Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mankó féle Boeuf Bourguignon

Mankó féle Boeuf Bourguignon
Mankó féle Boeuf Bourguignon
270 perc / előkészület: 30 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legtöbb, magát kicsit is szakácsnak képzelő embernek van egy boeuf bourguignon receptje. Nekem is. Mert ezzel lehet felvágni, menőzni és különben is, a klasszikus francia bisztrófogások mostanában nálunk is divatosak lettek. Végre. Egy a probléma ezzel, hogy a legtöbben túlbonyolítják ezeket az ételeket, ezzel pedig csak elrettentik a többieket, akik ugyan szeretnék elkészíteni ezeket a fogásokat, de látva a rengeteg hozzávalót és a munkafolyamatokat, azonnal keresnek valami egyszerűbbet.
Pedig a burgundi marha pont nem a bonyolultságáról híres, mint ahogy a francia bisztrókonyha sem.
 

hozzávalók / 8 adag

Boeuf Bourguignon

Köret

Szólj hozzá!

elkészítés

Boeuf Bourguignon

  1. A marhahúst törölgessük le konyhai papírtörlővel, hogy száraz legyen, és vágjuk fel 5x5 centis kockákra. Vagyis ez lenne a legjobb, de nem egy csúcsétteremben főzünk, úgyhogy mindössze törekedjünk arra, hogy egyforma, nagyobb méretű kockákat kapjunk.
  2. Tegyük őket egy tálba, alaposan sózzuk és őröljünk rá friss fekete borsot, majd apránként pirítsuk körbe őket olívaolajon úgy, hogy a húsok ne érjenek egymáshoz, különben párolódni kezdenek, és nekünk most arra semmi szükségünk. Többek közt a jobb pirulás érdekében töröltük szárazra. Ez egy fontos lépés, ugyan kicsit unalmas is, de ne blicceljük el, kérlek!
  3. A zöldségeket megmosás után vágjuk nagyobb, egyenlő méretű darabokra (mintha egy egyszerű mirepoix-t készítenénk), és tegyük őket egy vastag falú edénybe. Most jönnek a fűszerek, amiből egy cérna segítségével bouquet garni-t készítünk, azaz egy kis ízesítőcsokrot.
  4. A következő réteg a gyönyörűen körbepirított hús. Ha igazán profik vagyunk, akkor a zöldségek fölé egy nagy gézlapot helyezünk, és arra a húsokat, hogy a végén a lehető legegyszerűbben eltávolíthassuk őket. (Na én erről megfeledkeztem, úgyhogy az is tökéletes, ha simán rátesszük a zöldségekre a húst.)
  5. Ha mindez megvan, öntsük fel annyi borral, ami majdnem ellepi, a többit pedig pótoljuk ki egy kis alaplével, hogy a húsokat teljesen elfedje. Tegyük fel a tűzhelyre, és lassan kezdjük el főzni. Sütőben is készíthetjük, kb. 150 fokon, ha van egy jó tűzálló edényünk. Persze ebben az esetben nem árt lefedni. És most várunk. Sokat. Mondhatnám, hogy 2-3-4 órát, de ez a hústól függ, úgyhogy a lényeg, hogy megpuhuljon annyira, hogy egy kanállal ketté tudjuk vágni a húst. Egyébként valahol 3-4 óra között lesz az igazság. Hagyjuk békén, ne kavargassuk, elvan magában.
  6. Amint elértük a megfelelő állagot, a zöldségekre nincs több szükségünk, úgyhogy a húsokat vegyük ki egy kanállal az edényből. Viszont az a csodás lé, amiben főtt, az nagy kincs, úgyhogy szűrjük le, és öntsük vissza a marhára. A ragunk készen van. A legjobb, amit tehetünk vele, hogy egy edényben betesszük egy napra a hűtőbe. Kocsonyásra össze fog állni, elég vicces látvány, amikor kiborítjuk az edényből. Tudjuk, ez a fogás másnapra még finomabb!

Köret

  1. A burgonyát pucoljuk meg, és főzzük meg sós vízben.
  2. Közben a sárgarépát, a gombát és a hagymát tegyük fel főni egy kis vörösboros, babérleveles, sós, borsos vízben. Vagy ha előrelátóak vagyunk, és van egy kis alaplevünk, akkor természetesen a víz helyett azt használjuk. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl. A pépes dolgokat hagyjuk meg inkább a gyerekeknek.
  3. Ha kész a köret, felmelegedett a marha, csak szépen rendezzük el egy tányéron, szórjunk némi aprított, friss petrezselymet a tetejére, és nyűgözzük le a vendégeinket.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 126
elküldve: 6
receptkönyvben: 110
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

miseenplace

Mióta szakács: 2013.10.30.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

burgundi marha, burgundi marharagu, marhapörkölt, vörösboros marharagu

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

801
marhahús 2.25 kg
vörösbor 2.25 l
marha alaplé 1 l
sárgarépa 30 dkg
halványító zeller 30 dkg
vöröshagyma 30 dkg
gomba 20 dkg
kakukkfű 6 szál
petrezselyem 8 szál
babérlevél 3 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 fej
kifliburgonya 1 kg
sárgarépa 30 dkg
csiperkegomba 60 dkg
gyöngyhagyma 16 db