Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marhapörkölt 4. - hagymás

Marhapörkölt 4. - hagymás
Marhapörkölt 4. - hagymás
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves Eszter, Nyamóka, Bokine, Batida, Dénes, Bia , Z1 , Szurosp és a többi kedves No Salty oldal látogató nagyon nagy szeretettel ajánlom figyelmetekbe ezt a receptet. Családom minden tagja szereti ezt az ételt, kicsitől a nagyig :). Apósomtól tanultam. Eddig féltve őriztem a receptet, de úgy gondoltam, hogy most mégis megosztom veletek.
Aki szereti az erőset, az vágjon bele nyugodtan, mert olyan élményben lesz része, amit még a híres szakácsok is megirigyelnének. Eddig aki evett belőle, ízlett neki. Természetesen aki az erőset nem szereti, az nem fog rajongani érte, de csak az erősége miatt:). Nem tudom, hogy milyen lenne, ha olyan savanyú paprikából csinálnám, ami nem erős. Egyszer kipróbálom.
Öcsémnek 7-8 kg-os mennyiségből szoktam főzni munkahelyi bulik alkalmából. Olyankor a munkatársai dicséretében úszom.:)  Mielőtt még tévedésbe esnétek, ez nem fogyózóknak való. Úgyhogy aki fogyózik, az messziről kerülje el ezt az ételt. Mondjuk, megkostólni szabad:). A családi összejövetelek, úgy mint Karácsony, Húsvét, szülinap, ballagás vagy csak sima sütögetés elmaradhatatlan menüje nálunk.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy ha elkészítitek, mi lesz a véleményetek. Mondjuk  Nyamóka  véleményében biztos vagyok, mert szereti az erőset:).

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Főtt burgonyával vagy finom friss kenyérrel fogyasztjuk. Kell egy kis gyakorlat az elkészítéséhez., hogy ne főjjön szét, ne maradjon vizes, és ne égjen le. Lehet kevesebb paprikát is tenni bele, hogy ne legyen nagyon erős, de aki bírja, az ne sajnálja belőle. A savanyú paprikát én nem szoktam megenni, de a párom azt is megeszi. Saját eltevésű savanyúpaprikából szoktam készíteni, aminek a receptjét is felteszem ide.
A húst, ha meg kell mosni, mert esetleg szőr vagy valami szenyeződés van rajta, akkor azt úgy tegyük, hogy még amikor egyben van, akkor mossuk meg, ittasuk le róla a vizet, és utána vágjuk fel. A puha hátszínt nem mindenki ismeri.Igy kérjétek a hentestől , hogy PUHA HÁTSZÍN , mert a  ha hátszínt kértek  az más fajta hús!!  Álltalában levesek készítéséhez ajánják. Szerintem - mondjuk nem értek hozzá:)) -, de a sertésdagadóhoz hasonlítanám. Egy nagyon szaftos, azaz nem száraz hús. Esetleg még lábszárból is el lehet készíteni. Csináltam, mondjuk, már tyúkból és karajból is, de szerintem a marhahússal a legfinomabb. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst kisujnyi vastag és hosszúságú csíkokra vágjuk. 1 nagy hagymát kockára vágunk, és a zsíron megdinszteljük egy nagy lábasban. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, és felöntjük kevés vízzel. Rátesszük a húst, sózzuk, félbevágott száraz paprikákat is beletesszük, és közepes lángon főzzük. Néha megkeverjük, és ha kell, pótoljuk a vizet, de mindig csak kicsit, hogy oda ne égjen.
  2. A megmaradt hagymákat megpucoljuk, és kb. 4 mm vastag karikákra felszeleteljük egy tálba.  A savanyú paprikákat félbevágjuk, és a hagyma mellé tesszük.
  3. Amikor a hús már majdnem puha, és a víz elfőtt róla (ez kb. 50 -60 perc, hústól függ), a tetejére szórjuk egyenletesen a hagymát és a savanyú paprikát, ráöntjük egyenletesen elosztva az ecetet, a frissen darált borsot, majd fedő alatt lassú tűzön tovább főzzük. Kb. 3-4 perc után összekeverjük, és  főzzük addig, míg a hagyma puha nem lesz.
  4. Ekkor már a fedőt ne tegyük vissza rá, hanem óvatossan kevergetjük, kóstoljuk, és ha kell sózzuk, borsozzuk, esetleg pici ecetet is teszünk bele, de ne legyen savanyú nagyon, csak épp érezni lehessen az ecetet. Akkor a legjobb, ha még egy  picit roppanós a hagyma.
  5. Ekkor zárjuk el alatta a gázt, és fedő alatt még dinsztelődik egy picit, puhul. Vigyázzunk vele, hogy ne főjjön szét a hagyma, és ne maradjon rajta víz egy csepp sem, de ne is égjen oda. 

  • elkészítettem: 1000 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 35 981
elküldve: 1
receptkönyvben: 84
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csípős savanyú paprikás-hagymás marhapörkölt, marhapörkölt paprikásan

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

laraed
Edit / laraed Tue, 2011-09-06 18:16

Kedves Z ! Nem egészen olyan. Érdemes kipróbálni:)) Szoktam tyúkról csinálni, karajról , de ezzel a puha hátszínnel az igazi ! És még az sem mindegy , hogy a húst csíkokra vagy kockára vágod:)) De ezt Neked nem kell elmagyarázni! :)))) Értesz Te ehhez ! Mondjuk én nem tudom az elméleti részét csak gyakorlatból tudom , hogy nem mindegy , hogy a hús , hogy van felszeletelve. Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-09-05 19:41

Kedves Z , a néha bűnbánó sertés:))) ! Nagyon köszönöm a dicséretet :)) Ha netán - tán kipróbálod akkor légyszi jelezz vissza , hogy mennyire nyerte el tetszésedet. A látvány után az íze is fog tetszeni vajon???Kíváncsi leszek a véleményedre nagyon ! Én 10 é- fogom elkészíteni megint kb , 8-9 kg húsból az öcsém munkahelyi bulijára. Örülök , hogy jól érzed magad közöttünk:)) Üdv Edit

z1
z1 / z1 Tue, 2011-09-06 16:08

...ettem és készítettem is én már ilyesmit, csak azt sertésből.
Olyan brassóisat.
Ecetes, csípős pepperóni, vagy gyufapaprikával.
Jó volt!
Gondolom ez is az.
Csak rá kell nézni a fényképre...
Z.

z1
z1 / z1 Mon, 2011-09-05 17:56

Kedves, kedves... és még sorolhatnám, Edit!
Az ételed parádés.
A kép szenzációs, tökéletesen visszaadja azt, amire számíthatunk.
A méregerős, brutálisan naturális, orrba vágós, valóságot.
Mit szépítsük, abszolút a fogamra való!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...és mélyen megérintett: ( sorrendben )
Zsuzsi, Te és Z. 2 hozzászólása.
Jó itt, Veletek.
Még, ha velem, néha nem is annyira.
Z.
...a néha bűnbánó sertés.

laraed
Edit / laraed Fri, 2011-07-01 09:43

Kedves Frenky ! Örülök , hogy ennyire tetszik a recept. Üdv Edit

szneki
Szneki / szneki Fri, 2011-06-24 10:54

okés:)úgy lesz!Már csak a PUHA hátszínt lesz művészet beszereznem egy váci hentesnél....
Hogy lehet azt megkülönböztetni a másiktól,át ne verjenek:)
Üdv.:Zsuzsi

laraed
Edit / laraed Fri, 2011-06-24 17:05

Kedves Zsuzsi ! Olyan kinézetre mint a sertésdagadó . A hentes tudni fogja és ha ismered akkor nem fog átverni. Szaftos inas hús, de van rajta száraz rész is. Tényleg olyan mint a sertésdagadó csak marhából:)) Ha netán nem kapsz , akkor lábszár is jó hozzá , de puha hátszínnel az igazi:)) Üdv Edit

szneki
Szneki / szneki Wed, 2011-06-22 18:22

Szerencsére van halfőzőnk,így javaslatodra abban fogom!Köszike:)Nem tudom mikor fogom elkészíteni,de mindenképp írok,hogy milyen sikere volt!
üdv.:Zsuzsi

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-06-22 18:43

Ha megcsinálod a hagymát ne főzd szét a végén. Úgy legyen rajta mint a Te csirke pörköltödön látni a zöld borsoson:))))))Üdv Edit

szneki
Szneki / szneki Wed, 2011-06-22 10:14

szia Edit!
Istenien néz ki,párom imádja az erőset,én annyira nem bírom,de néha szabad bűnözni,nem?A gyomrom miatt nem szabad erőset ennem.
Még csak most figyeltem fel erre a receptre,igaz mostanában került fel,annak ellenére hogy a nosalty azt írta ez volt január 23. legnézettebb receptje:)tévedni emberi dolog:)
Én ezt bográcsban fogom sztem elkészíteni:)gondolom úgy is Isteni lesz:)
Na megyek,felteszem a tyúkhúslevesemet főni:)
Minden jót,Zsuzsi.

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-06-22 13:07

Kedves Zsuzsi ! Észre sem vettem, hogy januárt írtak:)) Még nem készítettem bográcsba , de ha van olyan halfőző bográcsod ami hasonló alakú mint egy lábas akkor inkább abban főzd , hogy egyenletesen puhuljon mindenhol . Ha nincs akkor sima bográcsban csináld ,és majd meséld el milyen lett. Üdv Edit

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2011-06-20 19:59

Kedves Edit!
Az utóbbi időben kicsit lemaradtam.Ne haragudj....Csodás ez a recept.A fotó is szép.Színes finomság fehér tányéron.A díszítés pedig maga az étel.Gratulálok és köszönöm hogy nekünk ajánlottad.(A Dénes nevében is.)Puszi. Bogi
ui:ha legközelebb marhapörkölt lesz így készítjük.

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-06-20 20:23

Drága Bia ! Nagyon örülök , hogy kipróbálod majd ! Utána meg , Ti fogtok örülni , hogy kipróbáltátok ! Remélem !!! :))) Mivel hasonló az ízlésünk , mert ugye ez köztudott :))) ezért biztos vagyok benne , hogy ízleni fog . Mondjuk azt nem tudom , hogy az erőset szeretitek-e??? De majd kiderül . Sok puszi Edit ui: ha legközelebb marhapörköltet csináltok , és ezt csináljátok meg , akkor nagyon ajánlom , hogy ezt a hús , márt mint a PUHA HÁTSZÍNT / NEM sima HÁTSZÍN / vegyétek hozzá , mert azzal az igazi :))

nyamóka
nyamóka / nyamóka Wed, 2011-06-08 10:20

Kedves Edit! Nem is tudom, hogy nem vettem észre eddig ezt a fantasztikus receptet, pedig még a nevem is ott van az ajánlásban! Olyan aranyos vagy, hogy így megjegyezted, hogy mit szeretek! :-)))
Abszolút eltaláltad, teljesen az én ízlésem, úgyhogy alig várom, hogy kipróbálhassam! Szerintem a család is szeretni fogja, mert még a lányom is szereti a csípőset. :-D Házi savanyú paprika is minden évben van a háznál, szóval mindenképp el fogom készíteni. Na, most meg is kordult a gyomrom, pont ebédidőben nézegetem ezt a finomságot! :-DD Puszi: Éva

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-06-08 16:19

Kedves Éva / Nyamóka / Kíváncsi leszek , hogy ízlik-e majd Nektek. Kimondottan ebből a húsból csináld / puha hátszín / ,mert ebből a legfinomabb. Nem tudom , hogy ismered-e ezt a húst ? Olyan mint a disznónak a dagadó része . Ha megcsináltad majd üziz , hogy milyen lett.Puszi Edit

Frenky
Frenky Wed, 2011-06-08 06:49

Azt a ... azt a ... azt a mindenit !!!!!!!!!! Ez nagyon jó! Ezt tényleg nagyon jó ! Sikerült olyan erősre elkészítenem , hogy gőzölgött a fejem , de isteni volt...

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-06-08 16:57

Kedves Frenky ! Örülök , hogy tetszett:)) Azért " dadogott " az írásod , mert olyan erős lett vagy , mert annyira jó????? :)))))Üdv Edit

Frenky
Frenky Thu, 2011-06-30 21:07

Kedves Edit , csak most jutottam gépközelbe , most olvastam a kérdésed.Azért írtam, hogy azt a ... azt a...mert baromian erősen finom volt. !!! Azóta már csináltam haveroknak megint.Megunhatatlan. Nagyon köszönöm ezt a receptet. Ajánlom minden rendes gyomrú férfinak. Még egyszer köszi !!!!!!!!!

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-05-30 14:15

Kedves Edit ! Örülök , hogy ízlett. Aki eddig evett belőle mindenkinek nagyon ízlett. Főleg aki szereti az erőset az biztos beleszeret ebbe az ételbe:))) Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Thu, 2011-05-26 18:57

Kedves druszám:))!!! Csináld meg , és utána nem győzöd a dicsérő szavakat fogadni ! Arra azért vigyázz , hogy ha barátoknak, vagy rokonoknak is megfőződ , mindig ezt fogják kérni tőled:)) A puha hátszín egy kicsit inas zsíros hús , de le ne vágd róla mert attól olyan finom. Köszönöm a kép dicséretét. :))Üdv Edit

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-05-26 08:15

Kedves Edit!
Ez a recepted nagyon felkeltette az érdeklődésemet, nagyon tetszik és a csípős jöhet minden mennyiségben. A fotód igényes, gratulálok!
Edit

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2011-05-24 08:46

Kedves Edit!
Tiéd lett 2011. január 23. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

alp65
alp65 Tue, 2011-05-24 06:27

Nagyon felcsigáztad az érdeklődésemet. Sosem hallottam még ilyet , hogy savanyú paprikát főztek meg.

bokine
bokine / bokine Mon, 2011-05-23 21:49

Kedves Editkém!
Nagyon köszönöm a fantasztikus receptet, igen én is imádom az erőset, így mindenképpen el fogom készíteni. A fényképed meg egyenesen gyönyörűűűűűű!!!!!! Hamarosan újból közétek állok, de most nagyon sok a munka. Millió puszi:Erika

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-05-23 17:46

Jaj de aranyos vagy Edit, most látom csak ezt a receptet, és az ajánlást!!!:)))))) Nagyon köszi!! Mr Smith szereti az erőset, így a véleményét előre borítékolhatom...:DDD Erre ki kell várni valami nagyobb alkalmat, mert én nem nagyon bírom az erőset, de azért ennék belőle, s olyan társaság kell majd, aki vevő a csípős kajára. De ami késik nem múlik, nagyon guszta!:))) Köszönjük a receptet, mentve! Puszi: Mrs Smith

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-05-23 20:18

Kedves Szurosp ! Nagyon örülök , hogy kipróbálod majd ezt az ételt. Szombaton az öcsémnek aki a reptéren dolgozik , szakszervezeti bulija volt , és 6 kg húsból csináltam nekik egy akkora lábasban amiben simán megfürödhetne egy kisbaba:) Ismételten nagy sikere volt . Én sem nagyon bírom az erősett , de ezt sosem hagyom ki, és akkor a finom ha brutál erős. Kíváncsi leszek , hogy Mr Smithnek , hogy fog ízleni, na és persze remélem a Te tetszésedet is elnyeri majd . Ja és majd elfelejtettem ezzel a puha hátszínnel próbáljátok ki mert azzal a legfinomabb . Puszi Edit

938
marha hátszín 3 kg
vöröshagyma 6 nagy fej
mangalica zsír 25 dkg
0 ízlés szerint
paprika 5 közepes db
paprika 15 közepes db
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
ecet 3 ek