Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandolato

Mandolato
Mandolato
65 perc / előkészület: 50 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Zakynthos sziget tradicionális édessége, amit kb a 300 évvel ezelőtti velencei uralom után hagytak maguk után az olaszok, innen a neve is, az olasz mandula szóból. Olaszországban, Spanyolországban Torrone néven ismert ez az édesség. Zakynthoszon még ma is őrzik a hagyományokat, eljegyzések alkalmával a vőlegény mandolatot visz a menyasszonyának.

Legjobb a téli száraz hidegben készíteni, akkor nem fog ragadni annyira.

Megpróbáltam leegyszerűsíteni a receptet, mert az eredeti külön főzi a mézet, majd kb 3 csésze cukorból kis vízzel külön szirupot is hozzá, és először a 130 C fokos mézet, majd a 145 C fokos cukorszirupot csorgatja a tojáshabhoz, miközben azt állandóan veri a mixer.

Ha nincs ételhőmérő (nekem sincs), akkor jó a méz hőmérséklete, ha égeti az ujjunkat.

A ragacsos masszát könnyebb elsimítani vízbe mártott késsel.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Samiyanak unatkozós, nosztalgiás napokra... fél napig a konyhában leszel...::))))

Vaníliát lehet hozzáadni a mixelés utolsó fázisában, és mandula helyett vagy vele együtt használhatunk mogyorót, pisztáciát és szárított gyümölcsöket is (néhol még kakaót is kevernek bele).

Én itt elfeleztem a masszát, fele-fele mandula és mogyoró ment bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy vastag aljú lábosban alacsony hőfokon állandó kevergetés mellett karamellizáljuk a mézet a kristálycukorral, ez kb 15 perc.
  2. Egy állómixerben keményre verjük a tojásfehérjéket, majd hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük.
  3. A mézes szirup alatt közepesre állítjuk a gázt, keverés nélkül felforrósítjuk (145 C fokra).
  4. Az állómixert beállítjuk közepes fokozatra és miközben veri a tojásfehérjét, lassú sugárban belecsorgatjuk a mézes szirupot, állandóan mixelve egészen addig, amíg be nem sűrűsödött, egy nyúlós, karamellszínű, kissé kemény masszát kell kapnunk.
  5. Belekeverjük a mandulát, a massza nagyon ragacsos, nem kell megijedni, ez normális.
  6. Egy tepsibe belefektetjük az ostyalapot, ráöntjük a mandulás masszát, elegyengetjük és betakarjuk a másik ostyalappal.
  7. Legalább 12 órára hagyjuk szobahőmérsékleten száradni, aztán nagyon éles nagy késsel vágjuk szeletekre.
  8. Ami megmarad, tekerjük celofánba, mert a magas páratartalomtól ismét ragacsos lesz.
  • tepsi mérete: 23x23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 169
elküldve: 2
receptkönyvben: 165
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
maradék ételből: maradék tojásból
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás ostya, ragacsos mandulás desszert, mandulás édesség

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ilkb
ilkb Wed, 2015-07-01 15:51

Szia! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet!! A LIDL-ben vettünk mi is, és hát valami isteni! Ezt tuti ki kell próbálnom itthon, mert sajnos nem lehet mindig kapni.. csak görög heteken..

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2015-07-03 22:05

Szia, nagyon szivesen, barcsak nalunk is lennenek magyar hetek....:) Lidl van, magyar het nincs... Kicsit maceras az elkeszitese, remelem, jol sikerul. Udv; Eva

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Fri, 2012-12-21 11:58

Istenem, évek óta kerestem ezt a receptet, és tessék, most megtaláltam, pedig nem is ezt kerestem most. Tuti megcsinálom még ma este-éjjel, és megírom, milyen lett. Nagyon-nagyon-nagyon szépen köszönöm.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-21 20:57

Szia, Szilvi, nagyon szivesen, en egy kicsit megszenvedtem vele, nem egy konnyu recept, remelem jol sikerul, drukkolok. Kellemes Unnepeket, Eva

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Sat, 2012-12-22 09:50

Két adaggal csináltam, és nem létezik, hogy ne fogyna el, akárhogy sikerül. Imádjuk Görögországot, ez az édesség pedig az én személyes kedvencem, így ha nem sikerül tökéletesre, legalább lesz indok, hogy miért csinálom meg megint :). Te milyen mézből csináltad?

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2012-12-22 21:04

Szia, Szilvi, barmilyen mezbol jo, csak rendes viragmez legyen, nalunk kaphatok ilyen "mumezek" is, a fele cukor...nagyon sok szirupos sutink van, ezekhez sokkal olcsobban jovunk ki ezekbol. En a mandolatot kakukkfumezzel csinaltam, nalunk ez nagyon nepszeru, de mondom, barmilyennel jo. Remelem, nem ragadtal ossze..:)) Udv, Eva

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Tue, 2012-12-25 13:55

Szia Evaneo,
irigyellek, hogy ott laksz, ahol. Én először 90-ben voltam ott, és mikor átléphettem a görög határt, azt éreztem: végre otthon vagyok. :). Azóta minden nyáron megyünk, hol ide-hol oda. Imádok ott lenni.

Amiért írtam az az, hogy nekem "száradt" ki a lapok között a ragacsos massza, ( pedig már a második dupla adagot csinálom ) ezért szeretném megkérdezni, neked mekkora ostyáid vannak? Lehet az a baj Nálam, hogy az enyémek 40x30-asok, nálunk ezt lehet kapni.

Békés, nyugodt Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2012-12-25 17:07

Kedves Szilvi, nagyon boldog Karacsonyi Unnepeket, jo pihenest kivanok. Nalunk kolonbozo meretu ostyalapokat arulnak, en a tepsinel egy kicsit nagyobbat vettem, ratettem a tepsit, aztan korbevagtam az ostyat, tepsi mereture, hogy pontosan takarja alul-felul. Szoval, nem log ki sehol a massza. Igazabol olyan atlatszo, eheto rizspapirra teszik, azzal is takarjak be, de az ostya "biztonsagosabb". Izre amugy finom lett ? Udvozollek, Eva

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2012-11-30 11:43

Ha már szóba került, akkor már a többieknek is mondom, hogy apróra vágott narancshéjat is lehet keverni a mandula mellé, de gondolom citromhéjjal is nagyon fincsi! :)

Samiya
Samiya / Samiya Thu, 2012-11-29 21:34

Szia Éva!
:D:D Hú de jól néz ki! Párom már feni rá a fogát és meg is kérdezte, mikor csinálok! Mondtam, hogy majd egy unatkozós, nosztalgiás napon! :)) Erre ő: Akkor hétvégén? :D
Nagyon örülünk a receptnek, köszönjük szépen! :)
Samiya

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2012-11-29 21:49

Ferfiak...::))) Az en ferjem, mikor meglatta a masszat: mi van, stukkolunk..? Kuldom a komuves spatulat, falvakarashoz ::))) Na, csak viccelek, nem olyan veszes, ha nincs allo mixered, mondd neki, hogy tartsa a habos talat, mig csorgatod a mezet...Remelem, jo lesz. A recit nagyon szivesen, ilyet meg en sem csinaltam soha, nalunk tele vannak vele a szupermarketek, mindenfele izben, ez csak egy alap, amilyen magot szeretsz, azzal csinalhatod. Kellemes hosszu hetveget, Eva

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2012-11-30 11:42

:))) Jaja, muszáj lesz segítenie! ;)
Bajban is voltunk az üzletben, hogy mennyiféle van és milyet vegyünk! Ezt a natúrt kóstoltuk meg, meg a narancsosat. Az is nagyon finom! Nektek is szép hétvégét kívánok!
Samiya

Made01
Made01 Thu, 2012-11-29 19:05

vettünk anno a Lidl-ben ilyet, akciósan, nekem nagyon ízlett! Biztos megcsinálom vmelyik nap, úgyis árválkodik a fagyasztóban jó pár tojásfehérje! :-)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2012-11-29 20:38

Szia, Made01, gorog napok voltak a Lidlben? Nalunk, sajna nincsenek magyar napok, felvasarolnam a fel uzletet...::))) Ha megcsinalod, ne ijedj meg, ha a massza nagyon ragacsos, majd megszarad...csak jobb, ha a konyha nem nagyon paras, mert a nagy paratartalomtol ragacsos marad. Ha van kedved, szolj vissza, milyen lett.:)

735
méz 2.5 dl
cukor 1 bögre
tojásfehérje 3 db
porcukor 0.5 bögre
mandula 30 dkg
ostyalap 2 db