Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás aranygaluska bormártással

Mandulás aranygaluska bormártással
Mandulás aranygaluska bormártással
110 perc / előkészület: 60 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újabb szülinap, újabb meglepetés készült. Hetekkel előtte keresgéltem már megint, hogy mi legyen az újdonság, amit elkészítek. A választásom erre a sütire esett, amit egy márciusi konyhamagazinban találtam. Az elkészítés elég macerás, kb. 3 órás procedúra, de a végeredmény miatt mindenképpen megéri! :) Aki nem kedveli a borhabot, híg vaníliapudinggal, vagy eredeti vaníliakrémmel is tálalhatja.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A rétegezéshez

  • 15 dkg vaj (olvasztott, vagy margarin)
  • 15 dkg mandula (darált)
  • 15 dkg cukor

A borhabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimérünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, kevés porcukrot hozzáadunk, és felfuttatjuk az előre melegített 50 fokos sütőben.
  2. A lisztet a tálba szitáljuk, és az élesztővel, maradék tejjel, porcukorral, langyos vajjal, sóval, citromhéjjal és a tojások sárgájával, valamint az egész tojással hólyagosra dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. (A tészta eleinte egy ragacsos massza, nem kell megijedni, kelesztés után még lisztezzük picit, és így lesz tökéletes!) Ezután 45-50 percig kelesztjük az 50 fokos sütőben.
  3. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
  4. A sütőformát (pl. kapcsos tortaforma, de lehet kuglófforma is) kivajazzuk, lisztezzük. 
  5. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon a rumos mazsolát hozzáadva finoman átgyúrjuk, ha szükséges, még lisztezzük. Ujjnyira nyújtjuk a tésztát, és kb. 3-5 cm-es kerek kiszúróformával kiszaggatjuk. A leeső maradékokat is felhasználjuk!
  6. A mandulát a cukorral összekeverjük. A vajat felolvasztjuk.
  7. A pogácsákat a vajba mártjuk, utána a mandulás-cukros keverékbe, és rétegezve a sütőformába rakosgatjuk. Ha marad vaj, vagy mandula, a tetejére csorgatjuk, szórjuk.
  8. Konyharuhával letakarva újabb 20 percig kelesztjük a langyos sütőben.
  9. Ezután előmelegített sütőben megsütjük. Ha már elég barna a teteje takarjuk le alufóliával!
  10. A formában hagyjuk kb. 20 perc alatt kicsit kihűlni, ezalatt elkészítjük a borhabot (csak frissen jó!!!).
  11. A bort a fűszerekkel felforraljuk. A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Ezután a bort kevergetve rászűrjük, és visszatéve a tűzre, állandó kevergetés mellett besűrítjük. 
  12. A tojásfehérjét habbá verjük, és a még forró krémhez keverjük.
  13. Az aranygaluskát egy tálra borítjuk (vagy eltávolítjuk a kapcsos tortaformát - szerintem ez a legjobb!), kevés porcukorral meghintjük, a borhabot külön tálaljuk hozzá.
  14. Nem kell szeletelni, mindenki "ízekre szedve" szedhet magának.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 564
elküldve: 0
receptkönyvben: 92
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Angel

Mióta szakács: 2010.02.19.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

aranygaluska, aranygaluska fűszeres borhabbal, mandulás aranygaluska

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szilvakompot79
szilvakompotka / szilvakompot79 Mon, 2012-11-12 00:24

Szia Angel
Végre egy aranygaluska recept, amelyikből nincs kifelejtve a citromhéj :)
Én a mazsolát kihagytam, ebben nekem nem passzol. Én nem gyúrtam át, 2*40 percig kelt, mert már nagyon éhes voltam :) A darált diót, mandulát, mogyorót megspékeltem egy kis fahéjjal, és isteni lett.
Köszi a receptet.

799
tej 2.5 dl
élesztő 3.5 dkg
porcukor 2 csapott ek
finomliszt 40 dkg
vaj 10 dkg
1 kk
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db
tojássárgája 3 db
mazsola 7 dkg
rum 3 ek
vaj 15 dkg
mandula 15 dkg
cukor 15 dkg
fehérbor 5 dl
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 3 db
citromhéj 1 db
cukor 4 ek
tojás 4 db
finomliszt 1 csapott ek