Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mazsolás húsvéti pászka

Mazsolás húsvéti pászka
Mazsolás húsvéti pászka
90 perc / előkészület: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

...

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  Az élesztőt langyos tejben, kevéske liszttel meleg helyen, 3-4 órán át kelesztjük.
  2. A kovászt a többi liszthez hozzáadjuk, valamint a cukorral kikevert tojássárgáját, olvasztott vajat, olajat és sót. Jól elkeverjük, és meleg helyen pihentetjük.
  3. Amikor a tészta duplájára nőtt, dagasztjuk, amíg a kéztől el nem válik, közben közékeverjük a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt.
  4. Olajjal kikent, magas, henger alakú formákba kirakjuk (egyharmadig érjen benne). A tetejét díszíthetjük tésztából formázott kereszttel, virággal, levéllel.
  5. Amikor a tészta jól megkel, és a formát teljesen megtölti, a tetejét megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A sütemény elkészültét vékony fapálcikával ellenőrizzük: ha a pálcika száraz marad, a pászka megsült. Kivesszük a sütőből, és 2-3 órára a formában hagyjuk, ezután óvatosan felrázzuk, és konyharuhára kiszedjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 297
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Sünike

Mióta szakács: 2012.03.01.
32 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: orosz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mazsolás kalács, húsvéti pászka, macesz, kovásztalan kenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

reka18
reka18 Fri, 2012-04-20 16:10

A romanok szoktak "paszkat" kesziteni husvetra , foleg Moldova teruleten,a kulonbseg csak az , hogy tehenturoval toltik.Kalacsteszta ,de paszkanak nevezik , semmi koze a zsido paszkahoz.

Wawa
Wawa / Wawa Fri, 2012-04-20 13:23

Sünike:

te irtad, hogy a pászka só és kovász nélküli kenyér, ha utána keresel a google-ban, akkor láthatod, hogy leginkább ostyaszerü valami.

Ez a recept nem lehet pászka, mert élesztös, édes kelt tésztából van. Ugyan finom lehet, de a pászkához semmi köze. Ez húsvéti KALÁCSnak jó, de nem pászkának.

Sünike 18
Sünike / Sünike 18 Fri, 2012-04-20 11:29

Ez nagymamám receptje, ő a husváti pászkát igy csinálja és nagyon finom.. Mi mindig igy csinaljuk

monnicca
monnicca Fri, 2012-04-20 07:37

pászka= víz és liszt
még só sincs benne, nemhogy élesztő pláne mazsola. ez egy ünnepi sütemény, szemben a pászka végtelen egyszerűségével és szegényes mivoltával....

Wawa
Wawa / Wawa Fri, 2012-04-20 06:50

Nekem az a kérdésem, hogy ez MITÖL pászka. Ugyanis a story-ban irod - nagyon helyesen, hogy az élesztö/kovász NÉLKÜLI kenyér, a receptedet meg élesztövel/kovásszal csinálod. Ez igy kalács lehet, de pászka nem.

Bocs, nem tudom, miért ment el kétszer.

Wawa
Wawa / Wawa Fri, 2012-04-20 06:49

Nekem az a kérdésem, hogy ez MITÖL pászka. Ugyanis a story-ban irod - nagyon helyesen, hogy az élesztö/kovász NÉLKÜLI kenyér, a receptedet meg élesztövel/kovásszal csinálod. Ez igy kalács lehet, de pászka nem.

reka18
reka18 Fri, 2012-04-20 04:58

Egy kerdesem lenne,nem-e tul sok 1,5 l tej 1kg liszthez ? Lehet csak eliras.Egyebbkent mutatos suti,hasonlit az olasz panettone-hoz .

911
élesztő 5 dkg
tej 1.5 l
finomliszt 1 kg
tojássárgája 10 db
cukor 1 bögre
vaj 30 dkg
napraforgó olaj 3 ek
mazsola 15 dkg
aszalt gyümölcsök 10 dkg
1 csipet