Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marcipános szaloncukor 3. - házi marcipánból

Marcipános szaloncukor 3. - házi marcipánból
Marcipános szaloncukor 3. - házi marcipánból
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az utóbbi években sajnos egyre ritkábban sikerült jó minőségű marcipánt találnom, a legtöbb termék agyon van csapva mindenféle aromával, ízfokozóval, mesterséges színezékkel és még egy halom adalékanyaggal. Ennek hatására a közelmúltban úgy határoztam, hogy utánanézek, hogy is készül. Arra számítottam, hogy a bonyolult elkészítési módok mellett pár varázsigét is be kell magolni, hogy megkapjam a kívánt végeredményt. Nem így lett. A tapasztaltak alapján mindenkit - aki hozzám hasonlóan marcipán rajongó -, arra buzdítok, álljon neki.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett marcipánt szobahőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg, és a kakaóvaj kiül a mázon.
A marcipánmasszából szivárgó színtelen folyadék nem cukros víz, hanem színtiszta mandulaolaj, ami jót tesz a szárazbőrűeknek.
A csokiszökőkútba való étcsoki nálunk nem vált be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő a csoki vastagsága a szaloncukron (50-70 % közötti csokit javaslok).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tisztított, darált mandulát keverjük össze a porcukorral.
  2. Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát.
  3. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális.
  4. Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt. (Legalább 0,5 h-ra, ha lehűl, könnyebben formázható)
  5. Vegyük ki a hűtőből a marcipánt, vágjuk le a negyedét, gyúrjunk 1 cm vastag kukacot, és vágjuk fel kb. 2,5 cm hosszúságú darabokra. (Így nekem a teljes marcipán adagból 90 db szaloncukor lett.)
  6. Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (A gőz fölött a tűzhelyre vízzel töltött lábost tegyünk, arra üvegedényt, abba csokit. A víz melegítése -ne forraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit -max. 40-45 fokra-. Ha nem így teszünk, a csoki leéghet, és használhatatlanná válhat.)
  7. Miután teljesen felolvadt a csoki, zárjuk el a tűzhelyet, és az üvegedényt a vizes tálból kivéve kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen nagyon forró. Ujjtesztet végezzünk. Ha nem éget, kezdődhet a mártogatás.
  8. Tálcára készítsünk ki sütőpapírt, erre kerül majd a mártott marcipán.
  9. Villára tett marcipánt mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki, és hagyjuk lecsöpögni a felesleget. A villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
  10. A bevont marcipánt tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba -, és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat. Dönthetünk, hogy azonnal befaljuk, vagy erőt veszünk magunkon, és becsomagoljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 828
elküldve: 14
receptkönyvben: 476
elkészítve: 8/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házi készítésű marcipán csokiba mártva, házi szaloncukor

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Janlucaa
Jankura Luca / Janlucaa Mon, 2015-12-21 19:38

Nekem sajnos nem sikerült az összes, csak az első 3-4. :( A marcipánom szétesett, nagyon ragadt, nem lehetett jól formázni, most visszaraktam a hűtőbe. Fél adagot csináltam, mert azt olvastam, hogy kb 70 darab is lehet. Nekem a fél adagból 14 darab lett. Az lenne a kérdésem, hogy hol ronthattam el?
Előre is köszönöm!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2015-12-21 21:08

Elég sokáig kell gyúrni, amíg jó olajos lesz, így formázni is könnyű, ill. lehet, hogy túl hideg, azért törik. Ha kissé ragad, enyhén nedvesíts be a kezedet a formázáshoz. A db szám a megformázott szaloncukor méretétől is függ, nálunk kb. 1 cm átmérőjű, 3-4 cm hosszú, mert még a csokimártás után is nagyobb lesz.

Janlucaa
Jankura Luca / Janlucaa Mon, 2015-12-21 22:30

Köszönöm szépen! Azok a marcipánok amik benn volak a hűtőben plusz 30 percig többnyire jók lettek, de amiket elbénaztam azokból lett csokis marcipán.
Megkóstolt a testvérem és én is egyet és nagyon finom lett! Nagyon jó a recept, csak oda kell figyelni. :)

Bendor
Bendor Sat, 2013-12-21 18:32

Kedves Receptműves,

Megpróbáltam elkészíteni, de valami nekem nem jött össze :( Vettem én is darált mandulát, hozzá öntöttem a porcukrot és egy picivel több mint 1,5 dl vizet. Nekem egy folyékony valami lett belőle. :( Lehet hülye kérdés, de pontosan mit jelent az, hogy nyers nád porcukor. Az a sima porcukor? Csak, mert akkor tényleg nem tudom mi lehet a gond.
Arra van esetleg tipped, hogy mivel tudnám sűríteni? Tegyek még hozzá mandulát?
Válaszodat előre is köszönöm: Dóri

dalmus13
dalmus13 Tue, 2013-12-17 02:55

Mindenkinek ajánlom. Első neki futásra is pompás lett. A massza eszméletlen finom és lágy, a csoki roppan rajta. Zseniális. Köszönöm, hogy hozzájárultál életem első szaloncukor gyártásához eme remek recepttel.

Mettácska
Mettácska / Mettácska Mon, 2012-12-17 14:50

Kedves Receptműves!

Köszönöm ezt a tökéletes és pontos receptet!
Az idei szaloncukor gyártásom ezzel a recepttel kezdődött. A Lidl-ben találtam 200g-os őrölt mandulát, azzal dolgoztam és tökéletes lett a massza. Olyan finom lett, hogy bele-bele kellett csipkednem, nem bírtam magammal. :)
Aztán jött a csokiba mártogatás...... Mire az utolsó darabot raktam a sütőpapírra, az első már meg is dermedt. Természetes volt, hogy így is meg kell kóstolni! Mennyei!!!!! :)
Szóval egy-két darabot ügyesen elpusztítottunk a párommal menet közben, de így is maradt 70db a végére. A csomagolás volt a legmacerásabb, de hát ajándékba visszük a nagy részét, így nem volt választás: tökéletesnek kellett lennie!
Ja, és már dermed a hűtőben a zselés is, szintén a Te recepted, alig várom már..... :)
És ha még időben belefér: lesz tejkaramellás, kókuszos, gesztenyés és zserbós.
Még magam sem tudom mire vállalkoztam! :)
Sajna itt Szekszárdon a hobby boltban nem kaptam színes alufóliát, még körülnézek egy-két helyen, hátha.... Ha ennyi ízűt akarok, ne legyen már egy színű!!!!
Köszönöm még egyszer!!!!
:)
Szép napot!
Mettácska

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2012-12-17 17:05

Kedves Mettácska,
öröm volt olvasni a leveledet, szuper, hogy ilyen lelkesen készíted ezt a rengeteg finomságot.
Nálunk idén csak zselés és marcipános lesz, ha nem egyfélét készítek, akkor úgy szoktam megoldani a csomagolást (jellemzően nincs színes sztaniolom), hogy az alufólia és a sütőpapír, vagy selyempapír közé beillesztek egy vékony csíkot valamilyen mintás csomagolópapírból. Nem a legprofibb, meg néha el is szoktam felejteni melyik milyen ízhez került, de legalább nem egyforma :-)
Kellemes készülődést,
Memi

wm21
wm21 Sun, 2012-10-28 16:32

Kedves Receptműves!

Elkészítettem a szaloncukrot, elsőre csak egy 7.5 dkg-os reszelt mandulából, mert csak aprítógép van itthon, kávédaráló gép nincs, és nem tudtam, hogy azzal elég apró szeműre lehet-e aprítani a mandulát. A végeredmény nagyon finom lett, (talán egy nagyon kicsit lett darabos, de nem volt zavaró), a mártogatást kell még gyakorolni, de az biztos, hogy idén karácsonykor nem veszünk szaloncukrot.

Köszönöm

kugel
kugel Tue, 2011-12-20 23:49

Szia!
Még csak a marcipángyártásnál tartok, de nagyon kemény lett.
Van, ahol azt olvastam, ha több a cukor akkor lágyabb, de nem szeretném tovább cukrozni.
Ha vizet teszek még hozzá segíthet? vagy elrontom az egészet?
Van valami jó ötleted?
Köszi!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2011-12-21 09:58

Szia, ha a hűtőből kivéve kemény, akkor hagyd kint szobahőmérsékleten, ha pedig hűtés előtt kemény, akkor nagyon kevés vízzel (max. fél mokkáskanalanként adagolva) próbáld meg átgyúrni. Remélem sikerül, Memi

kugel
kugel Wed, 2011-12-21 13:26

Már hűtés előtt kemény volt.
Átgyúrni esélyem nem volt, így végül lereszeltem, és a reszelékhez adtam minimális vizet.
Így most szépen összeállt, jól formázható, de picit sajnos darabos lett.
Bearktam hűtőbe, azóta nem láttam...
Na majd este megnézem. Remélem jó lesz.

Köszönöm a segítséget. :-)
Békés Ünnepeket!

szszani
szszani Thu, 2011-12-15 18:35

Kedves Receptműves!

Megcsináltam és nagyon nagyon finom lett!!!Köszi a receptet!!! A zselés szaloncukor zseléje a hűtőben hű. arra nagyon kíváncsi leszek. :) Boldog karácsonyt! :)

kiwiroy
kiwiroy Thu, 2011-11-17 19:47

Hosszú évek óta nem ettünk kellemes ízű marcipános szaloncukrot. Karácsony közeledtével már gondolkozom rajta, tavaly melyik is volt a "még ehető" kategória. És akkor megláttam a receptedet. Feltétlenül el fogom készíteni, és így végre az egész család megmenekül a boltok által kínált, műanyagtól hemzsegő, drága édességtől. Köszike a receptet.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Fri, 2011-11-18 01:06

Nagyon szívesen, már mi is készülünk a "gyártásra", remélem Nektek is ízlik. Az tény, hogy nem olyan intenzíven "aromás", mint a bolti mindenféle adalékkal dúsított, de így is nagyon finom :-)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2010-12-27 19:57

Szia Ildike,
köszi a kérdést, kiegészítettem a receptet (legalább 0,5 h-ra, ha lehűl a massza, akkor könnyebben formázható).
Tökéletes lesz a süteményekbe, én is csak saját készítésűt használok, amióta megvan a recept :-) Arra kell csak figyelni, hogy jól rejtsd el, nálunk mindenki kóstolgatja, amikor elkészül és a sütiig nem mindig tart ki :-)
Jó sütögetést, Memi

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Mon, 2010-12-27 18:01

Szia!
A 4. pont után mennyi időre tegyem a hűtőbe?
Én marcipános süteményhez szeretném használni(recept hamarosan), amihez a recept szerint marcipánmassza szükséges. Szerinted ezzel megpróbálhatom majd? Jó lesz bele?
Válaszodat köszönöm.
Ildikó

762
mandula 20 dkg
porcukor 20 dkg
víz 0.3 dl
étcsokoládé 20 dkg