Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marcipános - aszalt szilvás bejgli

Marcipános - aszalt szilvás bejgli
Marcipános - aszalt szilvás bejgli
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A december nem csak a karácsony, hanem a vizsgaidőszak közeledtét is jelzi. Ilyenkor minden tisztességes felsőoktatásban részt vevő sürgős egyéb elfoglaltság elé néz, lehetőleg olyan után, ami jó indokkal szolgál arra, miét is nem a könyveink felett szorgoskodunk. Amíg nem főzicskéztem, ilyentájt csillogott legjobban kis albérletem, ilyenkor még a fagyasztó is leolvasztásra került. De mióta sütök-főzök, azóta nem takarítok, hanem egész napokra vagyok képes bevenni magam a konyhába. Ha minden jól megy, ez az utolsó vizsgaidőszakom, ezt megüneplendően ma megsütöttem Petra Diós-csokis kekszét, Elif Tripla csokis kekszét és a végén nem bírtam magammal, nekiestem ennek a decemberi Nők Lapja Konyhában talált menyei alterbejglinek is.  Most, hogy bizton tudom, kiscsaládomnak megvan a sütikészlete egy-két hétre, nyugodtan visszaülhetek tanulni. :( Persze, ha elfogy...
Ja, és ne legyenek illúzióink, ez is csak bejgli, ez is képes szétnyílni (az egyik rúd nálam is megrepedt). Ha valaki tudja, hogy mi az oka a bejgli repedezéséne/szétnyílásának, illetve mit lehet tenni ellene, egy életre lekötelezne :-).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

ajánlat

Aszalt szilva helyett bármilyen más aszalt gyümölcs. Ha spórolósan szeretnénk, a tésztába rakhatunk margarint, de a krémbe vaj kerüljön!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal.
  3. Hozzáöntjük az élesztős-tojáos tejet, és gyorsan összedolgozzuk.
  4. Fóliába csomagoljuk, és 40 percre a hűtőbe dugjuk.
  5. Addig a marcipánt lereszeljük ( könnyebben megy, ha a marcipán hideg, és a reszelőt bekenjük vajjal, vagy vékonyan olajjal).
  6. A rumot és a vajat hozzákanalazzuk, és alaposan összedolgozzuk.
  7. Az aszalt szilvát felaprózzuk.
  8. A hűtőből kivett tésztát három egyenlő részre osztjuk. Lisztezett munkafelületen egyenként kb. 25x25-ös négyzeteket nyújtunk belőlük.
  9. A marcipánmasszát is három felé osztjuk, és porcukorral megszórt fóliára fektetve, egy másikkal betakarva vékonyra nyújtjuk.
  10. A tésztára terítjük a kinyújtott marcipánt, és megszórjuk a felaprított aszalt szilvával.
  11. Nem túl szorosan feltekerjük, megszurkáljuk villával, és megkenjük a tetejüket felvert tojással.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
  13. Ha kész, rácsra tesszük, és megvárjuk a szeleteléssel, amíg kihűl.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 942
elküldve: 6
receptkönyvben: 166
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bejgli marcipánnal és aszalt szilvával, marcipános bejgli aszalt szilvával

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-12-31 16:10

Kedves Veruss!
Nem talált, a recept nem az általad belinkelt oldalról van. :) Akkor megjelöltem volna forrásként, ahogy minden esetben teszem. Én a receptet a 2010 december-2011 januári Nők Lapja konyhában találtam, (benne van a story mezőben is) Papp Emese vendégváró desszertjei között.
Ezért nincs a tésztában tejföl, és a töltelékben mandula. :)
Üdvözlettel:
Nóra

dynavagyok
dynavagyok Tue, 2010-12-28 23:24

A recept nagyon jól hangzik, kicsit bánom is, h így karácsony után találtam rá, de majd jövőre!
A repedezés enyhíthető a sütőbe tevést megelőző villával döfködéssel, ám igazából ha kellően sűrű masszát kensz bele a beiglibe, nem tudsz ellene mit tenni. Mármint hagyományos módon nem.
De pont arany vasárnap láttam a Stahl konyháját, amiben Judit megosztotta a nagyérdeművel, h ő beigli tortát süt. (A receptje itt olvasható: http://www.stahl.hu/index.nof?o=0&nyelvid=1&k1=1&k2=42&k3=209&receptid=803)
Kisebb a felső felület, így garantáltan nem pukkad ki. Én idén az ő tésztáját sütöttem hozzá, de jövőre a "régi" bevált tésztát vetem inkább be, de természetesen szintén tortaformában. És a diót-mákot is összefőzöm a fahéjjas, szegfűszeges, citromhéjjas, cukros sziruppal, meg adok hozzá jó pár kanál barack ill. meggy lekvárt) Nem feltétlenül egyszerűbb a környújtogatás és ráhelyezés, de a végeredmény a lényeg.

Jó sütögetést és persze kéz és lábtörést a finishhez! (jót mulattam azon, h pár éve én is mi mindent megcsináltam a vizsgaidőszakokban áltevékenységekként:))

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-12-31 15:58

Kedves Dynavagyok!
Köszönöm a tippet, lehet, hogy egyszer nekiállok bejglitortát sütni, - de csak akkor, ha már kitapasztaltam, hogy nem pukkad ki a rúd. :)
Mi is mindig variáljuk a klasszik tölteléket is - a diósba a mazsi meg a kandírozott narancskockák közé kerül reszelt csoki is- egyszerűen isteni! Mákos meg nincs baracklekvár nélkül. :)
Remélem, ha ezt egyszer kipróbálod, nem fog szétesni :)
Üdvözlettel:
Nóra

csakaaa
csakaaa Thu, 2010-12-23 19:57

Kedves Dakota!
Idén sütöttem életemben először bejglit, és nem repedt fel. :)) Nagymamám - aki nagyon sokáig nem tudott mit kezdeni ezzel a problémával - tanácsa a következő volt: miután feltekertem, megkentem, majd megszúrkáltam villával a bejgliket, szobahőmérsékleten egy fél órát kellett még kelesztenem, majd utána 5 percre be kellett tennem a hűtőbe, és ezután be a sütőbe. Állítólag az 5 perces hűtőben történő pihentetés a kulcs..:)) Remélem, hogy segítettem. :)
Üdv,
csakaaa

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-12-25 23:31

Kedves Csakaaa!
Köszönöm a tippet, megjegyeztem! Ha a karácsony utáni tisztítókúrán átestem, és újra bejglit sütök, mindenképp kipróbálom. :)
Üdvözlettel:
Nóra

1900
finomliszt 50 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 5 dkg
élesztő 1 dkg
1 csipet
tej 1.5 dl
tojássárgája 1 db
marcipán 60 dkg
vaj 6 dkg
rum 5 ek
aszalt szilva 25 dkg
porcukor 1 ek
tojás 1 db