Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marhapörkölt 2.

Marhapörkölt 2.
Marhapörkölt 2.
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept apukámtól származik. A maradék kiváló gulyásleves alapanyag lehet.

A pörkölt készíthető bográcsban, illetve nagy lábosban.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Köménymagos krumplival vagy tejfölös nokedlivel, és fehér kenyérrel ajánlom. És természetesen kovászos uborkával.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Zsíron a hagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kb. 3x3 centis kockákra feldarabolt húst. A hús levet fog ereszteni, és lassú tűzön saját levében főzzük. Ha szükséges tegyünk hozzá egy kevés vizet, de csak annyit, hogy a húst éppen ellepje.
  2. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáöntjük a vörösbort, sózzuk, és a borókabogyót is beleszórjuk.
  3. A lábasba / bográcsba dobjuk a paradicsomot, illetve ízlés szerint az erős paprikát.
  4. Amikor a hús 3/4-ig megpuhult, hozzáadunk 2 evőkanál szegedi pirospaprikát, jól elkeverjük.
  5. Amikor a hús teljesen megpuhult, a maradék 3 evőkanál őrölt paprikát is hozzáadjuk. Tehetünk hozzá darált pirospaprikát is.
  6. További 10 percig főzzük. A főzési idő a hústól függ; ha szép fiatal marhát kapunk, akkor kb. 2 óra alatt kész a pörkölt, egyébként 2,5 óra is lehet.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 66 658
elküldve: 3
receptkönyvben: 170
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

marhapörkölt bográcsban, marhalábszár pörkölt

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rozsa1958
rozsa1958 Mon, 2013-12-16 19:59

Szerintem bárki bármit is kukacoskodik ez az igazi marhapörkölt receptje.Szakács a szakmám és én is így csinálom.Igaz én fokhagymázom jól mert azt nagyon szeretem.!

tengereckipal
Pujáró / tengereckipal Sat, 2011-05-21 20:35

Nálam a köret néha tojásos nokedli, csak ajánlani tudom.

Egyébként nem értem, hogy hogy lehet egy marhapörköltön marakodni :) Ahány ház, annyi szokás. Bográcsnál, átlagembernél úgyis az számít, hogy a hús puha legyen (túlfőtt), és legyen "vmi íze" (túlfűszerezett). A sok borssal, köménnyel, erős paprikával, zöldpaprikákkal, borral lazán el lehet érni a "túlfűszerezést". Főzni meg senki nem áll neki borjúból, szvsz legkevesebb három óra, főleg 3x3 -as kockákkal :)
Ja és "marha pörit" lehet nem, de marhapörköltet igenis lehet 3 kg alatt is főzni .

A pörköltnek már attól más íze van, ha reszelt, vagy vágott hagyma kerül bele.

Még pár fontos dolog:

1. A hagymát vágjuk és pirítjuk zsíron. - ettől pörkölt -
2. A húst a rostokra merőlegesen vágjuk - ettől nem lesz rágós
3. A húst pirítjuk kevés lével - odaégés nélkül - ettől is pörkölt -
4. A pirospaprika ízét legjobban a forró zsír hozza ki
+1. A tejfölös, lisztes habarás, hosszú lével főzés - az a paprikás!

arcfia: a pirospaprika sajnos nem helyettesíthető. Erőspistából ha teszel, fél kiskanállal, vagy még kevesebb porciónként adagoljad, és mindig tiszta kanállal szedjél belőle, mert megromlik.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-01-14 00:00

UDV!

En Chigcagoban szeretnem elkesziteni a porkoltot, es a kerdesem az lenne, ha nem bogracsban csinaljuk, akkor valamit erdemes mashogy csinalni? Illetve a daralt pirospaprika helyett mit lehet hasznalni? Erospistam van, azt hoztam egy uveggel. Abbol mennyi kell bele, hogy kicsi ereje legyen?

Koszonom a valaszokat
Feri

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-02 13:50

kozma-Gyulának :-)

Valamit nem jól olvastál. Én a főzéshez bográcsba rakott mennyiségről nem beszéltem csak arányokról. Ha te ebből kilót számolsz ám legyen , csak nem értem a válaszodat.
Hogy milyet ettem azt Én tudom.... bár néhány száz ember szerint finomat főzök....
Én marhapaprikásról beszélek, hiszen ez nem pörkölt amit leírtam. Ami pedig a mennyiséget illeti, ha tudsz, és szeretsz főzni ilyesmit, akkor tudhatod, hogy embert főztjéről ismerik, tehát a lehetőségekhez mérten én bármilyen mennyiség esetén a megszokott és többször dícsért saját , de mindíg azonos ízben főzök. ha ezt nem így teszed, akkor mindíg csak Ad-Hoc alapon készül az étel, emiatt kétséges lehet a végeredmény . Szerintem. :-D

üdv: Biglui

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Sun, 2010-09-19 18:57

Bigluinak :
Kedves Biglui !
Kicsit nagyképűre sikerült a válaszom, nem akartam nagyokos lenni, bocs !
Csak azt szeretném tudni, hogy kb. mekkora mennyiségről van szó, mert azt írod, hogy kell bele 3-4 gerezd fokhagyma és összesen 3 dl vörös bor, Ez 1 kg-hoz ? Mert 1 kg-ba szerintem ez rengeteg a marhapörköltedbe vagy a marhapaprikásodba, mert egyszer így nevezed, egyszer úgy.
Üdvözlettel: Kozma Gyula

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-08-18 18:20

Édes jó Istenem!!!És még az olaszokra mondják, hogy konzervatívok az ételkészítés terén!!!:DDDÜdv: Mrs Smith

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Wed, 2010-08-18 17:20

Bigluinak! A marha pöri minimum 3kg. 3kg alatt nem lehet igazit főzni,de nem úgy főzök 3kg-ot mint 5- vagy 10kg-ot. Szerintem te még nem ettél igazi marha pörköltet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-05-28 13:31

Én egy kicsit keletebbre Békésben élek. és marhapaprikást főzök állítólag nem is rosszul :-)

az általam főzött marhapörkölthöz minimum 3 féle húst használok: lábszár 50% szegy 30% oldalas 20 %.
ettől el lehet természetesen térni. A bográcsot kikenem zsírral, a húst lehártyázom, kicsontozom, 3x3 cm körülire feldarabolom. A három fajta húst ne keverem össze a darabolás során.kilónként 20dkg tisztított !
vöröshagymát számolok. a bogrács aljába megy a csont és a csontosrész, erre egy sor kockázott, reszelt, vagy szeletelt hagyma, kilónként egy fél TV paprika és egy tojásnyi paradicsom. Teszek hozzá csípős piros aranyat, őrölt köménymagot nem kevesett, mert jól kiadja a hús ízét, kevés őrölt borsot. Ezután csak hús, hagyma de a sorrend alólról: lábszár, oldalas, szegy. a legfelső sor mindíg hús. Kell bele 3-4 gerezd fokhagyma Sót csak akkor rakok hozzá ha ellforta a habját, meg a piros aranyban van is.Aláönteni kg-onként kb 2 dl vizet szoktam, meg összesen kb 3 dl száraz vörösbort. a teljes forrásig nagy tűz időszakos rázással, de nem szabad kevergetni! utána lassú tűzön aadig főni, mig a hús össze nem esik, és feladja a levét ekkor még sózás majd minden kilóhoz egy kanál pirospaprika.Ezzel főzzűk készre. A paprika rátételekor éppen csak forrjon és folyamatosan mozgatni.

én így készítem. jó étvágyat

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-04-24 12:01

Most csinálok először marha lábszár pörit, izgulok, melyik recept a legjobb.Én a borókabogyósat inkább nem. Szurkoljatok!

serci
Serci / serci Mon, 2010-04-19 15:23

Próbáld ki egyszer kalocsai paprikával az a legjobb! borókabogyót csak vaddisznóhoz használtam eddig,viszont a marhához raktam egy kanál mustárt,meg két kockacukrot is! Előbb kész van,főleg ha csak a végén sózzuk meg.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-04-19 14:51

Soha semmilyen esetben nem tettem még sót a hagymára. A pörkölteknél pirítani kell a hagymát, ha sózód akkor párolódni fog és nem pirulni. Később szétfő nem kell amiatt aggódni.

Én a paprikát bármilyen "pörköltalapú" ételről is legyen szó, az elején miután a tűzről lehúztam a zsírban megpirult hagymára teszem gyorsan elkeverem aztán egy pici víz mehet rá majd a hús. Esetleg a húst meglehet pirítani előtte, majd erre a paprika. Köztudott, hogy az őrölt paprika zsiradékban oldódik tehát vagy az elején kerül bele az ételbe, vagy később már csak úgy, hogy annak a "szemcsés" állaga megmarad, igaz valaki úgy is szereti, az én családom nem, szóval én az elején szoktam belerakni a kellő mennyiséget.

Borókával nem próbáltam még de ki fogom :)

Robi1981
Robi1981 Sun, 2010-03-28 15:48

A hagyma dinsztelésekor érdemes sót szórni rá.előbb kész .

Gregor
Greg / Gregor Fri, 2009-07-10 19:10

Beácska!

Ha mindezt magad főzöd, akkor minden elismerésem a Tied. Magam is szögedi lévén szintén így készítem a marhapörit, de a borókabogyót még nem próbáltam. Ellenben szoktam beletenni őrölt köményt és ha úri kedvem úgy tartja, akkor egy pár gerezd fokhagymát is belenyomok.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-05-28 17:21

szerintem a pörkölt foghagyma nélkül nem pörkölt és a marhához a kömény elengedhetetlen .Ja és vizben párolni a marhát az nem pörkölt hanem gulyás.

czepanm
Maty / czepanm Fri, 2010-06-18 22:23

Kedves Ferenc,

úgy látom igen aktív vagy mások receptjeinek bírálásában; Beácska pörköltjével tényleg nem tudom miért kell kekeckedned. Habár már az enyémnél sem tudtam, de ott nem voltam "paprikás" hangulatban, hogy maradjunk a pörkölt talaján. Előre is elnézést kérve a háziasszonytól (hogy ő host-olja mindezt) és Tőled is, hadd legyek én ebben a cél nélkül való és Nosalty ideológiájától idegen piszkálódásban partnered.
1. A mondatot nagy betűvel kezdjük és a fokhagymát "k"-betűvel írjuk.
2. A "vízben"-t pedig hosszú "í"-vel, ha már egyszer piszkálódunk.
3. Vajon miben is pároljuk akkor a húst? Tisztán vörösborban vagy alaplevet tennél a bográcsba?
4. Kérlek oszd meg velem marhapörkölted fixa ideáját, mert úgy érzem ezek után nem tudok nélküle főzni!

Üdvözlettel és építő jellegű hozzászólásod várva:
Maty

1003
marhalábszár 5 kg
vöröshagyma 2 kg
disznózsír 50 dkg
borókabogyó 8 db
fűszerpaprika 5 ek
száraz vörösbor 3.5 dl
paradicsom 2 db
hegyes erős paprika 1 db
csípős paprikakrém 1 teáskanál
0 ízlés szerint