Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mamikánk nyári levese

Mamikánk nyári levese
Mamikánk nyári levese
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a levest akkor szokta főzni az én drága jó Anyósom, amikor kifőtt tészta volt a második fogás. Amikor a leves elkészült és a tészta is megfőtt, beletett kb. 2-3 merítőkanálra valót a kész levesbe. Nagyon egyszerű leves, de annál finomabb. Emlékszem, hogy mielőtt elkezdett főzni, kivonult a kertbe egy kis kosárral, és összeszedte a hozzávalókat. Pillanatok alatt már a kút mellett megpucolta, megmosta, és már jött is be vele, amiből aztán gyorsan összedobta ezt az isteni levest. Persze télen is elkészítette ugyanezt, csak téli zöldségekkel, amit talált, és télire eltett paradicsomlével. Azóta is úgy hívjuk, hogy "Mami leves". Ma én ezt főztem, persze én a kis kosárkámmal a legközelebbi zöldséges boltba mentem összeszedni a hozzávalókat. Én túrós tésztát készítettem ma (annak a tésztájából tettem a levesbe), ami szintén a Mamikánk specialitása volt hajdanában, de én azt is mindig úgy főzöm, ahogy Ő szokta.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Még annyit hozzátennék, hogy a paradicsomnak dominálni kell ennél a levesnél. Eléggé paradicsomos ízű leves.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket felaprítjuk, és az olajon megpároljuk, lehet egyszerre, és nem sokáig (kb. 2 perc).
  2. Rátesszük a fűszereket és a paradicsompürét, majd felengedjük vízzel, még 2 percig forraljuk, és kész.
  3. A frissen kifőtt tésztát (lásd: story) beletesszük (annyit, amennyire tésztásan szeretjük), és már lehet is tálalni.
  4. Petrezselymet szórunk a tetejére, és tejföllel tálaljuk.
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 069
elküldve: 7
receptkönyvben: 302
elkészítve: 17/18
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: könnyű
kategória: levesek
maradék ételből: maradék rizsből és tésztából
szezon: nyár
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

paradicsomos tavaszi/nyári zöldségleves, zöldségleves tésztával, zöldségleves

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nananyó
Nananyó Sat, 2017-07-15 10:57

Régi gyerekkori ízek jönnek elő, amikor a NAGYSZÜLEIM / Mama és Tata / igazi falusi portáján töltöttük a nyarakat! Ezt a levest én gezemice levesnek hívtam, a kertben termett aktuális zöldségekből készült. A Mama friss reszelt tésztát tett bele, amit zsíron egy kicsit megfuttatott, nem pirított, mint a tarhonyát. De így egy kicsit testesebb maradt a tészta, nem ázott el. Nem volt tökéletes a zöldség, a répa gírbe-gurba, a zöldpaprika néha kicsi és görbécske, mert az egyenesből töltöttpaprika készült. Ugyanebben a kertben volt egy nyári almafa, isteni világoszöld almákat termett. Abból főzött almaszószt a főtt galambhúshoz, és saját termésű krumplit kis zsírral összetörve. Ja, a zsír is saját termés! A levesbe paradicsom, zellerzöld, petrezselyemzöld, pár szem krumpli, esetenként pár szál zöldbab, pár szem fejtettbab is került. Almaszósz helyett időnként egresszósz is került, amit télire is eltett a Mama. Ugyanígy eltette a paradicsomot is a kertből, de amikor főzte, tett bele egész hagymát, zellert, sót, cukrot. Isteni finom volt inni is, és a belőle készült leves és töltöttpaprika télen! Amire még emlékszem, hogy az üvegek jó része marhahólyaggal volt lekötve, amit évekig lehetett használni. Még ma is érzem a megszáradt hólyag keménységét, és hallom a zörgését. Ez a leves felidézte az árpakörtét - mert az árpa aratására érett meg - a bódogszílva - ez aug. közepére érett meg - ízét. Ez egy kicsi fa volt, lehajló ágakkal, amiket a Tata feltámasztott karókkal, hogy le ne törjenek. Még az is eszembe jutott, hogy a lehullott , nagyon érett paradicsom kikerült a trágyadombra, ami komposzt is volt. következő évben a trágyadombon kezdtek kihajtani a paradicsom- palánták, ezt a Mama kiszedte, kiültette a kertbe. Azt mondta, hogy ami a telet kibírta, abból jó erős palánta lesz. Ez azért lehetett, mert a trágya/komposztban télen is meleg van. Amikor a Tata megfejte a Fütyört / ez volt a mi szeretett gyerekkori tehenünk/ a Mama átszűrte a tejet, az edény -nem műanyag- tetejére fedőt tett, arra követ a macska miatt, bele egy nagy vajdling vízbe, és sohasem savanyodott meg reggelig. Még sok minden eszembe jutott, de már nem akarlak benneteket untatni. Jó emlékezést és jó sütés-főzést kívánok, Nananyó

witch
witch / witch Sat, 2017-07-15 12:59

Kedves Nananyo!

Egyaltalan nem untattal, sot csodas ez a leiras! Nem mindenki ilyen szerencses mint Te, nekem peldaul harom nagyszulom meghalt mielott megszulettem. A nagymamam aki meg eletben volt, az egyik fianal lakott, igy nala nem volt lehetoseg nyaralasra. Nagyon jo legalabb olvasni ilyen elmenyekrol! Koszom, hogy megosztottad velunk.

L♥ve, witch

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2015-08-08 02:20

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.08.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

radica947
radica947 Thu, 2013-03-14 17:53

Az biztos, hogy aki tapasztalta, milyen az, ha a kertből behozva fél óra múlva rotyog a zöldség a levesben, annál finomabb nincs. Jó étvágyat!

Incy
Incy Mon, 2013-03-11 17:26

Nagyon cuki a story :) és a leves is gussssszta! Ki fogom próbálni ezt a tésztás megoldást!

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-03-12 01:29

Koszonom szepen kedves Incy! Aki szereti a konnyu leveseket annak ki kell probalni!
Veronika

403
újhagyma 4 db
fokhagyma 1 gerezd
zöldpaprika 1 db
zellerlevél 1 db
sárgarépa 5 kis db
napraforgó olaj 2 ek
petrezselyem 1 csokor
sűrített paradicsom 2 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
csípős fűszerpaprika 0.5 teáskanál
tészta 250 g
víz 1.5 l
tejföl 175 g