Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medve-torta

Medve-torta
Medve-torta
100 perc / előkészület: 50 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A panda-bundás torta Kislányom születésnapjára készült, egyszer vendégségben meglátta a forma dobozát, és szerette volna, ha egyszer neki is lenne ilyen maci-tortája.  A formát kölcsönkértem,  az eredeti recepthez előírt sütőporos liszt után nem akartam járni, így kissé félve próbáltam ki benne az egyensúlytészta receptjét. A díszítést együtt végeztük, öröm volt mindkettőnknek. Kicsi lányom odahozta a plüss pandáját mintának.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez és a díszítéshez

ajánlat

Hosszú idő az elkészítése, de megéri. Az ünnepi asztalnál felmerült a kérdés, hogyan vágunk fel egy maci-tortát?

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta (egyensúly tészta):

  1. A sütőt előmelegítjük. Kivajazzuk- és lisztezzük a sütőforma mindkét oldalát, és a belsejébe való kúp külső oldalát is. A forma két felét a formához való klipszekkel szorosan összekapcsoljuk.
  2. A margarint a cukorral elektromos habverővel habosra keverjük.
  3. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és tovább keverjük, míg egyenletes masszát nem kapunk.
  4. A lisztet külön tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd részletekben a tojásos krémhez keverjük.
  5. A kész tésztát belekanalazzuk a formába úgy, hogy mindenütt kitöltse, a forma felső 3-4 cm-es ürege maradjon szabadon. A megtöltött tortaformát több rétegű konyharuhával letakart deszkához óvatosan hozzáütögetjük, hogy a forma minden részét kitöltse a nyers tészta.
  6. Belehelyezzük a kúp alakú betétet, így átsül a torta teljes tömege. (Mint a kuglófformákban.)
  7. Előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Először magasabb hőfokon (kb. 200 oC) 10 percig, hogy a forma résein kicsorgó tészta hamar megsüljön, és így elzárja a további kifolyást, majd közepes hőfokon (kb. 178-180 oC) készre sütjük. Tűpróba: kötőtűvel, hurkapálcával ellenőrizzük.
  8. Ha megsült, a formát 10 percig pihentetjük. Leszedjük a szélein kifolyt és rásült tésztát, majd meglazítjuk, és kiemeljük a kúp alakú betétet, és a szélein meglazítva óvatosan levesszük a forma elejét.
  9. További 5-8 perc után a másik oldalt is meglazítjuk a szélén, és a maciforma nélküli oldalát tenyerünkre fektetve ezt is óvatosan leemeljük. (Ha kis részek bennragadnak, nem baj, a krém eltakarja.)
  10. Sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. (4-5 óra)

Krém:

  1. A tojást a liszttel és kevés tejjel kézi habverővel simára keverjük, majd beleöntjük a maradék tejet is.
  2. Közepes lángon egyenletes, sűrű besamel-mártást főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk.
  3. A margarint a porcukorral habosra keverjük, belekeverjük a kihűlt besamelt és a rumot, majd egyenletes krémmé keverjük.
  4. Nem csak pandamacit készíthetünk, hanem tetszés szerint barnát, fehéret, stb. ebben az esetben a teljes krém a maci színe lesz. A képen látható pandához a krémet elfelezzük, az egyik fele fehér marad, a másik felét ételfestékkel vagy 2-4 evőkanál kakaóporral színezzük sötétre. (Én tettem bele mindkettőt, a kakaó íze miatt.)

Díszítés:

  1. A tészta-medvét kis méretű deszkára helyezzük, így munka közben könnyebben tudjuk forgatni.
  2. A sötét krémmel ecsettel bekenjük a panda orrát és talpát, valamint külön a szemeknek való drazsékat is.  A szemeken körben hagyjunk szabadon vékony kontúrt.
  3. A világos krémet csillagcsőrös nyomózsákba kanalazzuk, és sűrűn egymás mellé nyomott rózsákkal elkészítjük a medve "bundáját". A következő sor rózsái az előző sor rózsái közé kerüljenek, így lesz tömött a bunda.
  4. A sötét krémmel is megismételjük a díszítést.
  5. Helyére illesztjük a szemeket, vékony vonalat húzunk az orrnak és a mosolynak. (Pl. zacskó kivágott sarkával.)
  6. A talpára a világos krémből tappancsokat rajzolunk.
  7. Az esetleges réseket a krémen fogpiszkálóval javítjuk.
  8. Ha elkészült, óvatosan (a kész medve súlya több, mint 1900 g!) a hűtőbe tesszük, és kihűtjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 28 651
elküldve: 5
receptkönyvben: 233
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Csilla111

Mióta szakács: 2010.11.05.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tejszínes-kakaós torta egyensúlytésztából, születésnapi macitorta, pandás torta

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lindani
lindani Mon, 2012-02-13 12:48

Kedves Csilla! Ez a forma 3d-és, van töltve valamivel? Hányas csillagcsőrt használsz?

Axolotl
Csilla111 / Axolotl Tue, 2012-06-19 10:04

Kedves Lindani! Ez a forma olyan, mint a kuglófforma, egy üreg van benne, hogy átsüljön a közepe. A maradék krémet beletöltöttem.
A csillagcsőr mérete 21-es.

Shocki
Shocki Sun, 2012-02-12 22:15

Fantasztikus! Nagyon ügyes vagy! Ez pedig külön cuki: "Kicsi lányom odahozta a plüss pandáját mintának." :))

lindani
lindani Mon, 2012-02-06 10:40

Ámulok és bámulok, nem lehet az első döbbenettől megszólalni. Eszméletlen milyen jó néz ki. Hát kedves Csilla, minden elismerésem a tiéd.

Axolotl
Csilla111 / Axolotl Sun, 2011-06-05 21:01

Köszönöm Mindenkinek! :-)
A tortaforma valóban a Desszert Mesternél kapható - én kölcsönkaptam.
Ma készítem a másodikat - iskolai évzáró bulira.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sat, 2011-06-04 08:40

Kedves Csilla!
Tiéd lett 2011. június 3. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

Batida
Batida / Batida Fri, 2011-06-03 14:16

Wowww, ez a torta merénylet a tolerancia-küszöböm ellen, már a nézésébe is elfáradtam. :-) Csodaszép, és szívesen meghagyom nektek az élményt, mert ilyen szépet csinálni úgysem tudok, csúnyábbat meg nem érdemes. Ügyesek voltatok!!!

nita.b
Anita / nita.b Fri, 2011-06-03 12:58

Húúúhaaa! Ez nem semmi! (kicsúszott a számon egy "aztak.rva", amikor megláttam a képet)
Csak gratulálni tudok, nagyon ügyes vagy!
Egyébként finom is volt?

AAndi
AAndi Mon, 2011-10-24 10:12

Sziasztok!
Amikor megláttam a képet, én is hasonlóan reagáltam! :o)
Nagyon szép! Kb 10 perce nézegetem! :o) Nagyon tetszik!
Gratulálok!
Üdv.: Andi

saxo
saxo Fri, 2011-06-03 11:57

 Nagyon édes ez a maci. A "szőrét" elnézve, te egy türelmes ember vagy. :-)
Gratula :-)

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-06-03 11:36

Szia Csilla!

Nagyon szép ez a maci, és milyen bájos a pofija... :)
Én még nem is láttam ilyen tortaformát, nagyon szuper, szépen díszítetted!
Boldog szülinapot a kislányodnak ;)

Szép napot: Skorpió

870
margarin 450 g
cukor 450 g
finomliszt 450 g
tojás 8 db
sütőpor 9 g
1 csipet
tojás 1 db
finomliszt 4 evőkanál
tej 3 dl
margarin 250 g
porcukor 250 g
rum 1 ek
ételfesték 1 kávéskanál
színes cukorka 0.5 ek