Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás csicsókakrémleves

Medvehagymás csicsókakrémleves
Medvehagymás csicsókakrémleves
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csicsókát nagyon könnyű megtisztítani, csak egy erős körömkefe kell hozzá. Én folyó víz alatt szoktam dörzsölni a kefével, sokkal könnyebb, mint például az újburgonyát ily módon tisztítani. Arra kell figyelni, hogy a kis "göcsörtök" tövében ne maradjon föld, ha mégis lenne olyan kis zugocska, amihez nem férünk hozzá, azt egyszerűen le kell vágni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Csicsóka: Civilizációs betegségek ellenszere. Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van. A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma. Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél. 
Medvehagyma: Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított csicsókát karikákra vágjuk, a medvehagymát alaposan megmossuk. A vajat (lehet margarin vagy étolaj is) egy közepes méretű fazékban elkezdjük hevíteni, majd beletesszük a feldarabolt csicsókát és 3 medvehagyma levelet. Kevergetve pirítjuk-pároljuk, nagyon kevés levet enged, így igazából ez inkább pirítás, de nem kell pirosra vagy barnára. Ez a művelet kb. 5 perc.
  2. Felengedjük annyi vízzel, amely jócskán ellepi. Hozzáadjuk a sót, frissen őrölt fekete borsot, a majorannát. (Én a saját készítésű házi vegetámból is szoktam tenni keveset, de megteszi egy zöldségleves kocka is, vagy a szintén nem túl egészséges bolti ételízesítő is. Egyébként ezek nélkül is nagyon jó íze lesz.)
  3. 20-30 perc főzés után ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a csicsóka darabok, ha igen, akkor hozzáadjuk a finomra vágott vagy préselt fokhagymát, a tejfölt, a tejszínt és a többi medvehagymát kisebb darabokra tépkedve, összekeverjük, és megvárjuk, míg újra felforr. Ekkor levesszük a tűzhelyről. Ne ijedjünk meg attól, hogy a tejföl ott maradt csomósan, mert a következő lépés a pépesítés.
  4. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük az egészet, ellenőrizzük a sűrűségét (nem kell, hogy "megálljon benne a kanál"), ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet, majd visszatesszük a tűzhelyre, és újra felforraljuk. Újraforrástól már csak egy percig hagyjuk a tűzön, mert elveszíti a frissességét és azt a finom "zöld ízt", amit az okoz, hogy a medvehagymát szinte nyersen turmixoltuk.
  5. Levesgyönggyel, pirított zsemlekockával vagy reszelt sajttal tálaljuk. Diétás változatban: nem hevítünk vajat vagy más zsiradékot az elején, hanem vízben feltesszük főni a csicsókát, sovány tejfölt használunk, és elhagyjuk a tejszínt. Jó étvágyat kívánok!
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 283
elküldve: 2
receptkönyvben: 39
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csicsókakrémleves, csicsókakrémleves medvehagymával

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

213
vaj 20 g
csicsóka 500 g
medvehagyma 0.5 csokor
leveskocka 1 db
tejföl 175 g
főzőtejszín 20 ml
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
víz 1 l