Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás-őszibarackos házi rétes

Mandulás-őszibarackos házi rétes
Mandulás-őszibarackos házi rétes
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A házi rétest sosem lehet megunni, így állandóan terítékre kerül nálunk. Többnyire a szokásos töltelékekkel készítem, de sokszor kísérletezem új ízkombinációkkal. Ez a rétes is egy ilyen kísérlet alkalmával született még szeptemberben, mikor Párom nagymamája hozott egy nagy kosár saját termésű, fehér húsú őszibarackot. És milyen jól tette, hogy hozta.... :-)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához: (4 rúd réteshez elegendő)

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg simaliszt
  • 2 ek langyos zsír (lehet púpos evőkanálnyi)
  • 1 db tojás
  • 2 dl melegvíz
  • 1 tk só
  • 1 tk 10%-os ecet
  • 2 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez: (1 rúdhoz elegendő)

  • 50 dkg fehér húsú őszibarack
  • 10 dkg finomra őrölt mandula
  • 4 ek nádcukor
  • 1 ek búzadara
  • 2 cl mandulalikőr, vagy 1 tk mandula kivonat
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta elkészítése: A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
  2. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
  3. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
  4. Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket. Az őszibarackot kimagozzuk (meg lehet hámozni, de én csak alaposan megmostam). Negyedekre vágjuk, majd ujjnyi vastagra szeleteljük. Tálba téve hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát, a mandulalikőrt és az őrölt mandulát. Az egészet jól összekeverjük, majd állni hagyjuk, míg a tésztát kihúzzuk.
  5. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája. 
  6. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
  7. Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük és szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 336
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
szezon: ősz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

házi rétes, őszibarackos rétes, barackos-mandulás rétes házilag

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!