Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mángoldos gombóc lecsóval

Mángoldos gombóc lecsóval
Mángoldos gombóc lecsóval
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Spenót helyett mángoldot ültettünk, az íze és a felhasználási módja nagyon hasonló a spenótéhoz.

Nagyon sok mángoldunk lett, a főzelék mellett rakottan is készült, lasagne és rakott burgonya, darált húsos-rizses-mángoldos rakottan is, -  de tettem bele a galuska tésztájába is belőle, és kipróbáltam a burgonyás gombócnál- nudlinál, nagyon finom.

A gombócot kézzel formázzuk (akkor lesz igazán szép, kerek), de lehet nagyobb kanál segítségével is formázni, kiszaggatni, és aztán kifőzni.

Ettük reszelt sajttal és tejföllel, ettük párolt, zöldséges szaftos csirkemellel és csirkecombbal, és aztán jött ez a tojásos lecsós ötlet...

Készült belőle:  töltött füstölt sajtos-fokhagymás mángoldos csirkemell és sertéskaraj, amit kirántottam.

Nagyon sikeres volt. Tudni kell, a só-bors-áttört fokhagyma és a kacsazsír segítségével finom lesz a párolt mángold, de kicsi vizet ereszt, ez a galuskában jó, és gombócban jó, ha töltök vagy rakok, akkor le kell kicsit a levét csurgatni. Mindegyik megoldás megéri, mert finom.

/ Fűszerek tetszés szerinti mennyiségűek, lehet több és kevesebb, ízlés kérdése. /

A családnak ízlett, tettem el mángoldot télire is. Akár a spenótot vagy sóskát, el lehet tenni, és télen élvezhetjük a nyár ízeit.

hozzávalók / 5 adag

Gombóchoz

Lecsóhoz

ajánlat

Előtte tálalhatunk nyári zöldséglevest, csirkeaprólék levest, esetleg gyümölcslevest. Mivel ezeket kipróbáltam a nyár folyamán.

A mángold levelei jó nagy vagy csak közepes nagyságúak legyenek, frissek és zsengék, és a 8-10 db-ot ne haladják meg. Igen jellegzetes íze van, nem kell az ételbe több, a gombóc (galuska) színe így is megváltozik miatta, és az íze elég jól érezhető ennyi mennyiségnél is. Természetesen aki nem szereti annyira, vagy csak próbálja, kevesebb mángolddal próbálkozzon első nekifutásra. Aki nagyon szereti, tegyen bele többet.

A költség hozzávetőleges, megközelítő, mivel a burgonya a szüleim földjéről való, a tojás ismerőstől olcsóbb áron, a TV és csodás színes lecsópaprika, paradicsom és mángold pedig az udvarunkból. Attól is függ az ár, hogy kis vagy nagyobb településen él és vásárol az ember, illetve hogy milyen boltból. Az ár ezáltal lehet kissé több is.

Kínáljunk finom bort, ásványvizet, nyári szezonban szezonális szörpöt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mángoldot megmossuk, a torzsás részt kiszedjük, a levél részt finomra vágjuk fel.
  2. Egy lábasban a kanálnyi kacsazsíron megpároljuk az áttört fokhagymát ( 3-4 gerezd ) , és a finomra vágott, zsenge mángoldot. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük,lefedjük fedővel,  és néha keverjük , a párolás ideje: kb. 15 percig.
  3. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és kicsit hagyjuk hűlni. Áttörjük, hozzáadjuk a két tojást,  elkeverjük, majd beleöntjük a megpárolt mángoldot, ( kevés levet enged ) ,  és elkeverjük. Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk és borsozzuk. Teszünk bele 1 ek kacsazsírt, és ezzel is elkeverjük, majd annyi lisztet öntünk bele, amivel jól formálható gombóctésztát kapunk .
  4. Felteszünk kicsit olajos, enyhén sós vizet főni egy nagy fazékban.
  5. A tésztából gombócokat formálunk (kézzel vagy kanál segítségével, akkor nem lesz annyira szép gömbölyű, de gyorsan haladós forma). A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, ha feljön a víz tetejére még 1-2 percet várunk, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk tálalásig.
  6. Egy lábasban fedő alatt puhára pároljuk kacsazsíron, a kicsire felkockázott vöröshagymát, enyhén sózva és fedő alatt van a párolás, beletesszük a megmosott és kicsire felkockázott paprikát, a hámozott és kicsire feldarabolt paradicsomokat, sót, őrölt borsot, és fedő alatt készre főzzük. Megkóstoljuk, és szükség szerint még fűszerezhetjük, ekkor tesszük bele az őrölt pirospaprikát is. Aki úgy szereti, üthet rá tojást is (amit külön tálba felütve 5-6 db-ot is), felverjük, ráöntjük a lecsóra, és keverés mellett addig főzzük, amíg pár perc alatt készre nem fő.
  7. Ezután tálalhatjuk, vagy magában kenyérrel , vagy frissen szaggatott nokedlival , vagy ezzel a mángoldos gombóccal. ( lehet nudli forma is )
  • sütési hőfok: 160°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 771
elküldve: 3
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lecsó mángoldos burgonyagombóccal, mángoldos gombóc, lecsó és mángoldos gombóc

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-10-03 07:05

Kedves Éva-Anyóca!
Csak most vettem észre a receptedet és nagyon megörültem neki, éppen a fiamnak való vegetáriánus kaja. Néha kifogyok az ötletekből. Hálásan köszönöm. Kellemes napot kívánok, Piroska

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-10-03 07:55

Kedves Piroska!

Igen, hosszú idő után, ( május vége ), sikerült vissza eveznem, és bár ez az első, amit feltettem, azért megpróbálok újra aktívabb lenni, amennyire lehet és tudok. :)

Spenót helyetti felfedezésem, nagy élmény volt számomra is, hisz tulajdonképpen az, egyfajta spenót, csak gusztább levelekkel, és a variálhatósága nagyon sok féle, szerencsére. :D

Hús nélkül rizzsel, burgonyával, gombával rakottan, vagy cukkinis, padlizsános , tojásos plusszal megdobva biztos fincsi lehet, na meg maga a szósz vagy főzelék, ki hogy nevezi,- és ha mondjuk gombás mód töltöd vele a canellonit, leöntöd sajtos-tejföllel és összesütöd ? De ezen mód,( hús nélkül), akár gombásan, akár padlizsánosan, vagy ahogy még ötleted adódik: lehet lasagne is, szintén sajtos-tejfeles összesütéssel. :)

Remélem érdekes és finom megoldásokat tudsz találni a fiad és magatok számára is.

Szép napos, bár hűvös időnk van itt, hasonló jókat Nektek is. :)
Mindjárt itt a hétvége, már nagyon várjuk, főleg a sulis gyerekeim! :D
Éva-Anyóca

Control
Control Wed, 2013-09-25 16:42

Nagyon jó mángoldos receptek, csak tudjak belőle választani :)
Köszi!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-09-26 08:01

Kedves Control!

Örülök, hogy más is finom alapanyagnak tartja a mángoldot. :)

Eleinte tartottam tőle, de azt mondta a vetőmagokat kínáló hölgy a piacon: " most mondjam meg, mi bajom lett a spenóttol vagy a sóskától? na ugye semmi, hát ez még finomabb is ".. :D :D
Ennyit a rábeszélésről.. :D ,- könnyen vevő lettem.

A tipp: - és ez a finomság, ( levelei fodros szép élénk zöldek, olyan mint a kelkáposzta fodrosságra ) , - külső leveleit megszedve, hogy a zsenge belsők folyamatosan nőhessenek,- az első szedéstől, tavasz végétől- nyár elejétől folyamatosan heti egyszer ad főzési alapanyagot.. :)
Még most is van :) :), úgyhogy még sütök-főzök belőle, és lesz elrakva a fagyóba is, fokhagymásan lepárolva.

Hát igen, szerencsére egyre több étel készül belőle, mert ami finom, az finom, és tényleg sok mindent lehet belőle kihozni ! :D
És a sok vitamin és ásványi anyag...na azok se elvetendő dolgok. :)

Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

Control
Control Thu, 2013-09-26 11:33

Köszönöm Éva-Anyóca!

Mi is most ismerkedünk vele, második éve van a kertben.
Első évben nagyon nagyra hagytuk nőni, mondhatni óriásira, volt ami jó volt, de az öregebbek nagyon "föld ízűek" voltak. A gyerkőcök nem is ették szinte.
Most zsengén kicsin leszedve sokkal finomabb, persze attól is függ mire akarjuk használni.

A fagyasztóba csak fokhagymásan lepárolva rakod? Mindjárt itt a tél és meg kéne menteni mindet mielőtt lefagy, mert rendkívül értékes növény az ásványi anyagokat és vitaminokat tekintve.

Neked is szép napot :)

Nagyon köszi: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-09-27 09:23

Kedves Control!

Igen, fantasztikus alapanyag :) - és én csak úgy találtam rá, hogy panaszkodtam a kedvenc vetőmagot eladó ismerősnél, a piacon, hogy nekem mi a csudának nem akaródzik a spenótnak lenni, elültetem, kikel és kész, eltűnik , miért? , ...pedig finom a főzelék és egyébként is másra is próbáltam finom. Megkaptam a választ : miért nem mángoldot ültetsz helyette? - kérdezte, hogy az íze, értékei mint a spenóté, sőt jobb, csak szép nagy levél, mégis zsenge, szárát, torzsás részét nem használva, csodákat lehet vele alkotni, és jobb is.
Na ja, lehet azt itt kapni, mert Jamie Oliver műsorában láttam, de itt is van ilyen csoda zöldség? Van, jött a válasz, sőt, jövőre lesz változata, vadászom, hogy a sárga és a bordó szárú is legyen, ő meg ebben élvezi ki a zöldség iránti szenvedélyét, ( persze főzi is :) ), hogy nála láttam elsőnek Jamie Oliver után gömb alakú cukkinit, sárga cukkinit ami még hosszúkás volt, és sorolhatnám, micsoda csodákat lelt.
Nem győzöm venni, ültetni, és főzni -sütni is, csak nincs hely, lassan már, hogy ezen fantasztikus zöldségcsodákat ültessem. :)
Mivel mindig a spenótot és sóskát is zsíron lepárolva, beadagolva készítettem el eddig, és sikeres volt, más ötletet hirtelen nem tudok, nekem ez így bevált. Persze a sóskát lepárolva, de nem fokhagymásan. :)
Jó, hogy ilyen finom zöldségféléket tudunk felhasználni, ami nagyon finom és még egészséges is. Én is mentem még, amit lehet,lassan tényleg nem lehet a kert kincseit használni, bejön a hideg ősz és majd a tél, - zsíron lepárolva sós-borsos-fokhagymás ízesítéssel. Sóskát csak simán zsíron lepárolva.
Jó munkát hozzá. :)
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Control
Control Fri, 2013-09-27 11:22

Köszönöm, és neked is szép hétvégét kívánok!
Akkor irány a kert :)

Éva

witch
witch / witch Wed, 2013-09-25 13:36

Jaj, de jo, jaj, de jo elokerultel! Es mennyi jo otlettel a mangoldhoz, szuper, koszi!
udv:witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-09-26 08:17

Kedves witch!

Hát igen................, jó rég raktam fel magam ide receptügyileg, május 24-én..brrr. rég volt :( .

Annyira sok volt a két gyerekkel való fejezzük be a sulit és kezdjük az újat, hogy kimerültem, és csak a megszokott kajákat alkottam....ha az alkotásnak mondható... :(
Aztán jött a dögmeleg, amikor levegőt se nagyon akar venni az ember, megmozdulni se igen jó, víz mellé nem tudtunk idén menni pihenni, és minden energiámat leszívta a hőség, és a napi tevékenységek, nem fogott az agyam :( , - és ráadásul, hogy legyen még "örömöm" is, nem volt idén saját csirkénk, ezáltal tojás se, és egy csomó dolog nem jött be a kertbe,( zöldség és még gyümölcs se ), hiába lett ültetve, vagy nem annyi mennyiségben és minőségben termett , tett róla a lótetű nevű föld alatti borzalom :( , na és a hőség, és hiába locsoltunk,....az eső jobb lett volna , de hiába vártuk, pedig próbáltuk az indián esőtáncot is.. :) :)
...Mikor megjött, már későn érkezett..., most mond meg, hová tegyem azt a hatalmas mennyiségű zöld paradicsomot és kicsike nagyságú de sok mennyiségű zöldpaprikát?????
Annyi mindent tettem el, ( paradicsomlé, lecsó, ketchup, hámozott egész paradicsom, zöldpaprika paradicsomlében , stb. ) , de hogy még most is, és még mindig lesz....nem gondoltam volna, és zölden nálunk senki nem szereti a zöld paradicsomot, mi se, és a család se... :(

Sokára értem ide, tudom, én már én is hiányoltam magam,..mi van velem?! ?!, -de lassan csak beindulok, és teszegetek fel reciket, még nem annyira sok, négy van,ezen a mostanin felül, ezek is felkerülnek :) , és még mindig a fiam segedelmével teszem fel,...legalább ő is kikapcsolódik velem együtt. Ilyenkor jókat szórakozunk. :)

Szerencsére a saját ötletelésem hiánya nem vette el a kedvem, hogy a Ti felrakott csodáitokat készítsem: witch, Évi néni,Piroska, Anci, Torma, bjkata, Edit,Dacota, Fahéj, Hobbychef,Andi80!,..sorolhatnám... :) Olyan finomságokat készítettetek, legyen az kenyér, péksüti, tészta, leves, süti, bármi... :)

Próbálok már ideérni, nem csak nézelődni, fel is rakni. :)

Szép napot kívánok, bár itt most kissé borús, tegnap annyira jó volt, kissé hűvöskés, az igaz, reggel, aztán kisütött a nap, és szép napos késő őszies időjárás volt, most ez nem fog bekövetkezni, sajna. :(
Puszi:Éva-Anyóca

witch
witch / witch Thu, 2013-09-26 15:36

Kedves Eva-Anyoca!
Most rohannom kell, de ha erdekel talaltam egy zold paradicsom chutney
receptet amit sultek melle lehetne talalni. Ha akarod, akkor megkeresem.
Nemreg meg toltottem fel rantott zodl paradicsomot, az sem olyan rossz.
Pusszantalak,
witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-09-27 09:26

Kedves witch!

Megköszönöm Neked, ha megkeresed, és megkapom Tőled azt a receptet, biztos finom lehet, köszönöm előre is. :)

Szép hétvégét!

Éva-Anyóca

witch
witch / witch Sat, 2013-09-28 01:44

Kedves Eva-Anyoca!
Tobb receptet is megneztem, majdnem mind ugyanaz csak a fuszerezese
valtozik. Biztos mindenki alakitja a sajat izlesere. Szoval kell hozza 1 kg
zold paradicsom, 2 db alma, 1-2 szaritott csipos paprika vagy 1 friss,
1 mareknyi kandirozott gyomber, 1 bogre alma ecet, 1 bogre arany
mazsola, 1 bogre barna cukor, 1 ek barna vagy fekete mustarmag, 1 tk
orolt kardamom, 1/2 tk szegfubors, 1 narancs reszelt heja.
Az elkeszites nem nagy pukk, mert a mustarmagot ki kell
pattogtatni, az osszes tobbi hozzavalot beleboritani es gyakran
megkeverve 45 percig kell fozni. Most latom a salotta hagymat
elfelejtettem, abbol 2-3 darab kell bele, persze kockara vagva
ugyanugy mint a paradicsomot, almat. En nem igazan vagyok oda
az indiai etelekert, de probalkozom azert azzal is neha. Azt mondjak
ezt hot dogra vagy hamburgerre is rakjak vagy itt sajtos
kekszet nyomkodnak kremsajtba es arra is pottyentenek
belole, de a sultek melle az igazi.
Szep hetveget Neked is!
udv:witch

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-09-25 12:03

Csatlakozom Tormihoz, nagyon jo otlet ez a gomboc, de a tobbi amit felsoroltal mangoldbol is kituno!
Veronika:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-09-26 08:18

Kedves vcsuka-Veronika!

Jaj de aranyos vagy, köszönöm szépen, hogy Te is örülsz nekem. :)

Igen, meg kellett ezzel a finom alapanyaggal ismerkedni, és elkezdeni dolgozni, agyalni, és a felsoroltak jöttek ki,...mind finom...na persze, még lesznek itt Nektek is ötletetek, biztosan. :)
Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-09-25 11:06

De jó látni, Éva-Anyóca! Szuper kis recept, ki fogom próbálni, nekem is sok mángoldom van a kertben! Minden jót, szép õszi idõvel, Torma :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-09-26 08:23

Kedves Torma!

Köszönöm szépen, én is örülök Neked, és jól esik, hogy Te is vártál. :)

Hogy én mennyi kelt alkotásoddal szórakoztam a nyáron, de legalább sikerélménnyel!!!!!!!!!! :D

Ennyi kenyeret még öreganyám se sütött, mint amennyivel próbálkoztam én az idén....., - de megérte, a félresikerültek alapján ami azért ehető volt, - mégis elmondható, belejöttem, és sima, vagy zöldfűszeres,vagy burgonyás, bármi...most már próbálkozok vele, és sikeres az eredmény, kenyérnek -péksütinek mondható az eredmény, ehető és finom. :D

Tényleg fincsi ez a mángoldos is, és a többi is, érdemes kipróbálni. :)

Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-09-26 12:17

Nagyon örülök a sikeres kenyérsütés élményeidnek! Gyakorlat teszi a mestert; minden lépéssel tanulunk; nomeg egymástól is :))) ezért is jó a NoSalty! Holnap már megint hétvége, kívánok Neked és családodnak nagyon kellemeset, Torma :)

649
mángold 8 közepes db
kacsazsír 2 ek
fokhagyma 3 gerezd
burgonya 8 közepes db
tojás 2 db
2 kk
négyszínű bors 1 csipet
finomliszt 40 dkg
víz 2 l
kacsazsír 1 ek
vöröshagyma 2 közepes db
paradicsom 6 közepes db
zöldpaprika 12 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 3 teáskanál
tojás 5 db