Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mángoldfőzelék bundás zsömlével

Mángoldfőzelék bundás zsömlével
Mángoldfőzelék bundás zsömlével
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kertembe szívesebben ültetek mángoldot, mint spenótot. Egész évben tudom szedni, még télen is. Kora tavasztól már hozza az új leveleit, és csak akkor magzik fel, mikor kikelt az új vetés. Sokoldalúan használható növény. Legegyszerűbb, ha úgy készítjük el, mint a spenótot. Aki nem tudja, hogy mángoldot eszik, nem tudja megkülönböztetni. Mivel nyáron rengeteg nagy levelet hoz, bőven van mit mélyhűteni.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Aki nem szereti a rántást, az egy fél zsemlét áztasson tejbe, majd kifacsarva adja a főtt mángoldhoz. A fokhagyma ne maradjon el, ekkor törjük át, úgy adjuk a főzelékhez. Tükörtojásal, főtt tojással gyors ebéd.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hagyjuk felengedni a mélyhűtött mángoldot/spenótot. + deci tejjel feltesszük főni, sózzuk szerecsendióval fűszerezzük.
  2. 10 perc után a vajból, lisztből fokhagymás rántást készítünk (legjobb, ha a fokhagymát áttörjük).
  3. A rántással átforraljuk a főzeléket.
  4. Merülő mixelővel alaposan elturmixoljuk.
  5. Egy kis tálkában felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet.
  6. A zsemlét felszeleteljük.
  7. Szeletenként a tejes tojásba mártjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Vigyázzunk, ne áztassuk be a zsemleszeleteket a tojásba, mert elázik!
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 44 369
elküldve: 3
receptkönyvben: 114
elkészítve: 14/16
Facebookon megjelent: -

szakács

8zsuzsa8

Mióta szakács: 2011.04.05.
184 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

főzelék mángoldból, bundás zsemle főzelékkel, zöldfőzelék

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fosca
fosca Fri, 2015-07-17 14:30

Kedves 8zsuzsa8!
Szeretném kérdezni, hogy milyen formában fagyasztod a mándoldot? Meg azt, is, hogy mi készült aztán a szárából?
Mellesleg a receptből nem derül ki egyértelműen, hogy nyers mángold esetén mi a teendő, de feltalátam magam, finom is lett, gyerekek is szerették.
fosca

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Wed, 2015-07-22 14:19

Szia! A nyers mángold fagyasztásakor ugyanaz a teendő, minta spenótot tennél el: Megmosod, levágod a szárát, és lobogó forró vízben kb. 5 percig főzöd (amíg össze nem esik). Szűrőkanállal hideg vízbe teszed, hagyod kicsit állni, míg kihűl. Leszűröd, lecsepegteted, mélyhűtő zacskóba tasakolod, hagyod teljesen kihűlni és már mehet is a fagyasztóba. A szára, ha szél, egyenletes méretűre vágom. Két percre forró vízben előfőzőm, majd hideg vízben hűtöm, lecsöpögtetem, zacskózom, mehet a mélyhűtőbe. Levesnek, köretnek kitűnő. Úgy készítsd el, mint a spárgát.
Zsuzsa

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-03-29 13:31

Fantasztikus ötlet, köszönöm szépen.:)
A történeted elolvasása után most már nem "kínlódok", nem játszok a gondolattal,hogy vegyek vagy ne,....., bátran merek venni mángoldot!!! :D
Milyen helyet szeret, naposat, árnyékosabbat, - van rá jó ötleted? Köszönöm.
Éva-Anyóca

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Fri, 2013-03-29 14:26

Jól trágyázott földet kiván, öntözést. nyáron hajlamos valamilyen rozsdás nyavalyát kapni (ez kevésbé érdekel, mert akkor már bőven van újzélandi spenót). Nálam délelőtt kap napot. 10 12 tő bőven elég egész évben, jut a mélyhűtőbe is. Nemcsak a levele jó (főzeléknek, vagy tölteni), hanem a szára is. A jövő héten főzök mángoldnyélből valamit, még van egy zacskóval. De párolva spárgaként is jó. Nehéz magot venni, ritkán van. A második évben felmagzik, ekkor érdemes magot szedni. Hoztam már Ausztriából színes levényelű változatot is hozni - csodaszép a kertben. Sok sikert hozzá.

Zsuzsa

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-03-29 23:46

Kedves 8tsztsa8!

Köszönöm Neked ezt az alapos választ :D , - igen, Jamie Oliver műsorában láttam már azt a bizonyos színes változatot is, :) ... guszta :)...ezért is gondolkodtam már tavaly is rajta,... láttam is a piacon a vetőmag árusnál, de addig beszéltem ott magamban, hogy merjem venni vagy nem, meg kell ez vagy nem, hogy végül a nem győzött... sajnos.. :(
Most remélem, ha végre már lesz jó idő, tavasz!!!!!, és kiköltöznek az árusok a piacra, venni tudok magot, legalábbis az első tavaszi napsugarakra kiköltözött árusok ígérték, hogy van. :)

Az udvarban a helye meg volt tavaly is, idén is: főleg, ha kapok magot. :)
Nem ültetek mást oda.
Köszönöm szépen.
Várom azt a levél megoldást is. :)

Szép hétvégét, és Húsvéti Ünnepeket kívánok!

Éva-Anyóca

638
mángold 40 dkg
tej 3.5 dl
vaj 5 dkg
finomliszt 1 evőkanál
fokhagyma 1 gerezd
0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
zsemle 1 db
tojás 1 db
napraforgó olaj 0.5 dl