Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mázas meggyes kalács

Mázas meggyes kalács
Mázas meggyes kalács
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Limara pékségében pillantottam meg! Szerelem volt első látásra! Miután megkóstoltam még jobban beleszerettem!


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben elkeverünk egy evőkanálnyi cukrot (20 g), a kenyérsütőgép üstjébe öntjük és belemorzsoljuk a 2 dkg friss élesztőt. 15 percig hagyjuk, hogy felfusson az élesztő, majd hozzáadjuk a maradék 40 g cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olvasztott vajat. A liszttel összeszitálunk egy mokkáskanálnyi sót és azt is az üstbe öntjük. Dagasztás + kelesztés programot választjuk.
  2. Elkészítjük a tölteléket: a meggybefőtt levét, a cukorral felforraljuk, kukoricaliszttel besűrítjük. Belekeverjük a meggyszemeket és hűlni hagyjuk.
  3. A megkelt tésztát átgyúrjuk és egy kivajazott 28 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk. Meleg helyen, letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
  4. Egy evőkanál végét lisztbe mártva, nagyon óvatosan két kört szurkálunk a tésztába és kirakjuk meggyszemekkel.
  5. Villával felvert tojással megkenjük a kalácsot. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. A sütés félidejében alufóliával letakarjuk. Rácson hűlni hagyjuk.
  6. A két kör alakú mélyedésbe belekanalazzuk a tölteléket.
  7. Elkészítjük a mázat: 2 evőkanálnyi porcukrot simára keverünk 1 teáskanálnyi citromlével. Kisebb zacskóba töltjük, pici lyukat vágunk annak a sarkára, majd a mázat a kalácsra csurgatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 587
elküldve: 2
receptkönyvben: 387
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szintia

Mióta szakács: 2008.08.14.
89 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mázas kalács meggyes töltelékkel

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ruszkicsaj
Ruszkicsaj / Ruszkicsaj Wed, 2011-12-14 17:17

Hm... Sajnos nekem ez most nem sikerült. Nagyon szép lett, igazán csini, de a tészta az jó sz*r lett! Jó sok ideig kelesztettem (2x is), de a végeredmény nagyon tömzsi lett és az alja túlságosan megsült..... :-((((( Nem tudom mivel volt a baj, orrba-szájba kelt tésztákat csinálok, talán az instant élesztő.......de mindent azzal készítek és jók szoktak lenni.... Na, mindegy, pedig bizakodva álltam neki..... Majd legközelebb... Ja, és a töltelékből is alig fért valamennyi bele, a legtöbb megmaradt, pedig Limara oldalán is végignéztem a receptet vagy háromszor..... :-(

xandika
xandika Wed, 2011-06-29 14:03

Sziasztok!
Én ma megsütöttem Németországban egy családnak.A mennyekig dícsérték :-)Itt nincs kenyérsütő gép de anélkül is isteni lett.Ajánlom aki kézzel dagasztja hogy réteslisztből csinálja,sokkal könnyebb és a végeredmény biztos siker!!!!!!!!!!
Köszönöm neked a receptet!!!!!
LEGYEN NAGYON SZÉP NAPOD!
Üdv:Xandika

fuffu
Fuffu / fuffu Sat, 2010-05-01 12:15

Keves Szinta!
Ez nagyon jól néz ki!! Kenéyrsütő gép nélkül nem lehet valahogy elkészíteni? :)

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Sun, 2010-05-02 07:14

Szia Fuffu! Természetesen kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető!
Langyos cukros tejben felfuttatod az élesztőt, majd a többi hozzávalóval bedagasztod a tésztát. Letakarva, meleg helyen egy órát keleszted!
Sok sikert!
Szintia

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Thu, 2009-05-07 14:06

Kedves Szonja!
A story alatt egy kattintással Limara pékségében teremsz. Ő készített fázisfotót.
Nagyon-nagyon finom ez a kalács, én is újrasütöm hamarosan!
Sok sikert!
Szintia

szonja
szonja Thu, 2009-05-07 16:59

Igen igen köszi a választ! Azóta én is rájöttem, hogy végülis csak egy kattintás volt az egész. Már kelesztem a tésztát. Kíváncsian várom az eredményt. Köszönöm Szonja

szonja
szonja Thu, 2009-05-07 13:59

Kedves Szintia!
Nagyon tetszik a recept, de nem értem, hogyan kell elkészíteni.
"Egy evőkanál végét lisztbe mártva, nagyon óvatosan két kört szurkálunk a tésztába és kirakjuk meggyszemekkel". később, pedig "a két kör alakú mélyedésbe belekanalazzuk a tölteléket."
Megpróbálnád valahogy másképpen megfogalmazni, kérlek?
ne haragudj, az értetlenségemért:)) Szonja

787
tej 1 dl
cukor 6 dkg
friss élesztő 2 dkg
tojás 2 db
vaj 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 kk
finomliszt 45 dkg
tojás 1 db
vaj 1 ek
meggybefőtt 35 dkg
cukor 2 ek
kukoricaliszt 2 evőkanál
porcukor 2 ek
citromlé 1 tk