Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mascarponés-citromos keksztekercs

Mascarponés-citromos keksztekercs
Mascarponés-citromos keksztekercs
35 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Akciós volt az egyik boltban a mascarpone, aztán csak állt a hűtőben. Én pedig megkívántam a keksztekercset. Akkor csinálok. De el kell használni a mascarponét is. A kettőt együtt nem igazán találtam meg egy receptben, ezért a tiramisu jellegű krém receptet kevertem össze a keksztekercs recepttel. Ez lett belőle. A hajtogatáson még van mit javítani, és egy kicsit lehetne keményebb a krém. Talán legközelebb jobban sikerül a dizájn, de az íze így is finom.

Mivel a mascarpone elég semleges alapanyag, ezért bármilyen ízűre lehet alakítani akár egy kis kávéval, aromával, lekvárral vagy gyümölccsel.

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrot és a kakaóport összekeverjük, folytonos keverés közben hozzáadjuk a vajat, és kis lángon felmelegítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az aromát, majd elkeverjük a darált keksszel, a mascarponéval és ízlés szerint lekvárral.
  2. Egy tepsit kibélelünk folpackkal, és a tésztát szép vékonyra kinyújtjuk, hagyjuk kihűlni.
  3. Elkészítjük a krémet: A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre (2 perc), majd villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn (egy tepsibe jégkockás vizet helyezve) pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
  4. Az előző lépést ki lehet hagyni, ha valaki bízik a tojás frissességében. Hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig.
  5. Majd a mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állományú nem lesz, közben belekeverjük a citrom héját és levét, valamint a végén a zseléfixet – ebbe is mehet egy kevés baracklekvár. Egy kicsit hagyjuk állni, hogy hasson a zseléfix.
  6. Lekvárral megkenjük a tésztát, a krémet rákenjük a tésztára, szép egyenletesen eloszlatjuk egy kanál fejének a hátoldalával.
  7. A hosszanti oldalánál kezdve a folpack segítségével feltekerjük.
  8. Néhány órán át a hűtőben pihentetjük, és felvágjuk szeletekre.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 482
elküldve: 5
receptkönyvben: 63
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Lord Spawn

Mióta szakács: 2013.03.16.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Laló tekercs, keksztekercs, citromos keksztekercs

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1356
kekszmorzsa 25 dkg
vaj 12.5 dkg
cukor 10 dkg
mascarpone 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
rumaroma 5 ml
sárgabaracklekvár 2 ek
mascarpone 20 dkg
tojássárgája 2 db
cukor 10 dkg
citrom 0.5 db
vaníliás cukor 1 csomag
zselatinfix 1 csomag