Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás dübbencs

Medvehagymás dübbencs
Medvehagymás dübbencs
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta megjelent a medvehagyma, minden hétvégén sütöttem vele ilyen-olyan pogácsát, most valami mást akartam. Anyukám kapros dübbencs receptjét alakítottam át.:)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A tésztához valókat  összegyúrjuk, és jól megkelesztjük, amit én a kenyérsütő géppel szoktam elvégeztetni, ez másfél óra.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk úgy, hogy egy kb. 60x40 cm-es téglalapot kapjunk.
  4. A téglalapot a rövidebb oldalával párhuzamosan kettévágjuk, mindkét darabot megkenjük az olvasztott kacsazsírral, és rászórjuk a medvehagymát.
  5. A két tésztadarabot a 40 cm-es oldaluktól indulva feltekerjük, majd mindkét "kígyót" "csigává" kunkorítjuk.
  6. A két feltekert tésztacsigát egy kisebb méretű (az enyém 20x33 cm-es), kizsírozott tepsibe helyezzük, és szétnyomkodjuk úgy, hogy a tepsi csaknem tele legyen. 6x3, azaz 18 darabra vágjuk, ahol lehet a csigavonal mentén. Letakarjuk konyharuhával, és még kb. 15 percig kelesztjük.
  7. A tészta tetejét vízzel megkenjük, és kb. 190 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütés felénél még egyszer vízzel lekenjük.
  8. A megsült tésztát kiborítjuk a tepsiből, majd a talpára állítjuk, és konyharuha alatt kicsit hűlni hagyjuk. A vágások mentén szépen elválaszthatók egymástól a darabok.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 20x33 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 550
elküldve: 3
receptkönyvben: 84
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

ibissz

Mióta szakács: 2013.04.21.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

medvehagymás kelt tészta, medvehagymás bukta, bukta medvehagymával

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ibissz
ibissz / ibissz Sun, 2013-04-28 20:16

Örülök hogy tetszett. :) No de majd az lesz az élmény, ha megsütöd!

ibissz
ibissz / ibissz Sun, 2013-04-28 20:20

Köszönöm :) Úgy tudom, hogy Debrecen környékén nevezik így ezt a kelt tésztát, ami ugyanúgy mint pl. a kenyérlángos, valamikor a kenyér mellett, a kenyértésztából készült.

ibissz
ibissz / ibissz Fri, 2013-04-26 17:41

Örülök, hogy tetszik :)
Elolvastam még egyszer, hogy hogyan írtam le a receptet, de pontosabban nem tudom megfogalmazni. A kérdéseidet viszont én nemigen értem (keresztbe vagy hosszába?), úgyhogy azt látom megoldásnak, hogy ha legközelebb sütök (vasárnap), akkor lefényképezem a műveleteket és felrakom a képeket a facebookra. Nem számít, ha szétvágjuk a csigákat és nem kell bezsírozni, hisz ki sem vesszük a darabokat a vágás után, majd csak a sütés után, amikor könnyen szétválnak zsírozás nélkül is. "Eredetileg" nálunk kaporral készítik, de hallottam már káposztásról is. Remélem egy kicsit tisztult a kép :), aztán hamarosan lesznek a fényképek is...
Üdv: ibissz

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-04-26 21:44

Kedves Ibissz!
Mostmár értem! Az valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy a kígyót csigává tekerjük. Azt hittem, hogy kígyóként kell a tepsibe tenni, azért kérdeztem a keresztbe-hosszábant. :)) De már minden tiszta. Hamarosan megsütöm. Köszi a receptet!
Szép hétvégét! Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-04-26 17:28

Nagyon guszta! :) A csigák szétvágását viszont nem igazán látom át. A tésztatekercseket hogy rakjuk a sütőbe? Keresztbe vagy hosszába? Vágási felületükkel találkoznak a tészták, vagy egymás mellé teszed őket? És a tepsiben ellapogatott tésztát tehát úgy vágjuk 6x3 darabra, hogy nem számít, ha szétvágjuk közben a csigákat? A vágási felületet nem kell bezsírozni, ami a szétválást segítené majd? És eredetileg mivel szokták tölteni ezt a dübbencset? Nagyon tetszik a recept különben. Bocs, hogy ennyit értetlenkedtem. :)
Üdv: Fahéj

witch
witch / witch Fri, 2013-04-26 19:47

Bocs, hogy belebeszelek, de ez hasonloan keszul mint a potica kenyer.
Eloszor fel kell tekerni mint a bejglit, utana az egyik vegetol indulva
csigavonalban kell feltekerni es a tepsibe helyezes utan meg
szeletelni.
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-04-26 21:47

Szia Witch!
A potica kenyeret is felvágod sütés előtt? A csigavonalat jó, hogy írtad, mert az addig valahogy nem tudatosult bennem. Azért nem értettem. Hiába, péntek van, örülök, ha ilyenkor a nevem eszembe jut... :)
Szép hétvégét! fahéj

witch
witch / witch Sat, 2013-04-27 14:21

Szia! Nem, azt nem kell felvagni, de azert volt konnyebb
kitalalnom amiert hasonloan keszul.
Hu, en inkabb a hetfovel vagyok igy, itt arra a napra
gyulik ossze minden.
Szep hetveget Neked is!
udv:witch

476
finomliszt 60 dkg
burgonya 25 dkg
2 teáskanál
olívaolaj 2 ek
víz 2.5 dl
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 1 késhegynyi
kacsazsír 2 ek
medvehagyma 1 csokor