Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás lepény, avagy Galette des Rois

Mandulás lepény, avagy Galette des Rois
Mandulás lepény, avagy Galette des Rois
45 perc / előkészület: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A franciáknál igen erősen élnek a királyi hagyományok. Így van ez Vízkeresztkor is, amikor az egész országban, szinte minden otthonban, munkahelyen és baráti körben „királyt választanak”. A szerencsés király az lehet, aki az édességben elrejtett apróságot megtalálja, ugyanis a lepénybe rejtett kis figura (eredetileg babszem!) a termékenységet szimbolizálja a Napot jelképező, aranyszínű kör formájú torta bejesében. Akié a figura, azé a korona. A Galette des Rois elkészítése rendkívül egyszerű, és az eredmény magáért beszél. Finom, mandulás sütemény, ami bármikor megállja a helyét.

Galette des Rois-ról bővebben: https://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-keszul-galette-des-rois-azaz-kiralyok-sutemenye-vizkeresztre

 

hozzávalók / 8 adag

Lepény

Máz

Szólj hozzá!

elkészítés

Lepény

  1. Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. A tölteléket frangepán krémnek nevezik. Ehhez egy tálban először a vajat habosra keverjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, a mandulát, a lisztet, és alaposan elkeverjük.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, keverjük el a mandulás keverékben. Végül egy nagyon sűrű, de azért még krém állagú masszát kapunk.
  4. Ízesítjük rummal, vaníliával, narancshéjjal és egy csipet sóval.
  5. A két adag leveles tésztát terítsük ki, és vágjunk ki belőlük két 24 cm átmerőjű kört egy tortakarika segítségével. A leveles tésztát sütőpapírral együtt csomagolják, ez legyen alul, ezen fog sülni a sütemény alja. A másik a teteje lesz, azt egyelőre tegyük félre.
  6. Halmozzuk a közepére a frangepán tölteléket, majd kenjük körbe a hideg vízzel egy kenőecset segítségével 3-4 cm vastagon, ez lesz a ragasztó a két réteg tészta között. Simítsuk el egyenletesen, és gondosan rejtsük el benne a babot vagy a kis figurát, hogy ki ne dudorodjon.
  7. Tegyük rá a második korongot, és dolgozzuk össze a szélét, hogy jól záródjon. Használhatunk villát is, vagy csavarjuk-csippentsük össze apránként a széleit. Kenjük meg a tetejét a tojássárgája és tej keverékével. Majd tetszés szerinti mintát karcoljunk bele éles késsel. Díszíthetjük fantáziánk szerint, de óvatosan, ki ne lukadjon a tészta.
  8. Tegyük sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt süssük szép aranysárgára.

Máz

  1. Egy kis lábosban forraljuk össze a cukrot és a vizet, majd a még langyos lepényünk tetejét kenjük meg a mázzal, ettől lesz szép fényes.
  2. A Galette des Rois melegen és hidegen is nagyon finom. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, plusz isteni, könnyű desszert így az ünnepek után is. Szóval szerintem bátran kezdjétek el gyártani a saját legénykéteket, hogy aztán nálatok is büszkén viselhesse valaki a koronát!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: gáztepsi cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 456
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
50 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, újév
kategória: édes süti
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

488
vaj 100 g
mandulaliszt 100 g
porcukor 100 g
finomliszt 1 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
1 csipet
tojás 2 db
rum 2 teáskanál
vanília 1 késhegynyi
leveles tészta 2 csomag
víz 2 ek
tojássárgája 1 db
tej 1 ek
vörösbab 1 g
cukor 50 g
víz 50 g