Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marcipános-aszalt szilvás bejgli

Marcipános-aszalt szilvás bejgli
Marcipános-aszalt szilvás bejgli
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a bejgli receptet 2010 novemberében találtam ki a Hamm bekaplak! "Karácsonyi menü" receptpályázatának desszert kategóriájába.
 

Ez nem egy szokványos bejgli recept, különleges ízt érhetünk el az ágyas szilvapálinkával, amely még inkább hangsúlyozza a szilva ízt, a marcipán és a darált mandula íze pedig nagyon jól illik a szilvához. Attól sem kell tartanunk, hogy a végeredmény egy intenzív alkoholos desszert lesz, mert az áztatás és a sütés közben az alkoholtartalom elpárolog. A marcipán krémszerűvé válik a bejgliben, ami még inkább fokozza az ízhatást.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kenéshez

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához az élesztőt a tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Nem hagyjuk kelni, rögtön kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra.
  2. A töltelékhez az aszalt szilvát előző nap beáztatjuk a szilvapálinkába, majd ezt a felhasználáskor lecsöpögtetjük.
  3. A szilvák belsejét megtöltjük marcipánmasszával.
  4. A kinyújtott tésztát meghintjük enyhén cukrozott darált mandulával, majd elrendezzük rajta egyenletesen a töltött szilvákat, és feltekerjük (közben egy kissé óvatosan megnyomkodjuk, hogy ne dudorodjanak nagyon a szilvaszemek), egy sávot szabadon hagyunk, hogy amikor feltekerjük, akkor ez legyen a bejgli talpa.
  5. Enyhén kivajazott sütőformába fektetjük. A tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, először hosszanti irányba, 30 perc eltelte után kereszt irányban is lekenjük, majd pár órára hűtőbe tesszük pihenni.
  6. Majd megkenjük a tojásfehérjével, és egy órát a hűtőben hagyjuk. Ettől lesz szép márványos és fényes a bejgli.
  7. Sütés előtt hurkapálcával, kötőtűvel koppanásig megszurkáljuk, hogy a süléskor keletkező gőz szabadon távozni tudjon. Előmelegített sütőbe tesszük aranybarnára sütjük.
  8. Szeletelve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 264
elküldve: 2
receptkönyvben: 56
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

marcipános bejgli pálinkába áztatott aszalt szilvával töltve, marcipános-aszalt gyümölcsös bejgli

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2012-01-18 10:39

Kedves Szánter! Nagyon szép bejgli! És a blogod is gyönyörű, gratulálok!
Üdv,
Veruss

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-01-02 18:12

nagyon szívesen:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-01-02 16:31

Szia Dalma! Miután megszívja magát az áztatás során, már könnyen beletudod nyomni. A marcipán masszából lecsípek egy kis darabot, megformázom, hogy henger alakú legyen és egyszerűen beletolom, körülötte megigazítom a szilvát. Persze ehhez érdemes szép, egész szemű aszalt szilvát keresni.
Üdv,
Veruss

509
finomliszt 25 dkg
vaj 10 dkg
tojás 1 db
porcukor 2 ek
élesztő 1 dkg
tej 1 dl
tejföl 1 ek
0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db
tojásfehérje 1 db
aszalt szilva 25 dkg
marcipán 15 dkg
mandula 10 dkg
pálinka 1 dl