Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás-gesztenyés Angry Birds torta

Mandulás-gesztenyés Angry Birds torta
Mandulás-gesztenyés Angry Birds torta
140 perc / előkészület: 80 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én vagyok a torta- és sütifelelős a munkahelyemen. Ez -egy főleg pasikból álló csapatban- elég nagy kihívás, de azért igyekszem hozni a szintet. Októberben 3 egymás utáni napon is szülinaposaink vannak, így húzós volt, de a visszajelzések alapján jól sikerültek a kreálmányok.

A konyhai tevékenységemről annyit kell tudni, hogy ritkán tartom magam a receptekhez. Azokat maximum kiindulási pontnak, "alapnak" tekintem, de nem kőbe vésett dolognak. Ez a torta viszont más. Ennél a díszítésen kívül minden saját ötlet, ennek ellenére az utolsó szeletekért komoly harc ment, így nagyon büszke vagyok rá. :)

Két hátránya van: elég macerás, és - főleg a sok marcipán, és esetleges ételfesték miatt - nem is túl pénztárcabarát. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy megcsináltam: a sok dicséret, amit utána kaptam, kárpótolt mindenért :)

Az Angry Birds ötletet Vrábel Kriszta 'Dolce Vita blog'-járól vettem: dolcevitablog.hu/2012/09/angry-birds-torta

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Az összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tortalapok elkészítése: Kb. 8 perc alatt habosra verjük a tojásokat, a cukrot, a sót és a vizet. Ne csaljuk el az időt, tényleg kell neki 8-10 perc, ennyi idő alatt nagyon sokat változik a hab milyensége.
  2. Hozzáadjuk a darált mandulát.
  3. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, rászitáljuk, és óvatosan beledolgozzuk a keverékbe.
  4. Egy lecsatolható tortaforma alját sütőpapírral borítjuk. 5 adagban rákenjük a masszát, majd egymás után megsütjük a tortalapokat. Sütési hőmérséklet előmelegített villanysütőben 190°C; légkeveréses sütőben 170 °C; gázsütőben pedig 3-4 fokozat. Sütési idő laponként 10-12 perc.
  5. Krém elkészítése: Kiengedjük a gesztenyemasszát.
  6. A tejszínből a vaníliás cukorral  kemény habot verünk, majd összedolgozzuk a gesztenyemasszával (aki édesszájú, ízlés szerint keverjen még hozzá cukrot).
  7. A torta összeállítása: Egy üveg meggybefőtt kb. felét lecsepegtetjük, a szemeket elfelezzük.
  8. Tortatálra helyezünk egy tortalapot, megkenjük a gesztenyés krémmel, és szépen kirakjuk a felezett meggyszemekkel. Nem kell, hogy egymáshoz érjenek, de viszonylag sűrűn rakjuk őket. A tetejére mehet még 2-3 evőkanálnyi krém, hogy a másik tortalap szépen rátapadjon.
  9. Ráhelyezünk a második tortalapot, ezt jó vastagon megkenjük meggylekvárral, és ráreszeljük a fehér csokoládénk felét.
  10. Jön a harmadik tortalap, arra gesztenyés krém, meggyszemek, megint gesztenyés krém, majd a negyedik lap. Erre meggylekvár, reszelt fehér csokoládé, majd az ötödik tortalappal lezárjuk a halmot.
  11. A maradék gesztenyés krémmel körbekenjük a torta tetejét és oldalát. Ha nem lettek szép egyenletesek a tortalapok (nálam egy az ilyen típusúaknál elő szokott fordulni), akkor így a végén a krémmel szépen ki lehet egyengetni.
  12. A végére aztán jön a "fekete leves", a marcipánbevonat. Először én is féltem tőle, de meglepően könnyű volt dolgozni vele. Lehet venni rögtön színes marcipánmasszát is, én fehéret vettem, és azt színeztem be ételfestékkel (a gél állagúak nagyon jók ilyen célra, nem változtatják meg a marcipán állagát). A kialakításról nem írok túl sokat, szerintem adja magát: először a fehér rész, majd a piros, végül a díszítés. Én este készítettem el, a csőre reggelig fogpiszkálóval volt kitámasztva, addigra a hűtőben megdermedt annyira, hogy nem volt vele gond. A maradék marcipánból készültek a "kispajtások" :)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 529
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

norc

Mióta szakács: 2013.02.19.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
receptverseny: Hulala receptverseny
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Angry Birds torta, gesztenyés torta, mandulás-gesztenyés formatorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

802
tojás 5 db
cukor 175 g
víz 5 ek
mandula 250 g
finomliszt 200 g
sütőpor 2 tk
1 csipet
gesztenyemassza 400 g
növényi habtejszín 250 ml
vaníliás cukor 2 csomag
marcipán 70 dkg
meggybefőtt 150 g
meggylekvár 10 ek
fehér csokoládé 200 g