Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marhahúsos pite krumplival és vörösborral

Marhahúsos pite krumplival és vörösborral
Marhahúsos pite krumplival és vörösborral
90 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valamilyen egytálételre vágytunk, de a lasagnét és a sheperd's pie-t már untuk. Az ínycsiklandó, ropogósra tetejűre sült piték és a darált hús inspirálták a receptet.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

  • 30 dkg finomliszt (bármilyen lisztet használhatsz, én tönkölybúzaliszttel készítettem)
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 1 dl langyos víz
  • 1 késhegynyi

A húsos réteghez

A zöldséges réteghez

  • 4 közepes db burgonya (bármilyen zöldséget használhatsz, nekem épp ez volt otthon)

A mártáshoz

  • 1 dl olívaolaj
  • 2 púpozott ek finomliszt
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 200 ml főzőtejszín (a tejszín mennyisége attól függ, mennyire szeretnéd sűrűre a szószt)
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 10 dkg sajt (gouda sajtot használtam, de bármilyen hasonló megfelelő lehet, trappista, tilsiti, eidami, pannónia, stb)

A sütéshez

  • 1 db tojás (a tészta tetejének megkenéséhez)

ajánlat

Nagyon jól kiegészíti egy kis rukkola saláta és tejföl az ételt, a képen ezzel tálalva láthatod.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta előkészítése

  1. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, beleöntjük a langyos vizet és az olívaolajat, meghintjük a sóval, majd összegyúrjuk. A tészta állaga nyúlós kell, hogy legyen, hogy szépen tudjunk majd vele dolgozni a sütés előtt.
  2. Ha elértük a kívánt állagot a gyúrással, a hűtőbe tesszük pihenni, lefóliázva a tálat.

A húsos réteg

  1. A vöröshagymát apróra felkockázzuk, közben felhevítjük az olívaolajat. A hagymát az olajra dobjuk, üvegesre pároljuk. Eközben a fokhagymákat megtörjük, vagy felaprítjuk.
  2. A hagymát meghintjük a köménnyel, összeforgatjuk, majd beletesszük a darált húst. A húshoz adjuk a tört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a pirospaprikával.
  3. Amikor a hús már kezd megfőni, meglocsoljuk a vörösborral. A vörösbort két részletben is lehet a húshoz adni, 5-10 percet hagyva két löttyintés között.
  4. Miközben a hús fő, a krumplit 2-3 centis darabokra kockázzuk.
  5. A húst 20-30 perc főzés után levesszük a tűzről, félretesszük.

A zöldséges réteg

  1. A felkockázott krumplit megsózzuk, és lábasban megfőzzük, majd leszűrjük. Félretesszük.

A mártás

  1. Egy kis tálkába tesszük a lisztet, egy kanállal összekeverjük csomómentesre az olívaolajjal, szerecsendióval és fahéjjal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (gondolva arra, hogy még egy nagy adag tejszín is kerül majd bele).
  2. A sajtot lereszeljük, vagy lapokra vágjuk.
  3. Serpenyőbe öntjük a tejszínes-olívás-fűszeres keveréket, hozzáadjuk a tejszínt, folyamatosan kevergetjük, hogy összeálljon. Amikor már elég forró, hozzáadjuk a sajtot, beleolvasztjuk, szintén folyamatos kevergetés mellett.
  4. Amikor a mártás összeállt, levesszük a tűzről, félretesszük.

A rétegezés és a sütés

  1. Egy közepes méretű jénait vagy sütőformát megkenünk olajjal. A tésztát elővesszük, egy kicsit nagyobb és egy kicsit kisebb darabra felezzük. A nagyobb darabot elkezdjük szétnyújtani a tál formájára. Annyira szétnyújtjuk, hogy a tál peremére is jusson, valamint a pár centi a pite tetejére való visszahajtáshoz.
  2. A tésztával "kibéleljük" a tálat.
  3. Az alsó réteg a húsos mártás, beleöntjük a tésztával kibélelt tálba, és szétterítjük az alján.
  4. A következő réteg a zöldséges réteg. A főtt krumplit (vagy bárhogyan elkészített zöldséget) szétterítjük a húsos rétegen, sózzuk, borsozzuk.
  5. A harmadik réteg a mártás, amelyet szépen eloszlatunk a krumplis rétegen.
  6. A maradék tésztát is kinyújtjuk, körülbelül a tál méretére. A mártás tetejére helyezzük, ráfordítjuk a tálat kibélelő tésztának a széleit, összedolgozzuk.
  7. Egy felvert tojással megkenjük a tészta tetejét.
  8. 180 fokon 40-60 percig sütjük. A gázsütőmben hamar elkészült, érdemes 20 percenként ránézni – ha a teteje szépen megbarnult, ropogósra sült, akkor kész van.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 963
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

sofisafran

Mióta szakács: 2013.11.21.
4 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pite
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsos-zöldséges pite, marhahúsos zöldséges pite, darált húsos pite zöldségesen

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1064
finomliszt 30 dkg
olívaolaj 0.5 dl
víz 1 dl
1 késhegynyi
olívaolaj 4 ek
vöröshagyma 1 közepes db
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
darált marhahús 400 g
fokhagyma 2 gerezd
fűszerpaprika 1 teáskanál
oregánó 1 kk
vörösbor 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
burgonya 4 közepes db
olívaolaj 1 dl
finomliszt 2 púpozott ek
szerecsendió 1 csipet
fahéj 1 késhegynyi
főzőtejszín 200 ml
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sajt 10 dkg
tojás 1 db