Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Márványos foszlós

Márványos foszlós
Márványos foszlós
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvét ihlette, igazi márványos, foszlós csoda. Aki kipróbálja, nem lőhet mellé. Sütőből kivéve már csak azon kapom magamat, hogy a család a felét varázsütésre eltüntette!

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Kenés

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű hozzávalókat kimérjük. A liszthez hozzáöntjük a cukrot, csipet sót. A lisztes keverékben elmorzsoljuk a felkockázott vajat, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt, végül beleütjük a tojást, és hozzáöntjük a tejet, és elkezdjük dagasztani. Akkor jó ha szép, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
  2. Ha kész, kiborítjuk egy egy nyújtódeszkára, és hat egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük őket. Négy gombócba ételfestéket gyúrtam (természetesen ez kihagyható lépés). A gombócokat félretesszük, letakarva 20 percig kelesztjük még.
  3. A gombócokat kilapítjuk, és hosszú, kötél vastagságú hengert sodrunk belőlük (mint régen az iskolában, mikor gyurmáztunk). Ezt megismételjük minden gombóccal. Két gombócot a sodrás után kinyújtunk, és beletöltjük a lekvárt, majd szorosan feltekerjük. A végüknél összefogjuk, és elkezdjük fonni. A foszlónk olyan legyen, mint egy polip, aminek hat karja van.
  4. A polip szélső karjai mindig magastartásban vannak, és a többi 4 láb pedig középen, amelyeket mindig kettéválasztunk 2-2 lábra. Mindig törekedjünk arra, hogy középen nagyobb helyünk legyen. Először a jobb felső lábat balra hajtjuk, majd a bal felsőt jobbra. A jobb szélső lábat középre hajtjuk és a baloldalhoz közelebb, és a balszélső lábat jobb oldalra felülre. Most a jobb felsőt hozzuk középre, és a bal szélsőt pedig átrakjuk jobbra magastartásba. A baloldali, maga tartásban lévő lábat lehajtjuk középre. Mindig a szélső lábat hajtjuk át a másik oldalra, és a felsőt hajtjuk le középre, és így tovább, amíg már nem tudjuk tovább fonni. A végét összefogjuk, és a foszló alá hajtjuk.
  5. A megfont foszlót óvatosan átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tojást és a vizet elkeverjük, és lekenjünk. Folpack-kal, majd egy konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 170 fokra légkeverésesen, és mielőtt betennénk a foszlót, még egyszer lekenjük, és 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Én a sütőmbe középre raktam, és ott sütöttem. De sütőfüggő, ha jobban barnul a teteje, rakjuk lentebb.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 725
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pöti

Mióta szakács: 2019.04.11.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pink kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

490
finomliszt 500 g
tej 255 ml
margarin 50 g
cukor 75 g
1 csipet
tojás 1 db
friss élesztő 15 g
lekvár/ dzsem 3 ek
ételfesték 12 csepp
tojás 1 db
víz 1 evőkanál