Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulatorta almával mákkal karamellel

Mandulatorta almával mákkal karamellel
Mandulatorta almával mákkal karamellel
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kisfiam 7. születésnapjára készült ez a finom torta. Nagyon meg volt vele elégedve, ugyanis kifejezetten az Ő kérésére készült ezzel az ízesítéssel. 

Mivel a külső borítása karamellás tejszínnel készült, úgy gondoltam, benevezek vele a Haas Natural és a NoSalty közös receptversenyére.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

Az almakrémhez

A mákkrémhez

A bevonáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta alapanyagait elosztjuk 4 felé, és mindegyiket külön kikeverve, egyenként megsütjük a lapokat, majd rácson hagyjuk hűlni őket. 
  2. A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, hozzáadagoljuk a mandulalikőrt, a mandulát és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát belesimítjuk a vajjal kikent és liszttel kiszórt kapcsos formába, majd előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  3. Az almakrémhez a meghámozott, kicsumázott almákat vékonyan felszeleteljük, majd a vajon a cukorral megpároljuk, hozzáadjuk a narancslekvárt és a lapzselatint a csomagoláson feltüntetett  utasításoknak megfelelően, majd az egészet egy botmixerrel krémes állagúra mixeljük. Hűlni hagyjuk. 
  4. A mákkrémhez a darált mákot egy edényben felfőzzük a cukorral és a tejszínnel, majd kihűtjük.
  5. Az összeállításnál az első lapot belehelyezzük a kapcsos formába, és rásimítjuk az almakrém felét. Ráhelyezzük a következő lapot, erre simítjuk a mákkrémet, erre a következő lapot helyezzük, amire rákenjük az almakrém másik felét. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot is. Hűvös helyre tesszük, míg elkészítjük a borítását, a karamell krémet.
  6. A karamell krémhez egy edényben meg karamellizáljuk a cukrot, majd beletesszük a vajat, és annyi tejet adunk hozzá, amennyitől folyóssá válik úgy, hogy mikor kihűl akkor is folyós maradjon.
  7. A habtejszínt elkezdjük felverni, félidőben hozzáadjuk a zselatinfixet, majd szépen lassan belecsurgatjuk a karamellt, miközben folyamatosan közepes fordulaton verjük a tejszínt.
  8. Az így kapott karamell krémmel bevonjuk a tortát, majd körbeszórjuk az őrölt mandulával. A tetejére habzsák segítségével, a szeleteket jelezvén egy-egy rózsát nyomunk.
  9. A tetejére díszítésnek a két almát gerezdekre vágjuk, majd ezekből, vékony szeleteket vágunk, citromos hideg vízbe mártjuk, és felváltva a színeket 3-3 szelet almát legyező formában elrendezünk körben a rózsák mellett haladva. 
  10. Tálalásig a hűtőben tartjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 183
elküldve: 1
receptkönyvben: 37
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mandulatora almával mákkal és tejszínes karamellkrémmel, almatorta, máktorta, tejszínes torta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-03-07 09:53

Ha tetszik a receptem, kérlek nyomj egy szavazatot rá!
Köszönöm :-)

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-03-07 01:18

Nagyon szep es finom torta! Szavaztam is ra!:) Sok sikert kivanok!!! (gondolom, beneveztel a versenyre vele):))) Udv. pussycat

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-03-07 01:42

Kedves Pussycat!
Nagyon kedves vagy köszönöm! Igen, valóban beneveztem a versenyre és köszönöm a szavazatot!

Üdv,
Veruss

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2013-03-06 21:53

Köszönöm, örülök, hogy tetszik! :)

665
mandula 20 dkg
nádcukor 20 dkg
finomliszt 12 dkg
tojás 6 db
vaj 12 dkg
sütőpor 1 csomag
likőr 4 ek
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
alma 1 kg
nádcukor 5 dkg
vaj 5 dkg
narancslekvár 3 ek
lapzselatin 3 db
mák 15 dkg
nádcukor 10 dkg
tej 1 dl
habtejszín 250 ml
cukor 4 ek
vaj 2 dkg
tej 1 dl
zselatinfix 1 csomag
mandula 5 dkg
alma 2 db
citromlé 0.5 citromból nyert