Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mediterrán kenyér 2.

Mediterrán kenyér 2.
Mediterrán kenyér 2.
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első kenyeremet már vagy 6 éve sütöttem meg. Akkor az Anyukám által Görögországból hozott aszalt olajbogyó és az olívás kenyér története adta a kezdő lökést. Azóta természetesen már többféle kenyér készült.
Most a Kedvesemet akartam lenyűgözni... Sikerült! A nevet is ő adta neki... :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ne együnk a sütés napján túl sokat... Akkor ugyanis, amikor ezt a kenyeret sütni fogjuk, az egész lakást elönti majd egy fantasztikus fűszeres pizzaszerű illat, és ahogy meg tudjuk majd fogni a forró, kész kenyeret, vágni fogunk belőle, és melegen fogjuk megenni a "sarkát"... :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet felpúpozzuk, és a közepébe mélyedést csinálunk.
  2. Beleöntjük a cukrot és a sót. Az élesztőt egy kis lábasba morzsoljuk, és a tejjel és cukorral kicsi láng fölött felfuttatjuk.
  3. Az élesztő is a kis kráterbe öntjük, majd pici vizet rá. Egy villával óvatosan elkezdjük kevergetni, ügyelve, hogy ne omoljon le a lisztfal.
  4. Folyamatosan adagoljuk a vizet, és kevergetjük, hogy mindig adagolódjon a liszt.
  5. Amikor a víz elfogyott, kézzel kezdjük gyúrni a tésztát. Ezt mindaddig folytatjuk, míg össze nem áll az egész.
  6. Lisztezett nagy tálba tesszük, tetejére is pici lisztet hintünk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 40 percig kelesztjük. (Én kb. 40 fokos, félig nyitott sütőbe tettem.)
  7. Egy kis tálba tesszük a fűszereket, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, paradicsomot és olajbogyót. Összekeverjük.
  8. Lisztezett felületre kiborítjuk a tésztánkat. Kicsit széthúzzuk, mintha pizzát akarnánk készíteni. Eloszlatjuk rajta a kis fűszeres keverékünket. A tészta széleit behajtogatjuk, és jól átgyúrjuk az egészet, hogy az ízek mindenhova eljussanak benne. Ilyenkor lesz szükség majd a plusz lisztre, hogy a paradicsomról az olajat és az olíváról a vizet feligya. Mindig csak kevés lisztet hintsünk rá.
  9. Ha összeált a tészta, visszatesszük a tálba, ismét pici lisztet rá, letakarjuk, és 1 órát kelesztjük.
  10. Egy nagy tepsire sütőpapírt teszünk, és a szépen megformázott tésztát erre tesszük. A sütőt ilyenkor már 160 fokosra melegítjük. Vizes kézzel átsimítjuk a tészta tetejét, majd késsel bevagdossuk.
  11. Sütőbe toljuk, kb. az alsó egyharmadra helyezzük. Készre sütjük.
  12. Érdemes rácsra tenni és úgy hűteni. Amíg teljesen le nem hűlt, ne takarjuk le!

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 062
elküldve: 0
receptkönyvben: 91
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsirai Éva

Mióta szakács: 2010.03.05.
67 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

aszalt paradicsomos-olajbogyós kenyér, házi kenyér görög módra

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1019
finomliszt 100 dkg
cukor 2 ek
2 ek
friss élesztő 40 g
víz 5 dl
négyszínű bors 0.5 teáskanál
oregánó 1 tk
bazsalikom 1 tk
fokhagyma 4 gerezd
olajbogyó 10 db
szárított paradicsom 6 db
finomliszt 2 csapott ek
tej 0.5 dl
cukor 1 teáskanál