Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marharagu Stroganoff módra

Marharagu Stroganoff módra
Marharagu Stroganoff módra
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a novgorodi kereskedőcsalád tudott valamit. A róluk elnevezett marharagu kellően pikáns, kicsit savanykás, hosszú, selymes szafttal, amit tovább bolondít a savanyú uborka.

Eredetileg bélszínből készül, de szerintem teljesen tökéletes hozzá a szín marhahús (a comb részei – fehér- vagy feketepecsenye, felsál –, esetleg hátszín), bélszínből inkább Wellingtont, Budapest bélszínt vagy Chateaubriand-t készítsünk. Én most, szerencsémre, borjúcombot kaptam, ami olyan gyenge volt, mint az álom, de mégis elég jellegzetes ízű ehhez az ételhez.

hozzávalók / 4 adag

Marhahús

Tejfölmártás

ajánlat

Valami erőteljes, illatos-ízes fehérbort javasolnék hozzá, mi például kitűnő, száraz tokaji sárga muskotállyal öblítettük le, és kiváló választás volt.

Szólj hozzá!

elkészítés

Marhahús

  1. A szín marhahúst megtisztítjuk az esetleges hártyáktól, faggyútól, és kis kockákra vagy hosszúkás csíkokra feldaraboljuk. A hagymát finomra vágjuk, a gombát nem túl apró szeletekre.
  2. A zsíron dinsztelni kezdjük a hagymát, majd amikor már üveges, rádobjuk a húst, fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt mindent készre, puhára párolunk. Ha nagyon pirulna, öntsünk alá egy kis vizet (vagy még inkább marha alaplét). De a végére süssük le alaposan, zsírjára.
  3. A teljesen puha ragut öntsük fel a tejfölmártással, pár percig hagyjuk rotyogni, összeérni, és már tálalhatjuk is.
  4. Tálalás során szórjuk meg a ragut finomra vágott savanyúuborka-szeletekkel, rendkívül finom vele, ki ne hagyjuk! Köretként krokettet, sült krumplit, de akár rizst is adhatunk mellé. Mivel ételünk alapvetően savanykás, ne savanyúsággal, hanem inkább befőttel, kompóttal kísérjük - szilvával, birsalmával például kitűnő.

Tejfölmártás

  1. Míg a marha párolódik, elkészítjük a mártását. A hagymát vágjuk finomra, és a zsíron süssük meg. De tényleg sült legyen, vagyis kevergetve - hogy le ne égjen - addig pirítsuk, míg a hagyma egészen megbarnul. Keverjük, és ne hagyjuk magára, mert ha leég, megkeseredik!
  2. Most öntsük fel az alaplével, és 5-8 percig főzzük, rotyogtassuk, hogy a pirult hagyma alaposan kiadja ízét. Ezután öntsük fel a tejföllel, ezzel is főzzük össze pár percig. Közben fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint savanyítsuk tovább kevés citromlével. Karamellszínű, hagymaízű és savanykás mártást kell kapnunk.
  3. A kész mártást sűrű szitán törjük át, hogy a pirult hagymadarabokat vagy az esetleges tejfölcsomókat teljesen kiszűrjük belőle. (Marad vissza némi hagymarost, azt dobjuk ki.) Ezzel a selymes mártással öntsük fel a kész ragut.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 547
elküldve: 1
receptkönyvben: 89
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: orosz
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Sztroganov marharagu, tejfölös-gombás marhahús

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

582
marhahús 80 dkg
gomba 50 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
csemegeuborka 3 közepes db
sertészsír 2 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 közepes db
tejföl 3 dl
marha alaplé 2 dl
citromlé 0.5 citromból nyert
sertészsír 1 ek