Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marhalábszárpörkölt bográcsban Kozma módra

Marhalábszárpörkölt bográcsban Kozma módra
Marhalábszárpörkölt bográcsban Kozma módra
240 perc / előkészület: 60 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha este főzünk, vigyázzunk a tűz körül ugrándozó szöcskékre! :-) A fotón 23 kg van a bográcsban. Ja, és kettővel készült 40° melegben. Nem lehet igazit főzni 3 kg-alatt. Ez egy kipróbált recept. Kezdőknek is ajánlott.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Főtt krumplival vagy nokedlivel kínáljuk. Ha nincs lehetőség köretnek, puha kenyérrel is nagyon finom. Savanyú uborkát meg savanyúságnak.
Megjegyzés:
Ha akarunk beletenni vörösbort is, azt befejezés előtt 10 perccel tegyük bele 3 cl/1 kg Egri bikavért javaslok. (Én bor nélkül készítem.) Ha jó minőségű vörösbort teszünk bele, akkor a paradicsom mennyiséget csökkenteni kell!
Én száraz akácfával csinálom, más fát nemigen tudok javasolni. Fenyőfával meg ne próbáljuk!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst összevágjuk 2-2,5 cm-es kockákra, hideg vízbe áztatjuk. (A frissen vágott húst nem mosom csak a bolti fagyasztottat, 10 kg felett már ezt is csak nagy darabokban mosom meg. Ha nem így készül akkor sok lesz a lé rajta!)
  2. Most begyújtjuk a tüzet ha fával tüzelünk.
  3. A hagymát apróra vágjuk. Egy edénybe félretesszük. A kimagozott  paprikát és a meghámozott paradicsomot szintén apróra vágjuk, ezt megint egy külön edénybe tesszük.
  4. A tűz fölé rakjuk a bográcsállványt bográcsostól.
  5. Belerakjuk a bográcsba a zsírt, és amikor felolvadt, rátesszük a fél ek sót meg a hagymát, és kb. 8-10 perc kavargatás után ráöntjük az összevágott paprikát és paradicsomot, addig pároljuk, míg jó kis lecsószerű nem lesz. (3 kg felett már nem pároljuk a paprikát meg a paradicsomot azt a hús közé keverjük.)
  6. Most levesszük a tűzről a bográcsot, gyorsan megszórjuk házi őrölt paprikával, kevergetjük egy kis ideig. Most már mehet rá a kissé lecsorgatott hús. Jól összekeverjük, és mehet vissza a tűz fölé. Tetejére mehet rá fél kanál só és a többi fűszer. Mikor levet engedett összekeverjük. (még a hús hideg nagy tűzön hamar le kozmál kevergetni mozgatni!)
  7. Lassú tűzön forraljuk, és ha kell, vízzel pótoljuk a levét, és ízlés szerint  még sózzuk.
  8. Ha már kb. 95%-ig megfőtt, levesszük a tűzről. Mire tálaljuk, teljesen kész.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 45 472
elküldve: 6
receptkönyvben: 115
elkészítve: 12/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Kozma Gyula

Mióta szakács: 2010.08.25.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vörös boros marhalábszár pörkölt bográcsban

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

janek1
janek1 Sun, 2011-09-18 09:36

Hát szerintem 20kg húshoz 1,5 kg zsír az rengetek mert így nagyon zsíros lesz a pörkölt, a paradicsomtól meg ha nagy meleg van nagyon gyorsan meg romlik. Egyébként én is így szoktam főzni kivéve még hogy a paprikát csak az utolsó 15 percben teszem rá

imrebacsi
imrebacsi Fri, 2011-08-12 15:14

Kedves Gyula !
Általában a mennyiségi egységek beírása senkinek sem sikerül elsőre. Te is a fenti (3 kg. marhalábszár) anyagszükségletnél kb. 1-1,5 kk házi őrölt paprikát írtál. Meggyőződésem, hogy nem kk, hanem ek.- ny i mennyiségre gondoltál.

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Mon, 2011-08-15 17:37

Kedves imrebacsi !
Teljesen igazad van, nem kávéskanál, hanem evőkanál a mértékegység. Vagy én gépeltem el, vagy esetleg a moderátor. (örülök, hogy észrevetted)
Üdv.: Kozma Gyula

girolly
girolly Wed, 2011-06-29 08:44

Kedves Gyula! Tetszik a recepted, tulajdonképpen hasonlóan készítem én is, viszont én még 3-4 kilónál többet nem főztem. Most 40 főre kéne készítenem. Szeretném, ha leírnád, hogy ennyi főre miből mennyit tennél bele. Köszönettel: Gyuri

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Wed, 2011-06-29 19:11

20 kg hús., 1,5 kg zsír, 3 kg vöröshagyma, 15 db TV paprika, 20 db paradicsom (kb 4 cm átmérőjű), 4 evőkanál őrölt kömény, 4 kávéskanál őrölt bors, 8 kávéskanál Erős Pista, kb. 8 evőkanál házi őrölt paprika, 15 gerezd fokhagyma, só, víz. Sok sikert és jó étvágyat! Üdv: Kozma Gyula.

girolly
girolly Thu, 2011-06-30 07:25

Kedves Gyula! Köszönöm a válaszodat. Üdvözlettel: Gyuri

pepecke
pepecke Wed, 2011-06-01 18:16

Kedves Gyula!A véleményedet szeretném kérni.Én nem vagyok valami nagy főzőmester ,megfőzök amit csak tudok,viszont bográcsban most fogok először főzni.Kaptam a minap egy receptet amiben a vöröshagymát a hússal rétegezve rakják a bográcsba majd felöntik vízzel és felforralják majd ezután kerül bele minden egyéb hozzávaló.Őszintén szólva nemrég ettem így elkészített marha lábszár pörköltet és mind a 10 újjamat megnyaltam utána olyan finom volt.Akárhol olvasom mindenki megpirítja a hagymát és a törtpaprikát is a végén rakják bele.Szerinted elrontom ha nem pirítom a hagymát?Válaszod előre is köszönöm!!!Judit

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Tue, 2011-06-07 19:31

Kedves pepecke! A hagymát én se pirítom ha nem párolom, ha elolvasta a receptet sót rakok bele.Így a hagyma csak párolódik. Ebből így lesz pörkölt és nem gulyás. A birkát szoktam meg a vaddisznót rétegelni. Nézd meg a recept könyvem. Lehet kombinálni a szürke marha pörkölt el.Nem muszáj a zöldséget dinsztelni.Egy hete főztem 12-kg lábszárat legénybúcsúra és most szombaton a lagziba is az volt,én vendég voltam és azt mondták a fiatalok akiből egy szakács, hogy az enyém ettől 100-szór jobb volt. üdv: Kozma Gyula. Jó étvágyat meg sok sikert kívánok!

Iminkooo
Iminkooo / Iminkooo Sun, 2010-09-19 17:59

azt írja, hogy vigyázni kell a szöcskékre... Miért??? állítólag nagy protein tartalmuk van....
A recept nagyon jó, én is szeretek főzőcskézni kint is de bent is... Gratulálok, mert aki a hasát szereti - rossz ember nem lehet!!!

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Mon, 2010-09-20 20:42

Hogy miért kell vigyázni a szöcskékre ????? Hát a történet elég mókás:
Egyik alkalommal gázégővel főztem a pörköltet és közben kifogyott a palack. Gyorsan átköltöztem a bográccsal a szabadtéri főzőhelyre, felakasztottam a bográcsot a tartóra és utána gyújtottam meg a tüzet. Na ekkor ugrottak ezer felé a szegény jószágok és hát számos példány rossz felé vette az irányt és a pörköltben kötött ki. :)))
De a legjobb, hogy mindezt csak akkor vettük észre, mikor tálaláskor a fiam furcsa alakú husit látott a tányérján.
Volt nagy röhögés, még ma is emlegetjük, ha szabad tűzön főzök.

571
marhalábszár 3 kg
vöröshagyma 3 nagy fej
mangalica zsír 3 ek
paradicsom 2 kis db
zöld kaliforniai paprika 2 db
őrölt fűszerkömény 0.5 ek
fekete bors 1 kk
csípős paprikakrém 1 kávéskanál
fűszerpaprika 1.5 ek
0 ízlés szerint
fokhagyma 3 gerezd