Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mángoldos tőtike

Mángoldos tőtike
Mángoldos tőtike
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legutóbbi alkalommal, amikor megjött az “áldás”, a heti zöldségdoboz, amit rendelni szoktam egy ceglédi termelőtől, felpattintottam a doboz fedelét, és egy hatalmas mángoldlevél csomag mosolygott rám. Ahhoz kevésnek gondoltam ezt az adagot, hogy ebből egy egész családnak köretet főzzek belőle, viszont azt is tudtam, ha sokáig hezitálok a sorsán, megfonnyad, és nem marad túl sok lehetőségem a felhasználására. Az óriás levelek töltelékért kiáltottak, hát megalkottam ezeket szépségeket az egyik kedvencem, a dolma vagy más néven tőtike mintájára.

hozzávalók / 4 adag

A töltelékekhez

A szószhoz

ajánlat

Nyári ebédnek vagy vacsorának nagyszerű!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mángoldleveleket megmossuk, majd egy hőálló tálban forrásban lévő vízzel leforrázzuk. Nem kell sokáig a vízben hagyni, épp csak addig, ameddig egy kicsit ruganyosabbá válnak, ezután már könnyű lesz a töltelék köré csavarni. A vízből hagyjunk majd a szószhoz!
  2. Egy serpenyőben 2 kanál olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott répát és paprikát, majd a paradicsomot, ezeket összepároljuk, a legvégén a főtt rizst is belekeverjük. Fűszerezzük aprított bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal. Ha egy picit kihűlt, ez lesz a töltelék. Közben el lehet készíteni a szószt.
  3. A mángoldleveleket két oldalon kivágjuk a középen végigfutó szárról. Nekem olyan nagy volt, egy nagy mángoldlevélből 4 tölteléket tudtam csinálni. Most azért írtam a hozzávalóknál 10 db-ot, mert nem biztos, hogy mindenki kap ilyen szép nagyokat. Szóval, ha elég hosszúak ezek a fél mángoldlevelek, akkor felezzük középen, ha nem, akkor egy töltelék egy fél levélbe menjen. Minden levélbe kanalazzunk 1-1,5 kanál tölteléket, csavarjuk össze úgy, hogy a két oldalán hajtsuk be, majd helyezzük egy olívaolajjal kikent tálba szorosan egymás mellé a töltelékeket.
  4. A szószhoz használhatjuk a töltelék serpenyőjét. Ebben újból olívaolajat hevítünk, ezen párolunk egy fej aprított hagymát, hozzádobjuk az aprított húsparadicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval, aprított zellerlevéllel, és miután kicsit besűrűsödött, felhúzzuk egy kis vízzel, amit korábban félretettünk erre a célra. Bormixerrel összeturmixoljuk, és mehet is a töltelékek nyakába.
  5. Az így összeállított tál mehet az előmelegített sütőbe 180 fokon úgy 25-30 percig sülni.
  6. Én polentával és zöldparadicsommal tálaltam, jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 414
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
338 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék rizsből és tésztából
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

mángoldos dolma, dolma, tőtike

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

528
mángold 10 db
rizs 1 bögre
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 közepes db
piros kaliforniai paprika 0.5 db
zöld kaliforniai paprika 0.5 db
sárgarépa 1 közepes db
paradicsom 2 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
bazsalikom 5 levél
oregánó 1 teáskanál
paradicsom 2 nagy db
vöröshagyma 1 közepes db
olívaolaj 2 ek
bazsalikom 5 levél
oregánó 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
zellerlevél 5 db