Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mazsolás-diós keksz

Mazsolás-diós keksz
Mazsolás-diós keksz
23 perc / előkészület: 15 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ihletet ehhez a kekszhez két dolog adta: Budapest első kekszmanufaktúrájának csodás darabjai, és egy üveg ajándékba kapott remek somlekvár. Könnyen és gyorsan elkészül, igazán mutatós, és nem lehet belőle túl sokat készíteni :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az utolsó lépésként a kekszbe helyezett pöttyök pl. eperlekvárral is remekül működnek, alapvetően édesebb, egészen folyékony állagú lekvárfajtát érdemes ide választani.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dió egy harmad részét (4 dkg-ot) a tenyerünkben durván összemorzsoljuk. A maradékot (8 dkg) finomra daráljuk. Fontos, hogy igazi diót használjunk, ne pótlékot, ez a sütemény egyik fő alkotóeleme!
  2. Egy nagy keverőtálban a diókat, a lisztet, a cukrot és a fahéjat egy fakanállal lazán összeforgatjuk. Majd rákockázzuk a vajat, és hozzáadjuk a tojássárgáját, a mazsolát, és a legfontosabb összetevőt: a somlekvárt. Ennek íze kellően fanyar, egészen átrajzolja és izgalmassá teszi a dió és a fahéj megszokott kettősét. Az állaga pedig elég masszív ahhoz, hogy a tészta szerkezetét összefogja. (Ha nem jutunk somlekvárhoz, keményebb, házi szilvalekvárral helyettesíthetjük. Minél kevésbé édes fajtát válasszunk!)
  3. A tálban az összes hozzávalót két kezünkkel összegyúrjuk. Kb. 5 perc alatt laza cipó kerekedik belőle, nem kell keményre gyúrnunk, csak álljanak össze a már most szuper illatú alapanyagok.
  4. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tésztából kezünkkel 48 darab, kb. 2,5 cm átmérőjű golyócskát formázunk rá. Rakhatjuk őket egymáshoz közel, megnőni nem fognak a sütés során.
  5. Végül mindegyik golyócska közepébe ujjbegynyi lyukat fúrunk a mutatóujjunk segítségével, amit aztán -egy kávéskanalat használva- óvatosan egy-egy pötty sárgabaracklekvárral töltünk meg. Körülményes lépésnek tűnik, de ne spóroljuk meg, valójában 10 percet vesz igénybe, és ez adja a kekszünk lelkét!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szépen megsül. Érdemes figyelni rá az utolsó percekben, mert a tökéletesre barnulás és a megégés között egyetlen perc a különbség.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 868
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

asusuy

Mióta szakács: 2015.07.01.
9 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

somlekváros keksz, diós keksz somlekvárral, diós-mazsolás keksz somlekvárral

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

996
dió 12 dkg
finomliszt 30 dkg
nádcukor 15 dkg
fahéj 3 kávéskanál
vaj 10 dkg
tojássárgája 1 db
mazsola 12 dkg
lekvár/ dzsem 3 ek
sárgabaracklekvár 4 ek