Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás fonott kalács

Medvehagymás fonott kalács
Medvehagymás fonott kalács
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerencsés vidéken élek, különösen akkor, ha a medvehagymára gondolok. Míg pár évvel ezelőtt minden évben rácsodálkoztunk a tavasszal érezhető erős fokhagymaszagra a Mecsek erdei útjain autózva, addig ma már egyre többünknek csillan fel a szeme: "Itt a szezon!". És indulunk mind többen kosarakkal, szatyrokkal "felfegyverkezve" az erdőbe, hogy otthon aztán csodákat alkossunk ennek az egyszerű növénynek a segítségével. Ilyenkor a belvárosi éttermek is átírják kicsit az étlapjukat, és a medvehagymalevestől a különböző töltött, sült és még ki tudja hányféleképpen elkészített húsok között válogathatunk. Fesztivált is szerveznek a környéken a növénynek. Lássuk be, ilyenkor szinte minden a medvehagyma körül forog.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Húsvét táján nyugodt szívvel készíthetjük a főtt sonka és a tojás mellé, de önmagában is kiváló.

Nekem kicsit lágy lett a tészta, így tettem hozzá még lisztet, hogy ruganyos legyen.

Amikor a receptnek megfelelően, egyben sütöttem, akkor kicsit szétrepedt a sütésnél, így következő alkalommal már úgy készítettem, hogy két kalácsom legyen, így "soványabb lett", és nem repedt. A képen is ez a variáció látható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A medvehagyma kivételével összeeresztjük a hozzávalókat, és rugalmas tésztát gyúrunk, aztán dagasztunk.
  2. Kétszeresére kelesztjük, majd három részre osztjuk.
  3. A gombócokból téglalapokat nyújtunk.
  4. A medvehagymát durvára vágjuk, három részre osztjuk, és a téglalapokra tesszük, majd feltekerjük őket. Így kapunk 3 kedves kis kígyót, ezeket már lehet fonni.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk pihenni, amíg kicsit megkel. Annyi idő bőven elég, amíg a sütő bemelegszik.
  6. Egy tojás sárgáját és 1/2 dl tejet kikeverünk, lekenjük a kalácsot, megszórjuk szezámmaggal, és mehet a sütőbe.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 694
elküldve: 3
receptkönyvben: 83
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: köret
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: sós süti
alkategória: fonat
hasonló kategóriák: grissini, sajtos golyó, sörkiflik, párna, sós batyu, sós rúd, sajtos roló, sós csiga, sajtos rúd, pirog

egyéb elnevezések

medvehagymás fonat, kalácsfonat, medvehagymás kalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boszi63
Boszi63 Wed, 2013-04-03 13:23

Ma délután megyek medvehagymát szedni..és ilyen (is) lesz belőle !!! :)

nyultanti
nyultanti / nyultanti Wed, 2013-04-03 17:34

Irigykedem! :) Mi még idén nem szedtünk a sár miatt, de ezen a héten mindenképpen szeretnék sort keríteni rá! Sok sikert a kalácshoz!

nyultanti
nyultanti / nyultanti Thu, 2012-04-26 17:55

Jajj, de jó! Nagyon örülök, hogy ízlett! A kemencéért irigyellek, abban biztosan minden finomabb lesz! :)

657
margarin 30 dkg
medvehagyma 1 csokor
tej 2.5 dl
finomliszt 50 dkg
vaj 10 dkg
tojás 1 db
cukor 1 ek
friss élesztő 5 dkg
0.5 ek
tojássárgája 1 db
tej 2 ek
szezámmag 2 ek