Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marokkói bárányragu kuszkusszal és harissa szósszal

Marokkói bárányragu kuszkusszal és harissa szósszal
Marokkói bárányragu kuszkusszal és harissa szósszal
100 perc / előkészület: 40 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apukám matróz volt. Na, nem mostanában, még a '80-as évek elején, mielőtt "fészket rakott volna". Ennek megvannak az előnyei,  na meg a hátrányai is. Gyerekkoromban nagyon szerettük, ha előszedte a szekrénynyi dia fényképét, (hol volt még a digitális technika...) lepedőre vetített a nappaliban, és mesélt hozzá hihetetlen kalandokat. Na meg dicsekedni is lehetett vele! Azt gondoltam, tanár, tudós, bankár bárki apukája lehet, de álljon elém valaki, akinek az apukája vert vissza igazi kalóztámadást, mint Fülig Jimmy!
De nem volt mindig olyan vidám és büszke a matrózivadék élete. Ha anyu sokáig dolgozott, tornázni ment, vagy egyéb külön programja volt, apu került  a konyhába. És az maga volt a horror. (Egy kalóztámadással mindenesetre tuti felért.) Ilyenkor előhalászta évekkel korábbi emlékeit, egy adag csuszatésztát kifőzött, leöntötte szójaszósszal, kevert hozzá egy kis kis káposztát, végül leöntötte és összesütötte tojással, majd angyali vigyorral tálalta nekem és  a sírás szélén álló húgomnak azzal, hogy ez kínai. Legalábbis evett ott valami hasonlót. A "valami hasonló" vacsorák után általában anyu hazaért, főzött egy tejbegrízt, apu meg bánatosan eszegette a kutyulmányt, és kijelentette, hogy legközelebb nem főz nekünk.
Sajnos, mindig újra főzött. De néha, ha nagyon mázlink volt, akkor kuszkuszt csinált, amiről kamaszkoromig azt hittem, maga a ragu, nem pedig a köret.
Ez volt ugyanis az egyetlen receptje, ami nemhogy ehető, de isteni volt! Na ja, mert a kikötőben, ahol anno kóstolta, kapott receptet is, nem kellet azokra az emlékeire hagyatkoznia, ami miatt minden hetente legalább kétszer tejbegrízt vacsoráztunk...
 

hozzávalók / 4 adag

A raguhoz

A körethez

A harissa szószhoz

ajánlat

A ragu nemcsak bárányból, marhából is készülhet, és ha nincs kedvünk a babot főzögetni, akkor használhatunk konzervet is. A harissa-pasztát otthon is előállíthatjuk, én innen lestem receptet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző nap beáztatjuk. Másnap puhára főzzük.
  2. Az olívaolajat egy nagy fazékba öntjük, és rádobjuk a fűszereket. Pár percig kevergetjük, vigyázva, hogy ne égjen le.
  3. Rádobjuk a kockára vágott bárányhúst, és fehéredésig pirítjuk.
  4. Hozzátesszük a karikára vágott sárgarépát, az apróra vágott hagymát, és felöntjük kb. 1 dl vízzel.
  5. Kb. fél órát főzzük, néha megkevergetjük, majd hozzátesszük a cukkinit és a mazsolát.
  6. A paradicsomokat fél percre forró vízbe dobjuk, héjukat lerántjuk, felkockázzuk, és 10 perccel a cukkini után a bárány után küldjük.
  7. Ha megfőtt, hozzákeverjük a babot.
  8. 10 percig várakoztatjuk, addig a kuszkuszt kétszeres mennyiségű vízzel leöntjük, 10 percig dagadni hagyjuk, majd együtt tálaljuk.
  9. A harissa-szószhoz 1 picike lábasba tesszük az olívaolajat, ráreszeljük a fokhagymát, pár pillanatig kavarjuk, hozzátesszük a római köményt, majd a harissa-pasztát, és vízzel felöntve, kevergetve szósszá főzzük.
  10. A ragut a kuszkusszal tálaljuk, a harisszát célszerű mellé kínálni kis csészében.

  • költség: 2700 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 742
elküldve: 2
receptkönyvben: 195
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

konyha: arab
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

marokkói zöldséges bárányragu kuszkusszal és csípős paprika szósszal, zöldséges bárányragu kuszkusszal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bubek06
bubek06 Sun, 2013-11-24 10:13

nagyon cuki a story!! ma ez lesz az ebéd!!! utàna referàlok a sikerrol! koszonom!!

Anissa
Anissa Fri, 2012-07-27 14:39

Erre a receptre kattintani már a sztori miatt megérte, de jól hangzik a recept is, megcsinálom, csak ma nem ugyanígy, mert nincs mazsola, de legközelebb azt sem fogom kihagyni. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-02-05 19:37

Kedves Nóra!
Roppant kedves ez a sztori, megnevettetett rendesen! :)) Ezért ha a kuszkusz csak fele olyan jó, mint a történet, már akkor is mennyei lehet! :))
Üdv: Éva

1283
bárányhús 70 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
cukkini 3 nagy db
sárgarépa 30 dkg
mazsola 20 dkg
fejtett bab 20 dkg
paradicsom 40 dkg
gyömbér 2 tk
bors 0.5 kk
olívaolaj 3 ek
római kömény 1 teáskanál
1 teáskanál
kuszkusz 30 dkg
harissa paszta 1 teáskanál
fokhagyma 2 gerezd
római kömény 1 kávéskanál
olívaolaj 3 ek
víz 4 dl