Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulakrokantos szilvalekvár torta

Mandulakrokantos szilvalekvár torta
Mandulakrokantos szilvalekvár torta
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nagyon szimpatikus, már szinte családias hangulatú német kávézóból, egészen pontosan Salzhausenből, Lüneburg környékéről származik a recept. Egészen egyedi kis hely, a tulajdonosnője az egész  berendezést, kezdve a székek, asztalok, szekrények, tányérokig, asztalterítőn át az evőeszközökig, szinte mindent örökölt vagy barátoktól kapott. Belépve és nézegetve a festményeket  is a falon, szinte egy antikvitásban érezzük magunkat...

Szóval, itt kóstoltuk ezt a habkönnyű finomságot... És receptet is megkaptam! :-) Köszönjük, kedves Matina!

Szuper gyorsan elkészül, a leghosszabb idő az, amikor várjuk, hogy kihűljön a tészta.

Szégyen, nem szégyen, de hárman együltő helyünkben - ebéd után - eltüntettük az egészet. Így nem tudom pontosan, hogy hány személyre is szól ez az adag. :-))

Készítés közben a krokantra nagyon vigyázzunk, mert a kóstolgatni, netán pár falatot elcsenni szerető családtagjaink nagy veszélybe sodorhatják a süti elkészülését, - ha netán elfogyna idő előtt a mandulakrokant...:-)))

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához égetett tésztát készítünk, vagyis 170 ml vizet felforralunk a vajjal. Levesszük a tűzről, majd egyszerre beleöntjük a lisztet, jól elkeverjük, és 1-2 percre állandóan keverve visszatesszük a tűzre.
  2. Levesszük újból a hőforrásról, és egyesével beledolgozzuk a tojásokat  szép " fényesre " keverve a tésztát. (Ezt a műveletet csinálhatjuk kézi mixerrel is.)
  3. Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, lisztezünk, és belesimítjuk a tésztát.
  4. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30 perc alatt szép sötétszőkére sütjük.
  5. Ezalatt elkészítjük a mandulakrokantot. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beletesszük a cukrot, és halvány színűre karamellizáljuk. Nem keverjük, csak forgatjuk a serpenyőt!
  6. Hozzáadjuk a mandulapelyhet, jól összeforgatjuk - már használhatunk villát vagy kanalat, stb. -, hogy mindenhol befedje a karamell a mandulákat, és szép barnára pirítjuk.
  7. Sütőpapírra kitesszük a krokantot, kisebb darabkákra választjuk, és hagyjuk kihűlni.
  8. A megsült és kihűlt tésztára rákenjük a szilvalekvárt.
  9. A tejszínt keményre felverjük, és a szilvalekvárra simítjuk. 
  10. A teljesen kihűlt mandulakrokantot, ha kell, még apróbbra tördeljük, és a tejszínhabra szórjuk.
  11. Azonnal fogyaszthatjuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 156
elküldve: 1
receptkönyvben: 102
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szilvalekváros-tejszínhabos-mandulakrokantos torta égetett tésztából, lekváros égetett tészta tejszínhabbal, égetett tésztájú szilvalekváros torta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sun, 2013-02-24 15:32

Kedves Vicikó! Elkészítettem ezt a finom szilvalekváros sütit, egy kicsivel több lisztet tettem bele, kb. 100 grammnyit, de ez annyira finom és annyira gyors és tényleg eltűnik sec-perc alatt :D. Köszi a receptet! Üdv. Szivi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-07-21 11:21

A recept elmentésre és elkészítésre félre téve, mert sajnos igazi házi szilvalekvárom nekem sincs, bár,... ki tudja, még lehet, és akkor el fogom készíteni, tényleg guszta és érdekes süti.:-))
Köszönöm.
Éva-Anyóca

éva juhász
Évi baba / éva juhász Wed, 2012-07-18 15:42

Ha az idén megfőzőm a szilvalekváromat, azonnal elkészítem ezt a nagyon izgalmas sütit .Köszönöm a receptet.
Üdv Évi baba

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-07-18 14:26

Kedves Vicikó!
Ez valami csuda érdekes! Ha alkalmam lesz, mindjárt kipróbálom. Persze a legjobb lenne hozzá a házi szilvalekvár, ahogy írtad. Akkor viszont megvárom vele, amíg befőzök, mert a tavalyim elfogyott. Kár lenne elrontani valami bolti vacakkal.
Köszi a receptet!
Üdv: Fahéj

821
vaj 100 g
tojás 4 db
finomliszt 40 g
szilvalekvár 300 g
habtejszín 250 ml
vaj 40 g
cukor 50 g
mandulapehely 80 g