Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Matcha csavar

Matcha csavar
Matcha csavar
78 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Személy szerint engem mindig érdekelt, vajon a külföldi tradicionális ételek miben térnek el a hazai ízektől? Ebben a receptben kissé kelet felé vetettem utam, hogy felfedezzem a matcha tea rejtett ízvilágát. Különösen ajánlom a receptet a zöld tea rendszeres fogyasztóinak.

hozzávalók / 4 adag

Krém

Tészta

ajánlat

Matcha teát illetve vaníliafagylaltot ajánlok fogyasztás mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta + krém

  1. Az első lépésben pudingot fogunk készíteni, használhatjuk az instant verziót is, de én inkább a következőt ajánlom: egy közepes méretű edénybe beleöntjük a tejet, majd egyenletesen belekeverjük a keményítőt, és teljesen eloszlatjuk.
  2. Hozzáadjuk a cukrot és a mézet, majd alacsony lángon folyamatosan keverjük. Mikor a tejes keverék elkezd forrni, akkor egyetemben bugyogni és sűrűsödni is fog, de ne pánikoljunk, kevergessük tovább 1-2 percig, hogy kifőzzük a keményítő ízét.
  3. Ha kész, beleöntjük egy tálba, majd áttetsző fóliával befedjük, és hűlni hagyjuk. Fontos, hogy ezután a lépés után kezdjük el a tészta készítését.
  4. Egy nagy tálban összekeverjük a cukrot, a mézet, a matchát és a tojásokat. Mindenképpen robothabverőt ajánlok hozzá, ha a keverék inkább barnás színt vesz fel, akkor adjunk hozzá egy kis plusz teaport, de csínján bánjunk vele, mert könnyen elronthatjuk a sütemény ízét. Nos, ezt a keveréket kb. 8-10 percig verjük, amíg meg nem kétszereződik az edény tartalma. Egy módon tudjuk meg, hogy végeztünk, mégpedig ha a habverőnket előre hátra mozgatjuk, és a lecsorduló massza az állagát kb. 4 másodpercig megtartja az edényben.
  5. Ha sikeresen elértük a massza állagát, akkor hozzászitálhatjuk a lisztet, amit óvatosan elkeverünk az edényben.
  6. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk egy tepsit (átlagos méretre kell gondolni, de attól függ, hogy mennyire szeretnénk vastag tésztát), majd ráhelyezünk egy sütőpapírt. Fontos, hogy a kezünkkel kinyomkodjuk a felesleges levegőt a papír alól. Egyenletesen elosztjuk a keveréket a tepsiben, majd 8-10 percre berakjuk a sütőbe. Ha már érezzük az illatát, kissé megemelkedett és enyhén aranybarna a teteje, akkor készen van. Most pedig térjünk vissza a töltelékhez.
  7. Fogjunk egy tiszta edényt, és verjük fel a tejszínt. Nos, a tökéletes tejszínhez szükségünk van pár dologra. Először is dolgozzunk hideg eszközökkel, elkészítés előtt pár percre dobjuk be a fagyóba/hűtőbe a habverőt és a tálat. Fontos, hogy minimum 30%-os tejszínnel dolgozzunk, nyilván most az állati eredetűről beszélek, nyilván a növényivel minden egyszerűbb. Dolgozzunk robotgéppel, és soha, de soha ne hagyjuk ott a habot, mert a végén még vajüzemnek csaphatunk fel. Viccet félretéve, tényleg vigyázzunk, mert a habot könnyen túlverhetjük. Ha ezekre figyelünk, akkor örökké száműzhetjük a habfixálót a konyhánkból. A lényeg, hogy a habunk érje el a krémes állagot.
  8. Ha kész a hab, akkor fogjuk a robotgépet, és a lehűlt pudingot is felverjük, először furcsa lesz, de egy kis idő múlva krémes állagúvá fog változni. Ha kész, akkor a felvert tejszínt és a krémes pudingot összeforgatjuk.

Összeállítás

  1. A következő lépés az összeállítás. Előveszünk egy tiszta sütőpapírt, majd megszórjuk porcukorral. A kész tésztát óvatosan ráforgatjuk a porcukros papírra úgy, hogy az alja kerüljön a tetejére, majd lehúzzuk a sütőpapírt.
  2. Megkenjük a kész pudingos-tejszínes krémmel, majd óvatosan felgörgetjük. A kész "csomagot" lefóliázzuk, és kb. egy éjszakára hűtőben pihentetjük.
  3. Ha összeállt, ujjnyi szeletekre vágjuk (rendesen élezett késsel, hogy ne pacsmagoljunk), és már tálalhatjuk is.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x28x5 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 602
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Czikle Szabina

Mióta szakács: 2017.08.10.
2 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

matcha piskótarolád

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

483
tej 300 ml
kukoricakeményítő 27 g
cukor 66 g
méz 1 ek
habtejszín 245 ml
vaníliaaroma 1 teáskanál
cukor 66 g
tojás 3 db
matcha teapor 1 ek
méz 1 teáskanál
finomliszt 35 g