Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Márványkuglóf - beaTrixy konyhájából

Márványkuglóf - beaTrixy konyhájából
Márványkuglóf - beaTrixy konyhájából
50 perc / sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kuglófot jó pár éve, egy régi szakácskönyvben találtam, nagy örömömre, mert nagyon szeretem a kuglófot, de sajnos a kelt tésztás változatok, bármilyen sütiről is legyen szó, sokszor kifog rajtam. Ezt pedig csak gyorsan össze kell keverni, be a sütőbe, és kész. Ráadásul sokféleképpen meg lehet még bolondítani. Mivel hogy itt a nyakunkon a karácsony, biztos vagyok benne sokan örülnek, ha gyorsan elkészíthető sütit tudnak készíteni a sok-sok fogás mellé. 

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat a habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, rumaromát és tovább habosítjuk.
  2. A tojásokat egyenként a masszához keverjük.
  3. Végül a sütőporral elvegyített lisztet is lassanként hozzákeverjük, közben a fél dl tejet is hozzáöntjük. A lisztet érdemes átszitálni!
  4. Majd kivesszük a keverőszár egyikét és a tál egy részében, beleszórjuk a kakaóport, és kb. egy harmadából kakaós masszát készítünk, így nem kell kiszedegetni külön tálba. 
  5. A kuglófformát vastagon kivajazzuk, főleg a hajlatoknál, és zsemlemorzsázzuk (vagy darált keksszel szórjuk meg).
  6. A masszából felváltva kanalazunk kakaósat és simát, majd villával beleszurkálunk, hogy szép márványos legyen.
  7. Előmelegített sütőben, középső sínen megsütjük. (Hurkapálcapróbát azért szoktam csinálni, vagy hosszú késsel beleszúrni, hogy ragad-e még a massza, de ez az 50 perc mindig elég neki.) A lényeg, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, a margarin, a tojás is, különben ikrás lesz az egész massza. Van, mikor kicsit kibuggyanik a kuglófformából, gondolom ez a liszt meg a sütőpor minőségétől függ. Ha kész, hagyjuk pár percet hűlni és kifordítjuk a formából, ha jól kivajaztuk, sosem ragad bele. Majd hagyjuk teljesen kihűlni, megszórhatjuk porcukorral, vagy leönthetjük csokival. De magát a tésztáját bolondíthatjuk mazsolával, citromhéjjal, dióval, narancshéjjal... De így, ebben a verzióban is garantáltan nagyon finom!!!

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23x7 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 563
elküldve: 5
receptkönyvben: 178
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

beaTrixy

Mióta szakács: 2011.10.25.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

márványkuglóf, ünnepi kuglóf

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

757
margarin 25 dkg
cukor 25 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tojás 3 db
finomliszt 40 dkg
sütőpor 1 csomag
1 csipet
tej 0.5 dl
rumaroma 15 ml