Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás-meggyzselés túrótorta

Mandulás-meggyzselés túrótorta
Mandulás-meggyzselés túrótorta
115 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fél évszázados lettem, így hát készítettem egy saját magam által kigondolt tortát. Azt tudtam, hogy túrótorta lesz, de hogy milyen, az csak menet közben alakult ki. A mandula, meggy és túró párosítás tökéletes lett. Mivel egyszer már megjártam a zseléfixxel, így a főzendő zselatint választottam. Jó döntés volt, tökéletesen kemény lett a torta:).

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A vajkrémhez

A túrókrémhez

A meggyzseléhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. Sárgáját kikeverjük a mandula aromával. (Nem lesz zöld, nem kell félni.)
  2. A száraz hozzávalókat - mandulaörleményt, lisztet, sütőport és porcukrot összekeverjük, és hozzáadjuk a tojássárgájához. Alaposan összedolgozzuk.
  3. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, és nagyon óvatosan az előző masszához keverjük.
  4. Papírral bélelt formába öntjük, megsütjük előmelegített sütőben. Tűpróba!
  5. A túrókrémhez a tejfölt összekeverjük a cukorral, reszelt citrom héjával, és felmelegítjük, belekeverjük a zselatint is. Óvatósan, folytonos keverés mellett melegítjük, hogy a zselatin teljesen felolvadjon benne. Nem szabad forralni! Lehűtjük.
  6. Ha kihűlt, hozzákeverjük az áttört túrót, ízesítjük vaníliás cukorral.
  7. A meggyzseléhez kompótot főzünk, jelen esetben a kész befőtt levét felmelegítjük, hozzáadunk cukrot, citromhéjat ízesítésnek, a zselatint belekeverjük, és kis lángon, folytonos keverés mellett melegítjük a zselatin felolvadásáig. Ekkor beleborítjuk a meggyet is. Összekeverjük. Hűtjük!
  8. A vajkrém hozzávalóit alaposan összekeverjük.
  9. Elkészítjük a tortát:  A piskótát nagyon vékonyan megkenjük - a tetejét és oldalát is -  vajkrémmel. Körbefóliázzuk dupla, magas fóliával, mintha sütőforma lenne. A vajkrémtől tökéletesen hozzátapad a fólia. Beleöntjük a túrókrémet, nem kell félni, hogy híg, mert keményre dermed. Hűtőbe rakjuk minimum 2 órára. (Én ez idő alatt készítem el a zselét.)
  10. Ha megdermedt, ráöntjük a zselét, és további 1 órára visszatesszük a hűtőbe. Ha kész, leszedjük a fóliát és az oldalát megszórjuk mandulaforgáccsal.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 27 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 453
elküldve: 1
receptkönyvben: 73
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

bokine

Mióta szakács: 2010.08.26.
76 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

zselés túrótorta mandulaforgáccsal, meggyes-mandulás túrótorta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2011-07-27 12:22

Kedves Erika!
Gyönyörű a tortád, nagyon ügyes vagy! Gratulálok a fél évszázadhoz, boldog szülinapot!
Puszi, Edit

bokine
bokine / bokine Sun, 2011-07-31 12:12

Kedves Edit!
Köszönöm szépen a köszöntést és a dicséretet is :))) Puszi: Erika

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-07-24 13:10

Itt is ugyan olyan gyönyörű mint a facebook-on:))))))))))))))))))Puszi Edit

bokine
bokine / bokine Sun, 2011-07-31 12:11

És nem jöttél át megkóstolni, pedig komolyan hívtalak :)))) Puszi: Erika

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-07-31 12:47

Köszönöm a meghívást:)) Legközelebb élek vele :)))Puszi Edit

Batida
Batida / Batida Sun, 2011-07-24 11:31

Erika, ez gyönyörűűűűséges!!! Én nem várok addig amíg kipróbálom!! :-DDDD

bokine
bokine / bokine Sun, 2011-07-31 12:09

Kedves Batida! Köszönöm a dicséretet, nagyon finom volt, érdemes elkészíteni :))) Üdv: Erika

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sun, 2011-07-24 11:25

Szia Erika! Túrótorta...imádom! :-) Jól néz ki a sütid, kínáltatja magát nagyon! Utólag is boldog szülinapot kívánok neked, bár gyanítom, h. túl vagyunk a 8 napon. Mi volt a baj a zselatin fix-szel? Nekem mindig összeáll vele a krém, legfeljebb teszek bele még egy zacsival. Én meg a zselatin port nem szeretem, mert büdös, és csomós lesz tőle a krém. A lapzselatint pedig még nem próbáltam. Szép vasárnapot: Gabi

bokine
bokine / bokine Sun, 2011-07-31 12:06

Kedves Gabi! Nagyon szépen köszönöm, nem baj ha kifutottunk a 8 napból, a köszöntés mindig jól esik.
Kétszer készítettem zselatin fix-el sütés nélküli túrótortát, az egyik tökéletes lett a másik szétfolyt, pedig mindent ugyanúgy készítettem. A főzős zselatinnál már főzéskor látom, hogy milyen lesz az állaga. Nekem még soha nem lett csomós. Persze használom a zselatin fix-et is, de most biztosra mentem :)))
Köszönöm a hozzászólásodat: Erika

349
tojás 4 db
mandula 4 dkg
finomliszt 2 evőkanál
mandulaaroma 2 ml
sütőpor 1 kk
porcukor 4 ek
1 csipet
vaj 10 dkg
porcukor 2 ek
citromlé 1 ek
tehéntúró 50 dkg
tejföl 40 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 4 ek
zselatinfix 1 csomag
vaníliás cukor 4 csomag
meggybefőtt 50 dkg
víz 6 dl
cukor 4 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
zselatinfix 1 csomag
mandulapehely 5 dkg