Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marhalábszárpörkölt Tündér konyhájából

Marhalábszárpörkölt Tündér konyhájából
Marhalábszárpörkölt Tündér konyhájából
195 perc / előkészület: 15 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Félve fogtam hozzá, amikor először elkészítettem.:) Egy karácsonyi ebéd egyik fogása volt. Aztán jól sikerült... és azóta is készítem. Bográcsban a legfinomabb.

Tudod-e? A gulyásos ételekből fejlődött ki a pörkölt magyar nemzeti étellé. A paprikás hús, azaz pörkölt, akkor szorította ki a kásával készült húsos ételeket, amikor az a lakodalmi ételek sorába beállt, az 1830-as évek és az 1900-as évek között. (Forrás: wikipedia.hu)

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst hártyáitól megtisztítjuk, és felkockázzuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk. Majd rádobjuk a húst és pirítjuk, míg elveszti a színét.
  3. Megszórjuk pirospaprikával, és kevés vízzel felöntjük, hogy a húst ellepje. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a karikára vágott paradicsomot és paprikát.
  4. Lefedve, lassú tűzön puhára főzzük, ha kell a vizet pótoljuk. 
  5. Amikor megpuhult a lábszár, a fedőt levesszük, és zsírjára sütjük. Én "majdnem kész állapotában" öntöm hozzá a vörösbort { Soproni kékfrankos}és azzal főzöm még kb. 15 percet. Az elején semmiképp se szabad a bort beletenni, mert keményen tartja a húst.
  6. Akkor jó a marhapörkölt, ha barnás színe, és sűrű szaftja van. Az elkészítéséhez idő kell, nem szabad kapkodni. A hústól függően, de legalább 3 órát rá kell szánni, hogy megfelelő pörköltet készítsünk.
  7. Tálalhatjuk főtt burgonyával, tarhonyával, galuskával. (Én legutóbb petrezselymes burgonyát készítettem hozzá.)
  8. Jó étvágyat!
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 13 863
elküldve: 6
receptkönyvben: 50
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Tunder70

Mióta szakács: 2013.03.20.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
főzőverseny: Soproni Kékfrankos főzőverseny
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marhapörkölt, vörösboros marhapörkölt, pörkölt marhalábszárból

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Varjaskerijanos
Varjaskerijanos Sat, 2014-05-31 15:01

Tündér nagyon jól készitetted el a marhalábszár pörköltet szintén ugyan igy készitem én is nagyon fonm ,ujból szombaton 10.főre készitem el ugyan ezen receptet mert eddig mindenkinek izlett.Tisztelttel Jancsi.

Tunder70
Tunder70 / Tunder70 Sun, 2014-06-01 15:26

Szia Jancsi!

Köszönöm elismerő szavaidat.Örülök, hogy ízlik a marhapörkölt.! Tündér