Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mazsolás-kakaós fonott kalács

Mazsolás-kakaós fonott kalács
Mazsolás-kakaós fonott kalács
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eddig csak sima fonott kalácsként készítettem, de egy kis változtatással felturbóztam. :D

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük a kétfajta lisztet, és beleteszünk egy csipetnyi sót. Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel, cukorral és a tejszínnel, ügyelve rá, hogy ne legyen túl meleg a tejes keverék. Beletesszük a tojással együtt a lisztes keverékbe, és dagasztani kezdjük, amíg szép fényes, ruganyos tésztát nem kapunk, ami elválik az edény falától. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, a fehéren maradóba beletesszük a mazsolát, kicsit összedagasztjuk ezzel is (ha nem akarja felvenni rendesen, kis tej hozzáadásával könnyíthető a dolog.) A másik feléhez pedig hozzáadjuk a kakaóport, ezt is tejjel lazíthatjuk, ha ezután nagyon tapadós, kis liszttel visszaállíthatjuk a kívánt állagot.
  2. Letakarjuk mindkét edényt egy konyharuhával, és kicsit melegebb helyre tesszük (kb. 22-25 ℃) 30 percig kelesztjük.
  3. Enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd elvágjuk őket annyi felé, ahány fonatot szeretnénk. Én itt négyes fonattal dolgoztam, ezért 2-2 részre vágtam mind a kétféle tésztát. Gombócokat alakítunk belőle, letakarjuk, és ismét kb. 10-15 percig pihentetjük.
  4. Ezután a gombócokból hurkákat készítünk, összefogjuk őket, és megfonjuk a kalácsot. A kész fonatot sütőpapíros tepsire tesszük, és addig pihentetjük ruha alatt, amíg a kétszeresére nem nő. Kb. 40 perc.
  5. A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk, hogy kihűljön, majd felszeleteljük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 674
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

DarkCat

Mióta szakács: 2015.07.21.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
mikor: reggeli
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsvéti kalács, kétszínű kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

451
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 150 g
rozsliszt 150 g
1 csipet
cukor 40 g
cukrozatlan kakaópor 2 ek
mazsola 1 marék
friss élesztő 2 dkg
tojás 2 db
habtejszín 1 dl
tej 1 dl