Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mascarponés-eperhabos-csokoládés torta glutén- és laktózmentesen

Mascarponés-eperhabos-csokoládés torta glutén- és laktózmentesen
Mascarponés-eperhabos-csokoládés torta glutén- és laktózmentesen
190 perc / előkészület: 160 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igaz, kicsit időigényes, de a végeredmény magáért beszél.

Saját készítésű habcsók helyett használhatunk boltit, és azzal időt tudunk spórolni.

hozzávalók / 6 adag

Piskóta

Meggyzselé

Csokikrém

Epres-mascarponés-fehércsokis-krém

Habcsók

Torta bevonásához és díszítéséhez

Csoki csorgatásához

Szólj hozzá!

elkészítés

Habcsók

  1. A habcsóknál a tojásfehérjéket és a 12 dkg cukrot hőálló edénybe tesszük, és vízgőzre helyezzük. Felolvasztjuk a kristálycukrot folyamatos kevergetés mellett, és csípősre melegítjük. Csípősre, vagyis addig, amíg az ujjunknak már eléggé meleg. Ezután beleöntjük egy másik edénybe, és addig verjük, amíg jó kemény és fehér habot nem kapunk, kb. 5 perc, itt leállunk, beletesszük a 2 kiskanál porcukrot, és további 3 percig verjük. Habzsákba töltjük.
  2. A habzsák oldalán piros, zselés ételfestékkel csíkokat húzunk, és beletöltjük a habcsókmasszát. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd kis „rózsákat” nyomunk egymás mellé, de nem túl szorosan. A sütőt beállítjuk 80 fokra, és kb. 2 óráig szárítjuk.

Piskóta + meggyzselé

  1. A sütőt előmelegítjük, nekem elektromos sütőm van, alul-felül sütésre állítottam, 180 fokra. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát alul kibélelünk sütőpapírral, majd egy hagyományos piskótát sütünk 4 tojásból.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket keményebb habbá verjük egy csipet sóval. A sárgákat, cukorral, vízzel és a sütőporral habosra keverjük, kézi habverővel. Majd ebbe a masszába óvatosan belekeverjük a tojásfehérjéket, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot, és ezáltal légies maradjon a massza.
  3. Beleöntjük a formába, és készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Ha jó, kivesszük, teljesen kihűtjük, az aljáról leszedjük a sütőpapírt, és 3 felé vágjuk. Előkészítjük a meggyzselének az alsó és a középső réteget, mivel gyorsan kell dolgozzunk a zselével.
  4. A mirelit meggyet egy lábosba tesszük, kissé kiengedve, és meghintjük a 3 teáskanál porcukorral, majd összekeverjük. Lassú tűzön pépessé főzzük, ha kell, öntsünk rá egy kis vizet. Amikor már jó pépes, egy szűrőn átnyomkodjuk, amennyire tudjuk, vagy esetleg turmixolhatjuk is, én a szűrőt használtam, ügyeljünk, mert nagyon forró. Majd beleöntjük a 2 tasak tortazselét, gyorsan összekeverjük, ahogy kezd hatni a zselatin, ráöntjük a piskótalapokra, és ahogy tudjuk, elkenjük rajta.

Csokikrém + epres-fehércsokis krém

  1. A csokikrémet vízgőz fölött készítjük el. Először beleöntjük a tejszínt, kicsit melegítünk rajta, majd beletördeljük a csokit, és szépen felolvasztjuk a tejszínben. Hagyjuk kissé kihűlni, de annyira, hogy még kenhető legyen, de ne folyós.
  2. Az epres krémhez az epret 250 ml tejjel 6 dkg cukorral felteszünk főni. A maradék tejet a szamócás pudinggal csomómentesre elkeverjük. Amikor az eper kezd puhulni, levesszük a tűzhelyről, és turmixszal pépesítjük. Visszatesszük a tűzhelyre, beleöntjük a szamócapudingot, és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Azért, hogy ne bőröződjön be a teteje, frissentartó fóliát tegyünk a tetejére, közvetlenül érintkezve a krémmel.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponét, a fehér csokit és az epres masszát, végül a zselatinfixet és a piros gél ételfestéket. Az egészet jól összekeverjük. (A díszítéshez hagyunk meg bő 3-4 evőkanálnyit.)

Torta összerakása

  1. Az alsó, már meggyzselés piskótalapot visszahelyezzük a tortaformába, rákanalazzuk a csokikrém felét, elegyengetjük, a tetejére tördelünk habcsókot, majd kicsit a hűtőbe tesszük, kb. 5 percre.
  2. Kivesszük, és jöhet az epres-mascarponés krém fele, majd rá a meggyzselés piskóta, csokikrém másik fele, habcsók, az epres-mascarponés krém másik fele és az utolsó piskóta. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  3. A díszítéshez a 150 ml tejszínt kemény habbá verjük, és az epres mascarponés krémből kimaradt bő 3-4 evőkanálnyit jól összekeverjük a tejszínnel, majd végül még rakunk bele piros gél ételfestéket.
  4. Másnap reggel kivesszük, és a díszítésre szánt krém egy részével bevonjuk a tortát, a tetejéről lefelé a díszítésre szánt csokival lecsorgatjuk (amit ugyanúgy készítünk el, mint a csokikrémet). A krém másik részével a tetejére habzsákból „rózsákat” nyomunk, és a maradék habcsókkal is díszítjük, és a tetejére tördelünk belőlük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 629
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

PiciPingi

Mióta szakács: 2018.03.18.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, Valentin-nap
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: torta
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epertorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1171
tojás 4 db
rizsliszt 8 evőkanál
cukor 8 ek
gluténmentes sütőpor 1 teáskanál
víz 2 evőkanál
1 csipet
meggy 450 g
porcukor 3 teáskanál
tortazselé 2 csomag
étcsokoládé 200 g
növényi habtejszín 180 ml
eper 150 g
cukor 60 g
laktózmentes tej 3.5 dl
pudingpor 1 tasak
mascarpone 250 g
fehér csokoládé 100 g
növényi habtejszín 250 ml
zselatinfix 2 teáskanál
ételfesték 3 csepp
tojásfehérje 2 db
cukor 120 g
porcukor 2 teáskanál
növényi habtejszín 150 ml
ételfesték 3 csepp
étcsokoládé 50 g
növényi habtejszín 50 ml