Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Márványos tojás

Márványos tojás
Márványos tojás
72 perc / előkészület: 2 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Különösebb gasztronómiai értéke nincsen, inkább csak látványosságnak jó ez a tojás.


hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és héjukat enyhén megtörjük.
  2. Egy lábasba felforralunk annyi vizet, hogy éppen ellepje a tojásokat. Beletesszük a teafüvet és a szójaszószt és ebben 50-60 percig tovább "főzzük" a tojásokat.
  3. Hideg vízben lehűtjük és meghámozzuk.

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 51 669
elküldve: 0
receptkönyvben: 313
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
konyha: kínai
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

márványmintás főtt tojás, kínai főtt tojás

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-02-26 14:15

gota! Abszolut nem színeződik el a sárgája. Én kb. 20 éve csinálom rendszeresen ezt az ételt, és még soha nem tapasztaltam elszíneződést. Mindig sikere van. Azért kell ennyi idő, hogy az ízek és a szín rendesen átjárják a tojásokat.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-02-25 23:00

Az első 30 perc is sok. Már 10 perc alatt is tuti kemény a tojás. Ha tovább főződ, netán 30+30 percig akkor a sárgájának a széle elszíneződik, kissé zöldes árnyalatú lesz. Ha a tojást 60 percig főzzük, akár eltehetjük hímes tojás alapnak /na persze akkor nem szabad megrepeszteni!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-01-17 17:54

Wááá ez jó recept de a csillagánizs fura lehet benne nem? De nagyon dekoratív grat.

mkata
M.Kata / mkata Wed, 2009-10-21 08:57

Kedves animoni!

Az első főzővíz az teljesen tiszta. Miután ebben megfőtt a tojás, villával repedéseket csináltam, utána új vizet teszek fel a fent leírt hozzávalókkal: szójaszósz, csillagánizs, cukor, só, fekete tea stb. Ebbe teszem bele a repedt héjú tojásokat. Ebben a lében kell még plusz 30 percet főzni.
Lehet filteres is a fekete tea. Nem csak a színezés miatt használjuk, hanem az íze is intenzív!

animoni
animoni / animoni Sun, 2009-10-18 12:51

Kérdések:
1) Miért kell hozzá fekete teafű?
2) A fekete teafű lehet filterből is? ( Most csak az van itthon)
3) A második főzés alatt a víz mellett a szószt és a teafüvet is pótolni kell?
Válaszodat előre is köszönöm!
animoni

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Mon, 2009-10-19 18:54

Szia! A tea kell a megfelelő színhez. Filterből még nem próbáltam, szerintem intenzívebb a színe a teafűnek.
3. Én bevallom, hogy vizet sem nagyon pótoltam, inkább a tojásokat forgattam, de ha a vizet pótolod akkor a színezéket sem árt.
üdv kiki

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-03-06 15:26

alert('ALERT!!!!!!!!!!!!!!!!!');

mkata
M.Kata / mkata Thu, 2009-10-15 07:09

Bibi! Nem sok, ezalatt az idő alatt fogja meg rendesen a sötét lé a tojást, ennyi idő kell, hogy az ízek átjárják. Az nem baj, ha kemény a tojás, ettől baja nem lesz. Javaslom, próbáld ki, jó étvágyat kívánok hozzá!

Budai Brigi
Budai Brigi / Budai Brigi Wed, 2009-10-14 19:00

Ez fergeteges!Nagyon tetszik!Egyszer biztosan kipróbálom.A fantáziám rögtön beindult....milyen mintát és hogyan lehetne még bele kreálni :))))))))

mkata
M.Kata / mkata Wed, 2009-10-14 10:28

MÁRVÁNYTOJÁS
Hozzávalók 4 fõre:
12 tojás
kínai fekete tea
csillagánizs
õrölt gyömbér
õrölt szerecsendió
szója szósz
cukor

A tojásokat 30 percig kemény tojásnak megfõzzük. Leöntjük a levét, majd a tojások héját villával megütögetjük, hogy vékony repedések keletkezzenek rajta.
Ezután fõzõlevet készítünk a következõkbõl:
4 evõkanál kínai fekete tea, 3 evõkanál szójaszósz, két kávéskanál só, két evõkanál cukor, 3-4 szem csillagánizs, egy kávéskanál gyömbér, egy kávéskanál szerecsendió. Ebben a lében a tojásokat még 30 percig fõzzük, majd kb. 1 órán át állni hagyjuk benne. Mikor levesszük a tojások héját, ott, ahol a repedések voltak a héján, a tojáson sötétbarna, márványerezethez hasonló csíkok lesznek. Azon túl, hogy finom, igen dekoratív elõ- vagy utóétel, sõt, még a leveshez is ehetõ.

112
tojás 6 db
szójaszósz 5 ek
fekete tea 20 ml