Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marhafarok tejszínes gombamártással

Marhafarok tejszínes gombamártással
Marhafarok tejszínes gombamártással
100 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A marhafarok (ököruszály) egy nagyon ízletes része a marhának, általában ízekre darabolva, lefaggyúzva árulják. Ha csak látok a hentesnél, mindig vásárolok belőle. Persze többet, hogy a fagyasztóba is kerüljön, ugyanis elég ritkán lehet hozzájutni. Általában isteni finom leves (aki már evett marhafarokból készült húslevest, az tudja, hogy mennyire ízletes) és pörkölt készül itthon belőle. De ebben a formában, ezzel a tejszínes gombamártással sütve is fenséges eledel. 

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

A mártáshoz

A körethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darabolt marhafarkat leöblítjük, majd szárazra törölve egy nagyobb edényben 2 ek kacsazsíron minden oldalukon lepirítjuk, hozzáadva 5-6 gerezd fokhagymát összenyomva, a babérleveleket, a szemes borsot, és megsózzuk. 
  2. Miután minden oldalán szépen megpirult (pörzsanyag keletkezett), felöntjük 2 dl száraz fehérborral, megkevergetjük, majd 2 dl vizet hozzáadva fedő alatt puhára pároljuk.
  3. Gyakran kevergetve ellenőrizzük a folyadékot alatta, ha kell, pótoljuk.
  4. Mikor a marha megpuhult, kivesszük, és tűzálló tálba téve, letakarva melegen tartjuk, míg a mártást elkészítjük. 
  5. A pecsenyelevet átöntjük egy serpenyőbe, majd beletesszük a felkarikázott újhagymát és a vékonyan felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, mikor a gomba levet ereszt, felöntjük a főzőtejszínnel, hagyjuk felforrni, majd az egészet ráöntjük a marhadarabokra. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
  6. Amíg a hús sül, addig elkészítjük a köretet, az előzőleg sós vízben, héjában megfőzőtt és meghámozott burgonyából.
  7. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a burgonyákat, átforgatjuk, és hagyjuk őket pirulni, majd hozzáadunk egy-két gerezd, összenyomott fokhagymát és a rozmaringágakat.
  8. Megsózzuk, és így pirítjuk tovább, vigyázva, hogy ne égjen meg a fokhagyma és a rozmaring.
  9. Mikor kellően megpirultak a burgonyák, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az aprított bazsalikomot, és átforgatjuk. A serpenyő hője elég ahhoz, hogy a bazsalikom aromája bevonja a burgonyákat.
  10. Mikor elkészült a burgonya, tálaljuk a marhafarok mellé a gombamártással együtt.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 366
elküldve: 5
receptkönyvben: 65
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

ököruszály bazsalikomos kifliburgonyával, sült marhafarok gombás szósszal, marhasült

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2013-08-28 13:19

Örülök, hogy ízlett! Nálunk is nagy kedvenc :)

1232
marhafarok 1.5 kg
fehérbor 2 dl
babérlevél 2 db
fekete bors 1 kk
fokhagyma 5 gerezd
kacsazsír 2 ek
víz 2 dl
0 ízlés szerint
pecsenyezsír 5 ek
gomba 50 dkg
főzőtejszín 2.5 dl
újhagyma 5 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kifliburgonya 60 dkg
bazsalikom 1 csokor
rozmaring 2 szál
fokhagyma 2 gerezd
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint