Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás kalács Verától

Mandulás kalács Verától
Mandulás kalács Verától
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kalácsot inkább dióval szoktam csinálni, de most csak mandula volt itthon.

Tudom, azt szokták mondani, hogy hagyjuk kihűlni a tésztát, mielőtt felvágjuk és megesszük, de én imádom a friss, meleg kelt tésztát.:)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Szerintem nem olyan bonyolult kelt tésztát készíteni, és ez viszonylag egyszerűbb recept. Bátran neki lehet vágni, legfeljebb nem lesz tökéletes.:) Nekem sem sikerül mindig ugyanúgy.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, belekeverünk 1 tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk állni 2-3 percig.
  2. Ezalatt egy tálba beleszitáljuk a lisztet, amibe belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a fahéjat.
  3. Ezután az élesztős tejet és a kicsit felvert tojást is a liszthez öntjük. (Én ezt össze szoktam keverni először villával, és csak utána öntöm bele az olvasztott vajat.) Ezután kézzel összegyúrjuk alaposan. A liszt minőségétől függően, gyúrás közben lehet, hogy még szükség lesz egy kis tejre vagy lisztre. A lényeg az, hogy ne legyen túl kemény a tészta. Ezután meghintjük egy kis liszttel, hogy ne ragadjon a tálhoz, lefedjük, és 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
  4. Aki kenyérsütőgéppel kelesztené, az csak tegye bele az összes hozzávalót a gépbe, a többit az elvégzi helyette. Én jobban szeretem kézzel csinálni.:)
  5. Míg a tészta kel, addig ledaráljuk a mandulát, és belekeverjük a fahéjat. Egy kis edénybe tesszük a tejet, a vajat és a cukrot, és az egészet felforraljuk, kevergetés közben. Ez gyorsan kész van, kb. 2 perc, ezért nem szabad a tűzön hagyni, mert odaéghet! A felforralt tejet ráöntjük a darált mandulára, és alaposan összekeverjük. Azután hagyjuk hűlni.
  6. Mikor a tészta megkelt, akkor kinyújtjuk nagyjából téglalap formájúra. Ennek a tetejére rákenjük a mandulás tölteléket. Szépen egyenletesen kell szétteríteni. Utána a tésztát feltekerjük, mint egy tekercset, és rátesszük egy sütőlapra, bármilyen formára hajtva.:) Ezután bevagdossuk a tekercset azért, mert akkor a legjobb az íze, ha a töltelék is meg tud egy kicsit pirulni.
  7. Ezután megint megkelesztjük, mert a kétszeri kelesztéstől lesz finom, laza a tészta. Ilyenkor már elég csak 30 percig keleszteni, de le kell takarni egy konyharuhával.
  8. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  9. Ha ez az idő letelt, akkor megkenjük a tetejét egy tojás sárgájával. Ezután beletesszük a sütőbe, és 25-30 percig sütjük. (Nekem gázsütőm van, akinek modernebb, annak valószínűleg hamarabb megsül.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 402
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Vera vagyok

Mióta szakács: 2013.04.04.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt kalács, mandulával töltött kalács, fahéjas mandulás kalácstekercs

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evibus
evibus Mon, 2016-06-06 23:09

Megcsináltam, de nekem olyan híg volt a töltelék, hogy nem akart rajta maradni. Folyt mindenfele, így nem sikerült olyan szépre ,mint a tied, de finom lett. Szerinted mit kellett volna tennem vele? Talán kicsit fagyasztani, amíg megköt a vaj?

518
finomliszt 25 dkg
friss élesztő 2 dkg
tej 1 dl
vaj 5 dkg
tojás 1 db
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
fahéj 1 tk
mandula 10 dkg
cukor 10 dkg
vaj 5 dkg
tej 1 dl
fahéj 1 tk
tojássárgája 1 db