Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mediterrán saláta naranccsal

Mediterrán saláta naranccsal
Mediterrán saláta naranccsal
50 perc / előkészület: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátnőim anyukája készített hasonló salátát, mikor a szüleimmel meglátogattuk őket a nyaralójukban.

Nagyon kellemes, üdítő és vitamindús saláta. Apróságokat változtattam rajta, például a diót én adtam hozzá, és csak azért karamellizáltam cukorral, mert úgy gondoltam, így még finomabb lesz.

Adhatunk hozzá avokádót is.

Itt Kanadában az éttermek menüjén gyakran megtalálhatók az ilyen vegyes zöldsalátával, főként bébispenóttal kevert gyümölcsös (epres/narancsos) saláták valamilyen csonthéjassal, aszalt gyümölccsel és morzsolt kecskesajttal megbolondítva.

Általában vinaigrette öntet illik hozzá, ami 3 egység olaj 1 egység ecet elegyítését jelenti. Majonézhez hasonlóan készül, az ecetbe az olajat szinte cseppenként adagoljuk, miközben nagyon gyorsan keverjük, lehetőleg robotgéppel.

Nekem nem mindig van szerencsém, és néha nem akar besűrűsödni, de ha összekeverjük a salátával, akkor nincs jelentősége, csak bosszantó.

Egy kevés mustár hozzáadása segíthet a megfelelő sűrűsödéshez, illetve ha szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozunk. Attól függően hogy milyen gyümölcsöt használtunk a salátába, annak levével utólag ízesíthetjük az öntetet, de tehetünk még bele hagymát illetve különböző fűszereket és zöldfűszereket is.

hozzávalók / 4 adag

A salátához

Az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancsot meghámozzuk, és felkockázzuk.
  2. Összekeverjük a zöldsalátával.
  3. A lilahagymát vagy salottát felszeleteljük, és szálakra szedve az előzőekhez keverjük.
  4. Az aszalt áfonyát is hozzáadjuk.
  5. A pekándiót vagy normál diót egy serpenyőben állandó keverés mellett kicsit megpörköljük a cukorral együtt.
  6. Összekeverjük az öntet hozzávalóit, és ízlés szerinti mennyiséget felhasználva összekeverjük a salátával. Így már nem jó eltenni másnapra, úgyhogy csak annyit keverjünk össze a salátával, amennyit azonnal elfogyasztunk. A maradék salátát és öntetet külön tároljuk.
  7. Tányérokra szedjük, szórunk rá egy marék diót, majd morzsolunk a tetejére a kecskesajtból.
  8. Pirítóssal előételnek kitűnő vagy grillhúsok mellé salátának.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 281
elküldve: 4
receptkönyvben: 87
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Juli-fakanállal

Mióta szakács: 2012.02.11.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
fogás: hideg előétel
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

narancsos saláta, fetás saláta, vegyes saláta

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-02-18 20:46

Valami ilyesmit készítettem ma az ötletedből kiindulva, köszi :) Az enyémben gránátalmaszirup volt, rózsaszín grapefruit, mandula és dió, hagyma helyett egészben sült krémes fokhagyma, ami nagyon klassz volt a karamellizált magokkal!
üdv,
Zilka

Juli-fakanállal
Juli-fakanállal / Juli-fakanállal Tue, 2013-02-19 08:26

Nagyon jol hangzik. Orulok hogy megihletett a salatam. Ebbol is latszik hogy erdemes rugalmasan kezelni ezeket a recepteket es abbol sul ki a sok ujabb finomsag.

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-02-20 10:11

Hát persze :) Én szinte csak a sütirecepteket követem pontosan, a többit inkább csak ihletforrásként használom.

üdv,
Zilka

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-17 14:37

Kituno recept! Biztos, hogy elkeszitem, mert imadom a narancsos salatakat, citromle vagy ecet helyett en is narancslevel szoktam a dressing-et kesziteni. Koszonom a recit:)
Udv. Veronika

588
narancs 6 db
salátakeverék 25 dkg
vörösáfonya 5 dkg
salottahagyma 3 közepes fej
pekándió 10 dkg
cukor 2 ek
kecskesajt 10 dkg
narancslé 3 narancsból nyert
olívaolaj 0.5 dl
méz 1 teáskanál
mustár 1 tk
szörp 10 ml
balzsamecet 3 ek