Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mazsolás-fahéjas kalács

Mazsolás-fahéjas kalács
Mazsolás-fahéjas kalács
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám szakácskönyvéből van ez a recept. Bátran vágjunk bele, mivel megéri a kis munka, ilyet nem vesz senki üzletben!

Azért egy tepsibe tegyük a két tésztát, hogy felfelé tudjon terjeszkedni. Nekem kisült a tepsiből, olyan gyönyörű nagy lett.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 6 dl  langyos tejben elkeverjük a 10 ek cukrot. Felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Amíg várunk az élesztőre, átszitáljuk a lisztet.
  3. A felfutott élesztőt beleöntjük a lisztbe. Csipet sót és a tojást hozzáadjuk. Felolvasztjuk  vajat.
  4. Közben 1 dl tejjel kikeverjük a fahéjat és a kakaóport.
  5. Megdagasztjuk a tésztát, az olvasztott vajat lassan hozzáöntve. Mikor szép sima, elfelezzük. Az egyiket belisztezzük, a másikhoz hozzákeverjük a kakaós fahéjat és a mazsolát. Egyenletesen szétoszlatjuk a kakaót. Majd lisztezzük, és ezt is félretesszük (letakarva) kb.1 óra hosszáig.
  6. Mikor megkeltek, lisztezett deszkán 2 fehér-2 csokis tésztát nyújtunk téglalap alakúra kb. 23 cm széles, 38 cm hosszúságúra. A fehér tésztára helyezzük a barnát. Hosszabbik oldalától, közepéig feltekerjük. Ugyanígy a másik oldalát is közepéig göngyöljük. Majd sütőpapíros tepsibe tesszük mind a kettő feltekert tésztát.
  7. Olvasztott vajjal megkenjük.
  8. Begyújtjuk a sütőt, betoljuk a kalácsot. 30 perc elteltével megfordítjuk a tepsit (ami belül volt, kint legyen). Gusztusos, ízletes, kiadós sütemény.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23x38 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 265
elküldve: 1
receptkönyvben: 138
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
729 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas kelt tészta, kakaós-fahéjas kelt kalács mazsolával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Sat, 2013-08-24 07:10

Szia!
Szeretném megsütni a kalácsot, de lenne egy kérdésem. A sütővaj alatt mit értesz pontosan?? A normál teavajat, vagy valami más típusút??

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2013-08-24 15:06

Szia!Jó a tea vaj is,vagy akár Rama ,de én olyat használtam amire az volt írva,hogy 'sütéshez'.:-))

1188
finomliszt 100 dkg
friss élesztő 5 dkg
tej 7 dl
tojás 2 db
1 csipet
cukor 10 ek
vaj 13 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
fahéj 1 tk
mazsola 10 dkg
vaj 1 ek