalni is, málnaszörppel vagy málnalekvárral lehet felturbózni az ízt, nekem nem volt kéznél.
  2. Ha a főzetet jónak ítéljük meg, facsarjunk bele egy kis citromlevet, esetleg egy nagyon kevés sót, és két evőkanál balzsamecetet öntsünk bele. Fél percig főzzük össze, majd vegyük le a tűzről.
  3. Apránként adagolva folyamatos keverés mellett adjunk hozzá egy fél csomag zseléfixet vagy 1,5-2 zselatinlapot. Ügyeljünk rá, hogy csomómentesen elkeverjük az egészet!
  4. Ez még egy folyós állagú, nagyon jó illatú és robbanó ízű főzet, tegyük félre hűlni. Mielőbb tegyük be a hűtőbe, had hűljön le, mire felhasználjuk.

Sütés

  1. A tésztát vegyük ki a hűtőből, picit gyúrjuk meg, és kezdjük el kinyújtani vékonyra és akkorára, hogy beleférjen a formába.
  2. Fektessük a kivajazott formába a tésztát, és simítsuk az aljára és az oldalára, majd villával szurkáljuk meg több helyen. (Én a képen látható pitét egy 26 cm-es, kapcsos tortaformában sütöttem pite magasságig nyújtva a tésztát az oldalán.)
  3. Ezután következik a "vakon sütés". A tésztát béleljük ki sütőpapírral, és töltsük meg nehezékkel (pl. szárazbabbal, lencsével, rizzsel, stb.). Ez azért kell, hogy sütés közben a tészta ne "rogyjon" be, megtartsa a formáját.
  4. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát sülni. 20-25 perc után kivesszük belőle a nehezéket sütőpapírral együtt, és visszatesszük további 20-25 perce sülni. Addig sütjük, míg szépen egyenletesen megbarnul, megsül a tészta.
  5. Ha elkészült, kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni. A formától és a tálalástól függően vagy a formában hagyjuk, vagy kivesszük belőle.

Mentás-fehércsokis krém

  1. Amíg a tésztánk sül, két dolgot tehetünk. 1. Iszunk egy korty hűvös, száraz fehérbort, 2. Elkészítjük a krémet. Ezt a sorrendet javaslom. ;)
  2. Szóval egy tálban elkezdjük felverni a habtejszínt. Amikor úgy ítéljük meg, hogy nekünk megfelelő az állaga, keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot és a mascarpone sajtot, valamint 1 tasak zseléfixet (vagy 3 olvasztott zselatinlapot).
  3. Egy tálban vízgőz felett olvasszuk meg a fehér csokoládét. Ha a tetejére szeretnénk díszítésnek is használni, azt tegyük félre. A megolvadt csokoládét keverjük hozzá a krémünkhöz.
  4. Utolsó lépésként egy marék friss mentalevelet vágjunk apróra, majd szintén keverjük hozzá a krémhez. Ezzel el is készültünk a munka oroszlán részével.

Fessük meg az egész képet

  1. A tésztánk megsült és kihűlt kissé, és ott található, ahol tálalni szeretnénk a kész süteményt (formában marad, tortatálcán, stb.)
  2. A tésztát kezdjük el feltölteni a fehércsokis-krémmel apránként kanalazva a közepébe. Folyamatosan próbáljuk egyenletesre oszlatni és szintbe hozni a pitében a krémet. Vegyük figyelembe, hogy csak addig töltsük a tésztát, hogy legyen helye a zselének a tetején, ami ebben a pillanatban még folyik, a tészta peremének kell a helyén tartani.
  3. Ha a krémmel megvagyunk, egyenletesen eloszlattuk, szintén kanállal adagolva, terítsük el a hűtőből kivett zselét a tetején. Lehet, hogy már egy kicsit sűrűbb az állaga, de még folyik. Közben nem baj, ha összekenjük az ujjunkat, nyugodtan nyaljuk le, már van esélyünk együtt érezni az ízeket (vááááááá :) ).
  4. Ha a zselénk is a helyére került, nincs más hátra, mint a megmosott málnaszemeket a torta tetejére pakoljuk egyenként a kívánt mintában és formációban. Ha egy picit belenyomjuk a süti tetejébe a málnaszemeket, akkor stabilabban fognak állni.
  5. Mindennel megvagyunk, tetszés szerint dekorálhatunk. A képen én fehér csokit és egy lime héját reszeltem rá. Tegyük hűtőbe legalább 3-4 órára. Ennyi idő kell, míg a krém és a zselé megszilárdul. Ha nincs időnk kivárni, természetesen ettől függetlenül fogyasztható :) Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 549
elküldve: 2
receptkönyvben: 43
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Takibácsi

Mióta szakács: 2014.07.22.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

málnazselés pite

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mahler73
mahler73 Mon, 2018-07-02 10:06

Sajnos a tészta nem igazán méltó ehhez a krémhez. Kemény, íztelen, egy jó omlós tészta igazi ízharmóniát varázsolt volna, így elmaradt a katartikus ízélmény!! Én javasolnám, hogy változtasson a recepten! Jó munkát!

taky77
Takibácsi / taky77 Fri, 2018-07-06 08:52

Kedves Mahler73!

Köszönöm észrevételét, igyekszem megfogadni tanácsát! Szép napot!

414
finomliszt 25 dkg
vaj 15 dkg
cukor 2 ek
1 csipet
tejföl 3 ek
málna 50 dkg
mascarpone 25 dkg
habtejszín 200 ml
porcukor 5 dkg
fehér csokoládé 10 dkg
menta 1 csokor
balzsamecet 2 ek
citromlé 1 fél citromból nyert
zselatinfix 2 csomag