Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás burgonyás kocka

Medvehagymás burgonyás kocka
Medvehagymás burgonyás kocka
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lassan itt a medvehagymaszezon, és van még néhány tavalyról eltett "MH" feliratú dobozka a mélyhűtőben. Spóroltam vele, hogy kitartson tavaszig, de gyorsan fel kell használni, hogy legyen helye az ideinek. Eredetileg megint krumplis kenyeret akartam sütni, de ez a mélyhűtős lelet átalakította a tervet. A sütőben nagyon magasra nőtt, majd kicsit lelapult, talán, mert egyharmad részben diabetikus lisztet használtam, ami nehezebb a BL 55 lisztnél, de az íze nagyon bejött. Holnap is megsütöm. A krumpli és a liszt minőségétől függően felvehet még 3-4 deka lisztet gyúrás közben, de a krumpli miatt egyébként is ragadós lesz a tészta. Frissen a legfinomabb, a maradékot érdemes jól záródó dobozba vagy - amit nem szeretek, de most ez tűnik a legjobbnak - nylonzacskóban tárolni. Másnap reggel tejeskávéhoz, ebédre bableveshez ettük, fenséges volt. Ebből a mennyiségből 2 nagyobb tepsire való lesz.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

4 cm-es kockákat készítettem, így 1 kocka szénhidráttartalma 8 gramm lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sótlan vízben puhára főzzük, a vízből kivéve összetörjük.
  2. A tej és a krumpli főzőlevének a keverékébe morzsoljuk az élesztőt, és a porcukorral felfuttatjuk.
  3. A még meleg krumplit kikeverjük a zsiradékkal, sóval, hozzákeverjük a lisztet és a sót.
  4. Felaprítjuk a medvehagymát (vagy előveszünk a mélyhűtőből, amit tavaly eltettünk), hozzákeverjük a masszához.
  5. Felverjük a tojást, a felét szintén a tésztába keverjük. A tésztát letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát kilisztezett gyúródeszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, és felkockázzuk.
  7. Tepsibe helyezzük a kockákat egymástól minimum 1 cm távolságra, és tetejüket a maradék tojással lekenjük. A tojást dúsíthatjuk pici olajjal vagy tejjel, így biztosan elég lesz.
  8. Előmelegített sütőben, 190 fokon 20-25 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 38x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 183
elküldve: 14
receptkönyvben: 140
elkészítve: 11/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

burgonyás kockapogácsa medvehagymával, élesztős medvehagymás krumplis kocka, medvehagymás kocka

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nensy
Nensy Tue, 2016-03-29 20:51

Elkészítettem! Nagy sikere volt. Készítés közben döbbentem rá, hogy bizony jó lett volna némi információ arra vonatkozóan, hogy kb. milyen méretűre érdemes felkockázni. Először túl nagyokra csináltam. Nyilván az utolsó adag lett a jó. :-) Segítségképpen ajánlom a normál pogácsa méretet belőni. Tehát olyan kb. 2- 3 cm-re. A tészta állagára is jó lett volna ha van támaszom. Én a kenyérlángos tésztájára hasonlóra gyúrtam. Nyilván a krumpli sokat számít, hogy mennyire nedves. Ja igen! Érdemes ilyenkor azt is megadni, hogy pucolva értjük vagy héjasan a krumpli mennyiségét. Ez nagy segítség lehet annak aki nem nagy pogácsa készítő. Én őszintén nem szeretek pogácsát sütni. De egyébként amik nagyobbak lettek, azok is átsültek szépen. Nagyon finom és köszönöm máskor is el fogom készíteni.

rfeher
rfeher Wed, 2015-07-08 15:51

Elkeszitettem, kicsit sotlan lett, tobb lisztet vett fol a teszta es tovabb is sult kb 15 perccel. De finom! Koszonom a receptet

evapauer
Jolimami / evapauer Wed, 2015-07-08 20:10

Kedves Szakácstársam!
Örülök, hogy ízlett! Nekem se egyforma a lisztfelvétele, ami talán a krumpli minőségétől (víztartalmától) függ, sőt, a só se egyforma. Ma már csak egyfajta sót használok, igazi NaCl-t, adalékok és finomítás nélkül. Az, hogy több lisztet, sót és sütési időt igényel, szerintem amellett szól, hogy a krumplid vizesebb, az enyém szárazabb volt. Remélem, nem szegte kedvedet a dolog, és további jó sütést-főzést kívánok! Éva

rfeher
rfeher Wed, 2015-07-08 21:53

Semmikepp nem szegte kedvem, biztos hogy kiprobalom maskor is, mas fuszerekkel. Megegyszer koszi, es szep napot!

402
burgonya 50 dkg
finomliszt 50 dkg
kacsazsír 10 dkg
tojás 1 db
2 tk
tej 0.5 dl
víz 1 dl
friss élesztő 2 dkg
porcukor 0.5 teáskanál
medvehagyma 1 csokor