Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás tekercs

Mandulás tekercs
Mandulás tekercs
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátnőm nagyon szereti a kelt tésztából készült péksüteményeket. Ha sós, legyen sajtos vagy pirított szezámmagos, az édes viszont jó gazdagon legyen porcukrozva. Egyik találkozásunkkor ezzel a mandulás tekerccsel kedveskedtem neki. (Azért a család is kapott belőle :) A tésztája egyszerű kelt tészta, olyan, mint a darázsfészeké, csak mazsolás töltelék helyett (mivel barátnőm azt nem szereti :), mandula került a tekercsre.
 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tekercsek tetejére

A tészta locsolásához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 5 percig pihentetjük.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját.
  3. Az élesztős keverékhez adjuk az olajat, elkeverjük, majd a lisztre öntjük, és bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. (Ha a tészta dagasztáskor ragadna, adjunk hozzá lisztet.)
  4. A puha vajat elkeverjük a porcukorral.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságú, kb. 55x35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a vajas tölteléket, feltekerjük és 2 cm széles szeleteket vágunk belőle.
  6. Az így kapott tekercseket sütőpapírral bélelt közepes tepsibe fektetjük, 10 percet pihentetjük, majd megkenjük tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, kristálycukorral.
  7. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranysárgára sütjük, de mielőtt teljesen megsülnének a tekercsek, meglocsoljuk langyos vaníliás tejjel, és így sütjük még 5-8 percig.
  8. Amikor elkészültek a mandulás tekercsek, 10-15 perc pihentetés után, melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 877
elküldve: 5
receptkönyvben: 213
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás csiga, mandulás kelt csiga, mandulás élesztős tekercs

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2010-10-12 12:27

Hogy én ezt mennyit kerestem! Láttam, mikor frissen volt feltéve, de aztán nem mentettem azonnal, és valahogy elfelejtettem, hogy "mandulás" a neve. Most végre megvan, és meg is sütöm hamarost! Nagyon guszta, gyönyörűséges!
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-10-12 12:22

Gyönyörű,guszta, illata mennyei, nem szabad melegen kelt tésztát enni, de én egyet megkóstoltam(befaltam), és ez is király,köszi szépen.Éva-Anyóca

sztella
sztella Mon, 2010-08-16 09:07

Most várom hogy meg kelljen nagyon guszta,kakaóssan csinálom mert nincs ithon mandula.De biztossan negyon fini lessz.

743
finomliszt 60 dkg
tej 3 dl
élesztő 3 dkg
tojássárgája 2 db
napraforgó olaj 3 ek
cukor 2 ek
1 csipet
vaj 10 dkg
porcukor 6 dkg
tojás 1 db
mandula 5 dkg
cukor 5 dkg
porcukor 1 ek
tej 1.5 dl
vaníliás cukor 1 ek