Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás citromos kekszek

Mandulás citromos kekszek
Mandulás citromos kekszek
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy alap keksz receptem, ezt szoktam módosítani. Az a szokásom, hogy a születésnapom környékén a munkahelyemre kekszet viszek, amit én sütöttem. Ez júniusban van, így az egyik évben elég meleg napok voltak a jeles nap közeledtével. Általában a csokis-magos változatot csináltam, de túl nehéznek gondoltam abban az időjárásban. Így a frissítő citromot kombináltam a mandula édességével.

A mandulaaroma lehet a zöld fajtából, ez így egy mókás színt is ad a sütiknek.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt jól felforrósítjuk.
  2. Először a száraz, majd fokozatosan a nedves anyagokat összekeverjük. Amikor összedolgoztuk, akkor 30 percig a hűtőben egy konyharuhával letakarva pihentetjük. Vagy egy másik módszer, hogy kis cipókat formálunk a tésztából, és becsomagoljuk, mondjuk egy kis átlátszó zacskóba, és úgy tesszük a sütőbe.
  3. A pihentetés után a tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd kirakjuk egy deszkára. Elosztjuk felébe, deszkán nyújtófa méretűre és alakúra hengergetjük. 1 ½ - 2 cm-es darabokra szeljük. Tenyérrel lelapítjuk a deszkán.
  4. A tepsibe beletesszük, hagyunk helyet köztük (a normál gázsütőbe való tepsiben a keskenyebb oldalán 4 sor, a szélesben 5 sor lesz).
  5. A tetejét megkenjük a tojásfehérjével, és teszünk egy kis mandulát rá.
  6. Körülbelül 10-13 percig sütjük 210 fokos sütőben. Jól fel fog jönni.
  7. Olyan műanyag tálba szedjük ki, amelyiknek van teteje. Kiszedés után befedjük, de nem szorosan, és egy konyharuhát is teszünk rá. Figyelem, mert időnként a tetőt meg kell fordítani, hogy a kicsapódott nedvességtől ne ázzanak át a felső sütik.
  8. Ha valaki szeret tésztát nyújtani, szaggatni, úgy is lehet készíteni, a hengergetett stb. módszer kényelmesebb, és a szedelékeket nem kell újra gyúrni, egyébként is attól keményedik a tészta.
  • sütési hőfok: 210°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 857
elküldve: 1
receptkönyvben: 21
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Fakanál és Tűsarok

Mióta szakács: 2013.02.07.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

citromos keksz, mandulás korong, citromos tallér, citromos-mandulás aprósüti

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

339
finomliszt 30 dkg
mandula 14 dkg
sütőpor 1.5 csomag
vaníliás cukor 4 csomag
1 csipet
tojás 1 db
cukor 15 dkg
margarin 15 dkg
tej 0.5 dl
citromlé 1 citromból nyert
citrom aroma 3 ml
mandulaaroma 3 ml
tojásfehérje 1 db
citrom aroma 1 csepp
porcukor 1 teáskanál
mandula 3 dkg