Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás-narancsos tallér

Mandulás-narancsos tallér
Mandulás-narancsos tallér
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az ünnepi kedvencünk, húsvétra, karácsonyra, születésnapra, de égzengésre is jó. Ízében a püspökkenyérre emlékeztet. Az aszalt gyümölcs nem jó hozzá, mert az túl száraz, megsülve olyan lesz, mint a sörét. Szaftos, cukorszirupos narancshéjból (vegyes citrushéjból) kell csinálni, amit szerencsére egyre több helyen lehet kapni (kis műanyag dobozkában vagy légmentes műanyag zacskóban árulják).
Fémdobozban valószínűleg hetekig elállna, de erről pontos adatom nincs, mivel nálunk gyakorlatilag azonnal elfogy.
A megadott mennyiségből kb. 50 darab tallér / puszedli lesz.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha nincs szálas mandulánk, kínlódhatunk is az előállításával: a héjas mandulát egy percre forró vízbe öntjük, főzzük. Így a héja felpuhul és ki lehet puttyogtatni a bőréből. Most a mandula egészen puha, így felvagdoshatjuk szálasra (nos, ez eléggé gány munka). Kiterítve hagyjuk teljesen megszikkadni és megpirítjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyárilag szálasra vágott mandulabelet megpirítjuk: szárazon tepsibe öntjük, és forró sütőben, egyszer-kétszer megkeverve, világosbarnára sütjük.
  2. A mazsolát pár percre beáztatjuk, jól lecsepegtetjük.
  3. A narancs levét kifacsarjuk.
  4. A mazsolát, a mandulát, a narancshéjat és 2 ek narancslevet alaposan összevegyítjük.
  5. A puha vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük. Beleütjük az egész tojást, beleöntünk 3 ek narancslevet, és tovább keverjük. Végül hozzáadjuk a lisztet is. Sűrű, ragacsos masszát kapunk. (Eddig a pontig géppel is keverhetjük a tésztát.)
  6. A mandulás keveréket fakanál segítségével beleforgatjuk a tésztába. Ezután tegyük egy fél órára hűtőbe, mert hidegen könnyebb vele bánni.
  7. Közben két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük.
  8. A lehűlt és kevésbé ragacsos tésztából teáskanállal kisebb dió méretű galacsinokat gyártunk. Az ujjunk hegyével meg is gömbölygethetjük, de két kiskanállal is formázhatjuk. Nem kell nagyon erőltetni a formázást, mert úgyis el fog lapulni.
  9. A borzas golyóbisokat rásorakoztatjuk a tepsire, úgy 2 cm-re egymástól.
  10. A jól előmelegített sütőben sütjük, addig, míg a lepénykék széle barnulni kezd, a tetejük meg rózsaszínesedni. (Miután nincs tojással lekenve, ne várjuk tőle, hogy fényes barna legyen!)
  11. Deszkára szedve kihűtjük, és fémdobozban tároljuk. Frissen törékeny és omlós, de másnapra szaftosra megpuhul.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x30x2 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 743
elküldve: 1
receptkönyvben: 99
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
89 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás puszedli, omlós narancsos-mandulás aprósütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

757
mazsola 15 dkg
kandírozott narancshéj 15 dkg
mandula 15 dkg
narancslé 5 evőkanál
vaj 18 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
finomliszt 25 dkg