Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marhapörkölt 1.

Marhapörkölt 1.
Marhapörkölt 1.
130 perc / előkészület: 10 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó magyar ember szereti a pörköltet. Én magam jópár fajta pörköltet készítettem már el. Ez a pörkölt, kísérleteim egyik szellemi terméke, ami igazán sikeresnek mondható. Az alap marhapörkölt van megcsavarva egy kis plusszal, ami hihetetlen kombinációt alkot. Jó étvágyat kívánok hozzá!


hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Köretnek tehetünk mellé galuskát, tarhonyát, főtt burgonyát vagy tésztát.

A receptben használt vörösbort fogyaszthatjuk mellé.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, és falatnyi kockákra aprítjuk, majd edénybe téve fűszerezzük: sóval, chilivel, kakukkfűvel, rozmaringgal, és állni hagyjuk, míg a hagyma elkészül.
  2. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajt, és megdinszteljük benne a hagymákat.
  3. Rászórjuk a pirospaprikát a hagymákra, majd 1 percig, folyamatos keverés mellett - vigyázva oda ne égjen - tovább dinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a fűszeres húst, és kissé megpirítjuk. Majd felöntjük a borral, kevés vízzel, és egy csipetnyi fahéjt szórunk rá.
  5. Fedő nélkül pároljuk. Egyszerre csak kevés vizet adunk hozzá, sűrű lében párolódjon.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 51 864
elküldve: 10
receptkönyvben: 286
elkészítve: 16/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Dave

Mióta szakács: 2008.11.17.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: pörkölt
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

falsestuff
falsestuff / falsestuff Fri, 2014-07-11 17:37

Többször elkészítettem már a receptet és áradozást félretéve ez bizony fenséges.
Igaz, nem olajon dinsztelem a hagymát, hanem apró kockákra vágott füstölt szalonnán, illetve több vörösbort (ha alacsony a költségvetés, akkor irány az Aldi, vagy a Lidl...) öntök hozzá, mint vizet - és az valóban nagyon fontos, hogy mindig csak kevés folyadékban főzzük a pörköltet és kitartóan, legalább két órán keresztül. Egy kilónál kevesebb húsból már biztos nem fognék hozzá!

mgarda
Milán (egy másik) / mgarda Thu, 2013-08-15 20:37

Na erre a fahéjas dologra nagyon kíváncsi leszek:)
Épp most rotyog a gázon a pöresz, az illata kegyetlen, a fahéj a vörösborral és a jellegzetes marhahús illattal... hmmm.
Mondjuk nálam a pöresz elképzelhetetlen 1-2 paradicsom és paprika nélkül, ennyivel még kiegészítettem, de nagyon jó lesz:)
Kösz a receptet!

b-n
b-n Tue, 2013-05-07 09:41

Finom. Egyszer már bográcsban is elkészítettem idén a Balcsi parton társasággal, most pedig itthon. Igaz itthon fedővel. Mindenhol-mindenkinek bejött...

matrjoska
matrjoska Tue, 2013-03-12 21:08

Egyik este ezzel leptem meg a páromat. Még jó, hogy korán nekiálltam, mert iszonyú sokáig készült a hús. :( Nem gyakran készítek marhát, mert csirkéhez vagyunk szokva, szóval nem tudom, hogy ennek pontosan mennyi idő kell, mire jó, puha lesz a húsa. Kevesebb marhahússal csináltam, mint a recept, de majdnem három óra kellett neki. Közepes lángon rotyogtattam és közben folyamatosan pótoltam bele a folyadékot. És mivel ilyen sokáig készült az étel, meglepődtem, hogy a rozmaring és a kakukkfű viszonylag korán kerül a serpenyőbe a bekent hússal. Én azt tudom róluk, hogy ajánlatosabb az utolsó néhány tíz percben hozzáadni az ételhez, mert akkor még nem tűnik el belőlük az illóolaj. Szárítottal dolgoztam.
Én meg se lepődtem, hogy van benne fahéj. Nem csupán édes ételekbe szokták tenni! Igen csípős, erőteljes íze van, a paprika mellett tesz még bele egy kis plusz aromát. A páromnak nagyon tetszett a pörkölt (mellesleg utálja a fahéjat és nem szereti a marhahúst) és még másnap is felhozta, hogy milyen finom volt.

szeretet1955
szeretet1955 Wed, 2013-02-27 12:32

Megcsinaltam,nagyon finom lett,szerintem a fahej es az erospaprika adja meg azt a nagyon jo izt es hat a bor,nagyszeru recept! koszonom!

enchee
enchee Fri, 2012-12-14 19:36

Tavaly karácsonykor az ünnepi menü egyik része volt ez a pöri. Az idei menü-összeállításnál az apukám csak annyit kért, hogy ismét legyen ez, mert isteni volt. Szerintem ez mindent elmond róla! Köszönöm a receptet!

libaláb
libaláb Fri, 2012-08-24 12:38

Kétkedve ugyan, de a receptet szó szerint betartva készítettem el és a végeredmény: nyam-nyam, nagyon fincsi, abba sem lehet hagyni! Örülök, hogy mertem kísérletezni és eltérni a hagyományos, de kissé már unalmas alaprecepttől.

Dave
Dave / Dave Tue, 2010-09-21 07:55

Kedves kozma-gyula!
Mint ahogy a recept is írja, ezt nem 20kg-nyi húsból kell csinálni! A recepteket mindenki nyugodtan a saját ízlésére formálhatja. Vagyis amennyiben Te már 3-4 gerezd fokhagymától és 2 közepes hagymától epe görcsöt kapsz, úgy készítsd el kevesebből.

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Mon, 2010-09-20 18:03

Én ha akarok főzni 20kg-ot ,tegyek bele 8 liter bort? Itt szerintem rengeteg a hagyma meg a fokhagyma.Ennyi hagymától epe görcsöt lehet kapni.

serci
Serci / serci Mon, 2010-04-19 16:29

Tavaly nyáron görögben ettem stifado-t,azóta már csináltam én is ilyet! Ott nem viccelnek,két fahéjrúd,meg vagy hat szem szegfűszeg megy egy kila marhához. Raknak még bele sok apró hagymát,fokhagymát paradicsompürét is. Rizzsel adják nagyon finom!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-24 10:43

tavaly nyáron sikerült ilyet ennem, Gödön, azóta is keresem az ízt és a receptet. Most végre megtaláltam, sztem, hamarosan nálunk is elkészül!!! Nagyon finom!!! A szakácsnéni 3x rám kérdezett, h biztos, h akarom én ezt, mert ugye fahéjas! :) hát persze, h akarom!!!

Dave
Dave / Dave Fri, 2009-08-14 07:46

Szia!

Eredetileg Jamie Oliver egyik receptjében láttam, mégpedig a chili con carne-ba kellett tenni. Kipróbáltam, és nagyon bejött!
Gondoltam egyet, hogy nincs nagy különbség a sűrű marha pörkölt és a chili con carne között, így tettem bele (de tényleg csak egy kis csipet kell!), és nagyon finom ízt adott neki. Amíg nem próbálod ki, addig nem tudhatod :) (én már láttam furcsább összeállítású receptet is, pl. lásd csak az indiai ételeket).

Dave

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-08-13 20:26

Fahéj???? jih

479
marhahús 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
vörösbor 2 dl
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
fahéj 1 csipet