Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás és mákos pozsonyi kiflik

Mandulás és mákos pozsonyi kiflik
Mandulás és mákos pozsonyi kiflik
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta terveztem, hogy valamira felhasználom a nagy adag őrölt mandulát.
Volt egy régi receptem a pozsonyi kiflire, amit most kicsit átalakítottam. Természetesen el lehet készíteni finomlisztből is, ha valaki ragaszkodik hozzá.
Nagy éhséggel álltam neki elkészíteni, így szerintem ez az adag dupla, mivel 2 tálkába tudtam begyúrni kényelmesen. Azonban nem csak frissen finom, mivel több napig falatoztunk belőle :D.
Szerintem ha valaki szereti, nyugodtan rakjon a mákosba mazsolát vagy aszalt rumos szilvát; ill. a mandulásba lehet apróra vágott csokit keverni.

hozzávalók / 8 adag

A élesztős, omlós tésztához

A mandulás töltelékhez (20 db-hoz)

A mákos töltelékhez (40 db-hoz)

ajánlat

Akár egy langyos kakaó mellé...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük, és hozzáadjuk az élesztőt és a pici sütőport.
  2. A margarint picit megolvasztjuk mikróban (ne legyen forró, hanem épp kézmeleg), és elkeverjük a liszttel.
  3. A picit meglangyosított tejbe feloldjuk a sót és a fruktózt.
  4. A margarinos liszthez adjuk a tejet a tojásokkal.
  5. A tésztát addig gyúrjuk, míg el nem válik az edény falától, és homogén tésztát kapunk.
  6. A tésztát 20-30 percig pihentetjük, közben a tölteléket elkészíthetjük.
  7. Mandulás töltelék: A darált mandulát elkeverjük a cukorral, és hozzáöntjük a zabtejet.
  8. Mákos töltelék: A cukrot a vízben feloldjuk melegítéssel, majd hozzáadjuk a morzsás-citromreszelékes mákhoz, és jól elkeverjük.
  9. A tésztánkat 6 egyenlő részre osztjuk, majd az egyes részeket még 10 felé osztjuk (kb. 5 dkg-os tésztadarabok).
  10. A pici tésztákat felgömbölyítjük. Mire ezzel végzünk, kezdhetjük is nyújtani hármasával a gombócokat kb. átlagos kinyújtott tenyérnyi nagyságú fólinggá/ovális lapokká.
  11. A tölteléket egyenletesen elosztjuk, hogy mindeggyikre jusson (pl. a mandulás 2 kiskanálnyi).
  12. A tésztát a töltlékkel a közepén elvékonyított végű szivarokká sodorjuk, és kifli, ill. karika alakúra hajlítjuk.
  13. Sütőpapíros tepsibe helyezésnél ügyeljünk, hogy a "varratok" alulra essenek.
  14. A kifliket lekenjük először tojássárgájával, rászárítjuk, és 10-20 perc kelesztés után tojásfehérjével is megkenjük.
  15. Rövid pihentetés után megsütjük.

  • sütési hőfok: 215°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 852
elküldve: 2
receptkönyvben: 87
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Skorpió

Mióta szakács: 2010.07.30.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

pozsonyi kifli, mákos és mandulás csemege

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

2090
zabpehelyliszt 35 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 35 dkg
teljes kiőrlésű liszt 50 dkg
rétesliszt 50 dkg
instant élesztő 18 g
sütőpor 1 kk
1 kávéskanál
gyümölcscukor 12 dkg
margarin 60 dkg
tojás 2 db
tej 5 dl
tojás 2 db
mandula 20 dkg
zabtej 1.5 dl
cukor 3 ek
mandulaaroma 2 csepp
mák 50 dkg
cukor 28 dkg
víz 3 dl
kekszmorzsa 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert